Az Agostyáni Arborétum a Gerecse Tájvédelmi körzetben található, Tatától 8 km-re, Budapesttől alig 1 órára. Rengeteg gyógynövény és gyógynövényes tájékoztató tábla is található ebben a páratlan szépségű botanikus kertben.

Az Agostyáni Arbotérum a hegység egyik páratlan szépségű völgyében a Bocsájtó-völgyben található. Az arborétum területe 30,5 hektár: rengeteg fás szárú és lágy szárú növény, és gomba található itt, a fás szárú növények bemutató táblával.

A botanikus kertet az év bármely időszakában érdemes felkeresni. Növényritkaságaival és pazar völgyével, 2 tavával, egyedülálló esztétikai élményt nyújt minden évszakban.

Az Arborétum Agostyán község határában található, megközelíthető akár gyalogosan, kerékpárral, autóval, vagy tömegközlekedési eszközökkel egyaránt Tatáról, amely 8 km-re található.

Agostyáni Arborétum, gyógynövényes látnivalók

Az Agostyáni Arborétum története

A völgy különleges mikroklímáját Esterházy Móric fedezte fel. Az ő kezdeményezésére indult meg a szlavón tölgyek, és az európai vörösfenyők telepítése, mely egyedek ma, a botanikus kert legidősebb fái.

Az 1950-es, 60-as években a Magyar Tudományos Akadémia kísérletei gyanánt 300 fajta, nagyrészt exota fát ültettek. Ezek mára jelentős méreteket értek el, és impozáns látványt nyújtanak.

A völgyön átfutó Hidegkúti–forrás vizét összegyűjtő patak útjába gátat építettek. Két tavat létesítettek, a kedvező éghajlat fenntartása érdekében. Az Arborétum sajátos mikroklímájának köszönhetően, az országban egyedülálló módon több fenyőféléből álló erdőt csodálhatnak meg a látogatók, melyek többsége nem őshonos a területen.

A kertet tovább színesíti a cédrusok, mamutfenyők, tulipánfák, nyírek, vasfák, égerek, kőrisek, juharok, diók stb. több változata is, így az élőfa gyűjtemény jelenleg közel 300 féle fa és cserje közössége.

Az arborétum a legnagyobb nyári kánikulában is kellemes, hűvös klímájú. Az Arborétum 2004 óta közösségi jelentőségű Natura 2000 Különleges Madárvédelmi Terület.

71 madárfaj költése és 110 madárfaj megjelenése vált bizonyossá, így méltán viseli a „Madárdalos Agostyáni Arborétum jelzőt”, a Natura 2000, különleges rendeltetésű madárvédelmi terület.

Agostyáni Arborétum, gyógynövényes látnivalók

Az Agostyáni Arborétum gyógynövényes vonatkozásai

A Naturportal-on található az egyetlen olyan aloldal, ahol a Gyógynövényes látnivalókat gyűjtöttük össze. Azért került bele az Agostyáni Arborétum, mert rengeteg gyógynövény található itt.

A park újdonságai közé tartozik, hogy nagyobb méretű gyógynövényes tájékoztató táblák is kihelyezésre kerültek a gyógynövények bővebb leírásával. A botanikuskertben az egyes növényeknél a leírások között is sok gyógyhatás szerepel.

Érdemes nézelődni, tanulni, tájékozódni!

A szerző