Tájház nyílt a  gyógynövények bemutatására a Bács-Kiskun megyei Kunadacson.

Ez egy uniós támogatással megvalósuló kezdeményezés, a gyógynövények megismerése érdekében. Bővebben itt olvashattok róla:

 A község és a tájház

Kunadacs az Alföldön; Bács-Kiskun megye északi térségében, a Kiskunság északnyugati részén található.

A település nevéről azt tudhatjuk, hogy Adacs valószínűleg az ősi magyar Ada név becézése volt. Az első írásos emlék 1302-ben említi Kunadacsot.

A kunadacsi tájház tavasszal és nyáron szabadtéri, gyermek és kézműves programoknak, és egyéb hagyományőrző rendezvényeknek ad otthont. A ház első terme a kiskunsági régiót mutatja be képekkel és leírásokkal. A másodikban a begyűjtött növények felhasználási módjait, és a belőlük készült termékeket tekinthetik meg az érdeklődők. A projekt az Európai Unió közel 36 ezer eurós támogatásával készült. A beruházást az önkormányzat is támogatta, mert fontosnak tartotta, hogy a helyi lakosok és a településre látogatók is minél többet tudjanak meg a tájjellegű értékekről. Ezen belül is a kiskunsági régióhoz szervesen hozzátartozó, természetes növényi kincsekről, valamint azok hasznosítási lehetőségeiről szerezzenek ismereteket.

Gyógynövénygyűjtési hagyományok

A Central Europe program támogatásával, a Traditional and Wild projekt keretein belül felépült tájház területén bemutatják a régi gyógynövénygyűjtési hagyományokat. Az érdeklődő itt azt is megtudhatja, hogy napjainkban hogyan lehet felhasználni a természetvédelmi területeken gyűjthető növényeket.

A Traditional and Wild – projekt

Ez egy európai uniós támogatásból megvalósuló kezdeményezés, négy országban kilenc szakmai szervezet tevékenységét fogja össze. A program célja, hogy összegyűjtse és rendszerezze a vadon élő gyógynövényekkel kapcsolatos információkat. Ennek ad otthont a kunadacsi tájház. A program végére a résztvevő szervezetek olyan szociális és gazdasági modellt dolgoznak ki, amelynek egyik célja a hagyományok megőrzése és továbbadása. További célja, hogy – megismertetve a vadon élő gyógynövények gyűjtési módját az alacsony foglalkoztatású területek lakóival – csökkenjen a munkanélküliség. A program vezetője a Budapesti Corvinus Egyetem Gyógy- és Aromanövények Tanszéke.

A közös munkában három további országban, Csehországban, Szlovéniában és Lengyelországban működő partnerszervezetek vesznek részt.

 

Kunadacs itt található:

Nagyobb térképre váltás

MTI

Fotó: Kunadacs honlapja

A szerző


A Naturportal Magazin azért jött létre, hogy az embereket tanítsa, edukálja egy értékesebb, EGÉSZ-ségesebb ÉLET-re.

Jelenleg az ország egyik legnagyobb online természetgyógyászati-gyógynövényes magazinja lettünk.

Támogatóink nélkül nem tehetnénk meg, hogy minden nap friss cikkekkel, tartalommal jelenjünk meg és hogy folyamatosan hozzunk létre újabb és újabb fejlesztéseket (pl. keresőket) a weboldalon.

Minden (a honlap teljes felülete, Podcast műsorok, YouTube csatorna, Spotify csatorna) ingyenesen elérhető a számodra.

Néhány ezer forint támogatás ½ cikk és 1/100 kereső létrehozására elég.

Ha szeretnéd a munkánkat támogatni kattints az alábbi gombra!