Barion Pixel

Házi mosószer készítése hogyan történhet? Milyen alapanyagok szükségesek hozzá? Most egy “fehérítős” változatot mutatunk be, melynek nagyon egyszerű az elkészítése.

Miért jobb a házi mosópor, mint a boltban kapható változatok?

Egyrészt olcsóbban jössz ki.

Másrészt biztosan tudni fogod, hogy milyen bőrbarát és környezetbarát összetevők vannak benne.

Harmadrészt az illatát szinte fillérekből variálhatod tetszésed szerint (15 csepp szükséges ehhez a recepthez).

házi mosószer készítése, eukaliptusz

Miért az eukaliptusz globulus illóolajat ajánjuk hozzá?

A mosópor természetesen más illattal is elkészíthető.

Nagyon kedvelt a vörös narancs, vagy a levendula.

Az eukaliptuszt azonban kifejezetten a terápiás hatásai miatt emelnénk ki.

Az Eucalyptus globulus (Eucalyptus globulus) egy Ausztráliából származó, örökzöld fa. A sokra értékelt illóolajat lándzsa alakú leveleiből nyerik kíméletes eljárással, vízgőz desztillációval.

Az eukaliptuszolajnak többféle fajtája létezik. Előnyeiket és felhasználásukat tekintve szinte azonosak, azonban az illatukban vannak eltérések. Míg az E. globulus nagyon erős és átható illatú, az E. radiata kellemesen puha és az E. blue tiszta és friss. Az E. camaldulensis fűszernövény-, és az E. citriodora valamint az E. staigeriana citrom illatú.

Az E. globulus több száz biológiailag aktív anyag természetes koktélja. A legfontosabbnak azonban az eukaliptol, α-pinén, 3-karén nevű anyagot tartják.

AZ EUKALIPTUSZ ILLÓOLAJ ELŐNYEI

Mély lélegzetvételhez

Az eukaliptusz erős illata, ami teret ad a mély légzésnek. Számos tanulmány szerint az eukaliptusz a felköhögést is támogatja. Ezért igazi segítőtárs lehet allergiáknál, különböző légúti problémáknál, influenzajárványok idején Fenyőolajjal keverve ezek a hatások még jobban megsokszorozha­tók.

Nincs többé érzelmi szorongás

Az eukaliptusz olaj nagyon energizáló anyag, amely nemcsak fizikai, hanem mentális szinten is hat. Különösen szorongás és érzelmi bezártság állapotában illata nyugtató és ellazuló hatást válthat ki.

Az idegesítő rovarok ellen

Az eukaliptusz olaj nemcsak nagyon kellemes illatú, hanem egy bevált gyógymód a bosszantó rovarok ellen is. Néhány cseppet adjon hozzá a diffúzorhoz és hozzon létre egy friss, bosszantó zümmögés nélküli oázist.

A fájdalom és a gyulladás lehetséges enyhítése

A kevés illóolaj egyikeként az eukaliptuszolaj nagyon hatékony fájdalomcsillapító lehet. Már néhány csepp a forró fürdőben csillapíthatja a hosszan tartó izom- és ízületi fájdalmakat. A benne lévő anyagoknak köszönhetően az eukaliptusz támogatja a vérkeringést és a mélyregenerációt is.

Jól kombinálható levendula-, citrom-, rozmaring– és mentaolajjal.

Kattints ide az eukaliptusz illóolajhoz!

 

házi mosószer készítése

Nyersanyagok

  • 15 csepp EUCALYPTUS GLOBULUS illóolaj
  • 50 g reszelt mosószappan
  • 375 g mosószóda
  • 125 g nátrium-perkarbonát*
  • 7 g TAED**
  • tálka az összetevők keveréséhez
  • zárható befőttes üveg a tároláshoz
  • keverőpálcika

 

A mosószappan és a mosószóda megvásárolható bármely hipermarketben, drogériában, vagy a Zöldboltban (www.zoldbolt.hu).

*A nátrium-perkarbonát egy környezetbarát folttisztító só (kémiai nevén nátrium-perkarbonát), mely egy aktív oxigénes vegyület. Kiválóan használható kiegészítő mosó és tisztítószerként. A házi mosószer készítése során azért érdemes beletenni a szerbe, mert fokozza annak mosási hatékonyságát. Megvásárolható általában a bioboltokban, vagy ökoboltokban.

**Mi az a TAED és hol tudod megvásárolni?

A TAED egy fehérítő aktivátor por.

A TAED por az aktív oxigénes fehérítőhöz keverve segíti annak alacsony hőfokon (akár 30 Celsius fokon) való gyors oldódását, aktivitását és ezáltal gyorsabban, alacsony hőfokon fehérek lesznek a textíliák.

Ez a speciális, környezetre nem ártalmas összetevő segíti a foltok eltávolítását és a ruhák frissebbek is lesznek. ​Nem veszélyes anyag, és előállítása során sem termelődik melléktermék. A mosóporodhoz 7 gramm szükséges. A 100 grammos változata igen kedvező áron itt vásárolható meg: https://okokucko.hu/taed-feherito-aktivator-100-g

házi mosószer készítése

Házi mosószer készítése

Keverje össze az összes laza összetevőt egy nagy edényben.

Adjunk hozzá az esszenciális olaj keverékhez, és keverjük újra.

házi mosószer készítése

Öntse a keveréket egy zárható edénybe.

Öntse a mosóport közvetlenül a fehér ruhák mosógépének dobjába.

Mosás legalább 40 °C-on. 2-3 kanál mosópor elég egy adag ruhadarabhoz.

 

Kattints ide a kedvezőbb alapanyag vásárláshoz!

 

A szerző