Barion Pixel

Ópusztaszer látnivalók sokaságát kínálja. Ilyen a Szeri Gyógynövényház is, mely egy igen érdekes gyógynövényes látnivaló. Érdemes felkeresni.

Alapítványt hozott létre a Szeged-Csanádi Egyházmegye az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark üzemeltetésének és fejlesztésének támogatására a Szer Üzenete Alapítvány néven.

Az alapítvány elsődleges célja a nemzeti emlékhely üzemeltetésének és fejlesztésének támogatása, a nagyközönség számára fenntartható módon történő bemutatása.

Ópusztaszer, Szeri Gyógynövényház

Az ópusztaszeri romok köré felépült Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark, amely számos tematikus kiállítást mutat be, évente több százezer látogatót fogad.

A látogatható attrakciók közül kiemelkedik a honfoglalás korát felidéző nomád park, a kora középkor legjelentősebb dél-alföldi szakrális és gazdasági központjának számító Szer monostor romja a gyógynövény kerttel, a 19-20. század fordulójának dél-alföldi paraszti, kisiparos népesség hagyományos lakó- és közösségi épületeit, lakáskultúráját, életmódját, hitéletét bemutató szabadtéri néprajzi gyűjtemény, a szoborpark, illetve a rotunda épület, ahol számost történeti és régészeti kiállítás mellett többek között Feszty Árpád: A magyarok bejövetele című körképe is látható.

Az emlékpark fontos feladatának tekinti az egész Kárpát-medencei magyarság kultúrájának bemutatását és a magyar keresztény nemzeti identitás megerősítését – áll a közleményben.

Ópusztaszer látnivalók, Ópusztaszer, Szeri Gyógynövényház

Ópusztaszer látnivalók, a Szeri Gyógynövényház

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban 2017-ben épült fel a Szeri Gyógynövényház, a gyógynövénykerttel, foglalkoztatóval és feldolgozóval együtt.

Ópusztaszer, Szeri Gyógynövényház

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark területén fekvő, műemléki védettséget élvező Szer Monostor romjainak egy részére épült fel egy fedett foglalkoztató épület, amelyben helyet kapott egy gyógynövény feldolgozó és szárító részleg, egy üvegház, valamint egy ajándékbolt is.

Az épület előtt történeti alapokon nyugvó kert épült ki különböző történelmi korszakokból kapva ízelítőt, részben alapul véve a bencés szerzetesek St. Gallen-i terveit. A kertben termelt növények szárítását és interaktívan történő feldolgozását szolgálja az épületben helyet kapó feldolgozó és szárító.

Ópusztaszer látnivalók, Ópusztaszer, Szeri Gyógynövényház

A Gyógynövényház helyet biztosít kisebb létszámú szakmai rendezvényeknek, műhelyeknek.

Ópusztaszer látnivalók, Ópusztaszer, Szeri Gyógynövényház

Nagyon fontos szerepet játszik a Gyógynövényház gyakorlatában a múzeumpedagógia, aminek keretében a Szeri Praktika című foglalkozáson vehetnek részt az érdeklődők. Itt a külső helyszínektől indulva, a monostort és a kertet megismerve jut be a csoport a belső foglalkoztató térbe, ahol csoportmunkában tapasztalaton keresztül és folyamatos egyéni információszerzéssel ismerhető meg a különböző gyógynövények felhasználása, termesztése. A foglalkozás keretében a történeti ismeretek mellett érdekes szakmai ismereteket is kaphatnak az érdeklődők, ezáltal közelebb hozva őket a természetes gyógymódokhoz, természetközeli szemlélethez.

Szeretettel várnak minden hazai és külföldi vendéget, ha meg kíván ismerkedni a gyógynövényekkel, biotermesztéssel.

KATTINTS IDE A TOVÁBBI GYÓGYNÖVÉNYES LÁTNIVALÓKHOZ

A szerző