Barion Pixel

Mi is a moxa terápia? Sok szakember esetében is vannak félreértések, hiszen az alkalmazása nem eléggé terjedt el.

A moxa terápia a Hagyományos Kínai Orvoslás része

Sokan nem értik, hogy milyen kezelési módszerről van szó, amikor először hallják, de az akupunktúrával gondolják azonosítani, hasonlítani.

Az akupunktúrát és a moxát azért hívják egy kontextusban, mert közös az elmélet, mindkettő a meridiánok elméletén alapul.

Az ókori kínai orvosok nagy jelentőséget tulajdonítottak a moxának, mivel úgy gondolták, hogy a betegségek kezelésében ugyanolyan fontos, mint az akupunktúra, és képes pótolni az akupunktúra hiányosságait.

Ezért a “Sárga Császár belgyógyászati ​​klasszikusa” azt mondja:

“Amit az akupunktúra nem tud gyógyítani, azt a moxa megfelelően igen.”

A “Bevezetés az orvostudományba” is ezt írja:

“Nem elég a gyógyszer, nem elég a tű, biztos a moxa.”

 

A moxa eredete és használata

A moxa eredete 1,2 millió évre vezethető vissza, mikor az emberek a tüzet elkezdték szabályozottan használni.

Akár, az így „véletlenül” megégett lábak, kezek egyes pontjainak későbbi direkt égetése is lehetett az akupunktúrás pontok megismeréseinek alapja.

Az ősök a moxa alapanyagaként különféle ásványi anyagokat, fás szárú vagy egyéb gyógynövényeket próbáltak felhasználni. Hosszas keresgélés, gyakorlás után kiderült, hogy a fekete üröm növénnyel végzett moxálás egyedülálló előnyökkel járt, amelyeket más anyagokkal nem lehet pótolni.

Az Artemisia vulgaris, mely a fekete üröm növény, hazánkban is megtalálható.

Az égő növénynek, az abból készített „gyapotnak” égésekor nem csak infravörös sugárzó hatása van.

A levelekben található kémiai összetevők sterilizáló, fertőtlenítő, lázcsillapító, nyugtató és vérkeringtető funkciót is ellátnak. 

 

A moxa terápia hatásai

A testfelszíni meridiánpontokon vagy beteg részeken végzett égés-pörkölés moxa bársonyon, moxa pálcikákon kialakuló meleg stimuláció segítségével, idegvezetésen keresztül elősegíti a helyi vérkeringést, serkenti a szervezet immun működését. 

A moxa egy tiszta és hatékony terápia, szakember kezeiben mellékhatások nélkül. 

Felmelegíti a meridiánokat és kitisztítja, illetve élénkíti a qi-t (csí-életenergiát) és aktiválja a Vért, elűzi a hideget és enyhíti a fájdalmat, növeli a yang-ot és enyhíti a depressziót, valamint tonizálja az energiákat és megindítja a méregtelenítést. Alkalmas ún. Szél-betegségek, hideg, nyirkos ízületi fájdalom, befagyott váll, deréktáji izomhúzódás, köhögés és asztma, dysmenorrhoea stb. kezelésére.

A régi könyvek minden betegség esetében kipróbálásra ajánlják.

Moxálás módszerei

A moxálásnak több módszere létezik.

A régebbi hagyományos a “direkt moxa“, ami a leginkább és legerősebb stimuláló módszer. Azaz a moxa rudat meggyújtják, majd az akupunktúrás pontra helyezik a moxáláshoz, ami közvetlenül megégeti a bőrt, amikor a bőr kipirosodik, megduzzad, és kis hólyagokat hoz létre. Sőt moxáláskor sebek és hegek is megjelennek, ami nem felel meg a mai követelményeknek, ezért ma már tilos használni. 

A mérsékelt stimuláció az “indirekt moxa“, amely főképp növényi alátétek segítségével választja el a moxa kúpot és az akupunktúrás pontokat, így elkerülhető a bőr megégése, valamint felhasználhatja az alátétek gyógyászati hatását és így a moxával jellemzően szinergikus hatást hoz létre. 

És most a legelterjedtebb a “szelíd moxálás“, vagyis az égő moxa rudakat a bőrtől egy bizonyos magasságban tartják. A betegek általában csak meleget éreznek égető fájdalom nélkül. Ez a módszer viszonylag egyszerű és könnyen megvalósítható.

Elvileg, a betegségmegelőzésben érdekelt emberek, betegek otthon is végezhetnek moxálást, amelyet betanított egy szakember számukra.

Az egyik legfontosabb cél a megelőzés, amelyben a moxát szinte mindenkinek használnia kellene. 

A szerző