Barion Pixel

Mikroműanyagok vizsgálata történt magyarországi folyókban, partokon.

Az mára belátható, hogy a minél kevesebb műanyaghasználat elengedhetetlen a környezetünk megóvásához, túlélésünkhöz.

Nemcsak globális szinten, de háztartáson belül is sokat tehetünk a műanyag használatának csökkentése érdekében. A legkisebb változás is már nagy eredményt hozhat a küzdelemben.

A folyók, a környezet sajnos így is túl sokat szenved a műanyag terhe alatt.

Ennek a mértékét vizsgálták meg külső finanszírozásból diákok, és pedagógusok segítségével Magyarországon is.

Mikroműanyagok vizsgálata

Lezárult az első hazai Plastic Pirates – Go Europe! kampány – amelyben tizenöt magyarországi folyó és partszakasz mikro- és makroműanyag szennyezettségét kutatták a résztvevők – közölte a Tiszai PET Kupát működtető Természetfilm.hu Egyesület.

A programban tizenöt oktatási intézményből kétszázötven gyermek és harminc pedagógus vett részt szeptember 8. és 15. között.

Az “ifjú kutatók” az iskolákhoz közeli folyókból és a folyópartokon vettek mintákat. A mintavétel tanári felügyelettel, a PET Kupa folyómentő szakembereinek iránymutatása mellett történt.

A kapott adatok egy közös adatbázisba kerülnek. A mérések eredményét pedig a Pannon Egyetem kutatói elemzik és juttatják el a német vezető partnerhez.

Az alkalmanként másfél órás mintavételeken a gyerekek négy, különböző feladatokat végző csoportban dolgoztak.

A legkisebbek általános iskolás ötödikesek a legnagyobbak végzős gimnazisták voltak. Valamint egy alkalommal a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatói is végeztek mintavételezést.

A Tiszai PET Kupa felhívására tizenhét oktatási intézmény jelentkezett, a résztvevők kiválasztásánál a szempont az volt, hogy minél több folyóhoz eljusson a kampány, így a lehető legtöbb adatot gyűjthessék be.

 

A vizsgálati helyszínek

Magyarország folyóit Sárospatakon, Bodrogkisfaludon, Szolnokon, Csongrádon, Hernádnémetiben, Kaposváron, Budapesten, Nagyrédén, Bodrogkeresztúron, Tiszadadán, Kocsordon és Barcson vizsgálták.

A közlemény szerint a Plastic Pirates – Go Europe! célja, hogy az azonos módszertan alapján végzett mintavételezés segítségével összehasonlítható eredményeket kapjunk Európa folyóinak műanyag szennyezettségéről.

A tíz ország részvételével zajló európai közösségi tudományos akció magyarországi koordinációját az Express Innovation Agency (XIA) látja el.

A projekt az Európai Unió Horizon Europe kutatási és innovációs programjától kapott finanszírozást.

 

Forrás: MTI

A szerző