Barion Pixel

Madarak védelme, mint sürgető feladat.

A madarak védelmét is szolgáló feladatok elvégzését sürgetik a természetvédők.

 

Madarak védelme a költési időszak előtt

 

A madarak védelmét szolgáló és természetvédelmi szempontból is érzékeny feladatok elvégzését sürgetik a tél végén a természetvédők. Kiemelik, hogy az év első három hónapja a legalkalmasabb arra, hogy ezeket a munkákat a lakosság, az önkormányzatok, valamint az illetékes állami szervek elvégezzék.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) arra hívja fel a figyelmet, hogy a költési időszak kezdete előtt lenne szükséges tenni valamit. Az év első három hónapjában lehet és kellene elvégezni ezeket a feladatokat.

A feladatokat, természetvédelmi szempontból érzékeny munkákat, amelyek áprilistól tilosak, mert veszélyt jelentenek az állatokra és a biológiai sokféleségre.

A tapasztalatok alapján a három leggyakoribb tevékenység a fecskefészkek eltávolításának engedélyeztetése, végrehajtása, a gólyafészkek biztonságossá tétele, valamint bizonyos növények kivágása.

Viszont ezek, a nem megfelelő ütemezés miatt évről évre visszatérő természet- és állatvédelmi problémát okoznak.

kertészeti munkák, költés, fecske, fészek, környezetvédelem, természetvédelem

Épületek felújítása – állatok védelme március 31-ig!

Épület felújításokkor a tulajdonosok és a kivitelezők gyakran nincsenek tisztában azzal, hogy a védett fecskéket és denevéreket is érintő épületmunkák engedélyeztetés kötelesek. Az engedélyt a természetvédelmi hatóság jogosult kiadni, és csak a szaporodási időszak szünetében, ősztől tavaszig végezhetők el.

Ezért hallani lakott fecskefészkek tömeges leveréséről nyaranta.

A hatósági engedélyek kiállításakor különösen fontos lenne annak hangsúlyozása, hogy a fészkek eltávolítása után biztonságosan és hatékonyan kell megakadályozni a fecskék visszaköltözését. A munkálatok ideje alatt, továbbá ezek befejezését követően műfészkekkel kell pótolni a megsemmisülteket.

A természetvédelmi oltalom alatt álló sérült vagy áramütés veszélyes fehérgólya-fészkek biztonságossá tételéhez a megyei kormányhivatalok csak a költési időszakon kívül, március 31-ig adhatnak engedélyt.

Ezek felderítése is az éve első felében aktuális.

Mindezeken túl bizonyos fák és bokrok kivágása sok esetben indokolt és szükséges.

A bel- és árvízkár megelőzését szolgáló hullámtér tisztítás, az elektromos vezetékhálózatra felnövő fás szárú vegetáció eltávolítása visszavágása jól ütemezhető. Ez különösen tömeges nagyságrendben, jól tervezhető és ütemezhető az őszi-téli időszakra.

Ezért érdemes és szükséges a természetvédelmi és állatvédelmi törvénybe ütköző munkákat a madarak költési időszaka előtt elvégezni.

 

Forrás: MTI

A szerző

0
    0
    Kosár
    A kosarad üres jelenlegVissza az oldalra