Barion Pixel

A kínai orvoslás eléggé népszerű immár hazánkban is. 

Ez nem volt mindig így. A szocializmus alatt nem volt túl elfogadott. Prof. dr. Eőry Ajándok munkásságának köszönhető, hogy később Magyarországon is elfogadottá vált.

Most újabb mérföldkőhöz érkezett ez a gyümölcsöző együttműködés.

Már Magyarországon szerzett képesítéssel is lehet végezni a távol-keleti orvoslást – közölte a Semmelweis Egyetem (SE) Egészségtudományi Karának dékánja.

Nagy Zoltán Zsolt elmondta, hogy az intézmény 2010-ben megállapodást kötött egy kínai egyetemmel, átvéve a tantervét, ezt az együttműködést most megújították. A hallgatók négy évet tanulnak Magyarországon kínai oktatók irányításával, majd a képzés utolsó évét Kínában töltik gyakorlatokkal. Az első évfolyam idén diplomázott – tette hozzá.

A dékán felidézte, hogy eddig ellenőrzés, szakmai felügyelet nélkül végezték a többi között az akupunktúrát, a manuálterápiát vagy a gyógynövényeket felhasználó orvoslást.

Az ötéves képzés bizonyos végzettségekkel, például orvosi vagy gyógyszerész diplomával két év alatt abszolválható. A diploma megszerzése után azt időnként meg is kell újítani: kötelező továbbképzéseket írnak elő – jelezte Nagy Zoltán Zsolt.

A kínai orvoslás elismertsége évről évre nagyobb hazai berkekben, szakmai körökben is!

A szerző