Barion Pixel

A hagyományos kínai gyógyászat nemcsak Keleten, de nálunk is egyre elterjedtebb.

Gondoljunk csak az akupunktúrára, a köpölyözésre, az akupresszúrára, vagy a talpreflexológiára.

A hagyományos kínai orvoslás (HKO) módszere

 

A HKO szerint a testünket meridiánok, energiavonalak hálózata szövi be. Ezek az energiahálózatok tudományosan, műszerekkel mérhetően is kimutathatóak. Amikor a meridián vonalak harmóniája felbomlik, akkor keletkeznek a betegségek. Ez többféle ok miatt lehet így: például táplálkozás, lelki vagy testi stressz behatások, rossz szokások (pl. alkohol, cigaretta, éjszakázás). A HKO szerinti táplálkozás, testmozgás, valamint az akupunktúra, akupresszúra, a hagyományos kínai gyógynövények, a moxa terápia és a megfelelő életvitel segítségével helyreállíthetó a felborult harmónia.

A Közép- és Kelet-Európai Hagyományos Kínai Gyógyászati, Oktató- és Kutatóközpont budapesti létrehozásáról is szóló szándéknyilatkozatot írtak alá Budapesten.

A magyar szakminisztérium és a Hagyományos Kínai Gyógyászat Állami Hivatala 2014 februárjában szándéknyilatkozatban rögzítette hagyományos kínai gyógyászati együttműködésük céljait és feladatait.

Tekintettel az egészségügyben és az orvostudományban megfogalmazott tervekre, a két fél szándéknyilatkozatot ír alá a hagyományos kínai gyógyászati együttműködés megújításáért és bővítéséért, a 2017-2018-as időszakra.

A nyilatkozat tartalmazza a szakértők cseréjét, orvosi és egészségügyi szolgáltatást, oktatást, képzést, tudományos kutatást, ipari fejlesztést, kulturális eszmecserét, valamint egy Budapesten felállítandó Közép- és Kelet-Európai Hagyományos Kínai Gyógyászati, Oktató- és Kutatóközpont létrehozását is.

A megállapodás hosszú távú célokat erősít meg. Magyarország ennek kapcsán a nyugati orvoslást Kínában támogató együttműködésben, fejlesztésekben vesz részt. Ugyanakkor az is fontos, hogy a hagyományos kínai orvoslás biztonságos körülmények között, tanúsított minőségben jelenjen meg Magyarországon. (Már több magyarországi egyetemen is folyik hagyományos kínai orvoslásra épülő képzés.)

Forrás: MTI

A szerző