Barion Pixel

A Saarika ruhamárka megálmodói Domján Manó és Domján Ibolya testvérpár, akik újrahasznosított száriból készült szoknyákat forgalmaznak egy magyar webshop-ban Saarika néven.

Naturportal: Honnan jött a Saarika ötlete? Hogyan kerültetek kapcsolatba az indiai szárik világával?

Saarika:

Először nekünk lett pár indiai szári szoknyánk, egy jó nagy vargabetűvel – Amerikából. Színesek voltak és ragyogóak. Teljesen le voltunk nyűgözve tőlük. Olyan vidámak és olyan mások voltak, mint a jól ismert és megszokott európai textilekből készült szoknyáink. Kiszámíthatlanok, meglepőek, nőiesek, nem csoda, hogy beléjük szerettünk.

Aztán kiderült, hogy a lelkesedésünk ragadós. Ahogy megmutogattuk őket a barátnőinknek, családtagoknak, mindig óriási hangulat kerekedett. Jött a sok “Hű!”, meg a “Még ezt is felpróbálom”, meg az “Azta, ezt is felkötöm”… Rájöttünk, hogy ezeknek a szoknyáknak tényleg olyan varázsuk van, ami megszólít és magával ragad, nem csak minket, hanem mindenkit, aki kapcsolatba kerül velük.

Egy fagyos januári sétán – a gyerekeink a befagyott pocsolyákon csúszkáltak köröttünk – továbbléptünk gondolatban. Miért ne forgalmazzuk ezeket a szépségeket? Hiszen látjuk, hogy másnak is örömet okoznak a szoknyák, nem csak nekünk. Itt egy fél magyarországnyi nő, akikre ráfér egy kis öröm, szín, önbizalom és ragyogás! Így indult. A többi – ahogy mondani szokás – már történelem.

Saarika színes szoknya, újrahasznosított szári

Naturportal: A Saarika kizárólag magyar márka, vagy lehet ezeket a szoknyákat külföldön is kapni?

Saarika:

Lehet néhány külföldi webshopot találni, Indiában többen is varrnak használt szárikból. Épp ebből fakad a forgalmazás nehézsége is. Ugyanis ezek egyedi darabok.

A 2 különböző réteg miatt a variációk száma végtelen. Nem úgy megy, hogy feltöltjük a webshopba, hogy van 40 féle termékünk, és mindből nagy a készlet. Minden újrahasznosított száriszoknya egyedi.

 

Naturportal: Hogyan kell azt elképzelni, hogy a szoknyáitok 100 % újrahasznosított anyagból / száriból készülnek? Kik és hogyan hasznosítják újra a szárikat?

Saarika:

India lakossága közelíti a másfél milliárdot. Nők milliói hordanak ott szárit, mindennapi viseletként. Ennek folyományaként teljesen jó állapotú, mesés textilek tonnái kerülnek a szeméttelepre.

A Saarikák ilyen precízen kiválogatott, használt indiai szárikból készülnek. Gondos kezek válogatják, ellenőrzik, szabják, varrják.

Tehát indiai varrónők készítik helyben, két különböző száriból ezeket a lapszoknyákat, melyek szabása egyszerű és tökéletes, minden testalkaton jól mutat.

 

Naturportal: Milyen méretben és hosszúságban kaphatóak a szoknyáitok?

Saarika:

Alapvetően rövid (térdig érő) és hosszú (bokáig érő) szoknyákat árulunk háromféle méretben.

Regular (kb. XXS – S)  XL (kb. M – L) és Goddess – úgyismint istennő – (kb. XL -XXXL) méretben.

Mivel a Saarikák lapszoknyák, ezért természetesen ezen méretek közt is van mozgás lehetőség. A derék részre varrt hosszú pánt és a gomblyukak lehetővé teszik, hogy több méretből is válogathasson az ember.

Ha valaki például tudja magáról, hogy ő inkább ruhaként szeretné hordani a Saarikáját – ó igen, a Saarika variálható, nem csak szoknyaként hordható – akkor inkább a neki megfelelő kisebb méretet ajánljuk.

Goddess méretünk az, ami a legkülönlegesebb, mert ez tényleg egy kompromisszum nélküli plus size viselet. Szép az esése, szemkápráztató anyagokból. Miért kéne unalmas ruhába bújni csak azért, mert valaki nagyobb méretet visel?

Nőies és ragyogó, mérettől függetlenül! Színt és magabiztosságot ad minden nőnek.

Kismamáknak pedig 9 hónapon át – akár has alatt, akár fölötte megkötve – is kényelmes!

Szoknyáinkat ajánljuk tartósan ágyban fekvő betegeknek is, mert könnyen felköthetők és csillogást, nőiességet vihetnek egy nehéz időszakba is.

 

Naturportal: Mit jelent az, hogy SLOW FASHION?

Saarika:

Számunkra egyfajta tudatosságot jelent, hozzáállásban, öltözködésben, vásárlási szokásokban.

A Saarikák 100 %-ban újrahasznosítottak, azaz nem termelnek további hulladékot, előállításuk nem súlyosbítja a Föld helyzetét, hiszen már meglévő és csodálatos anyagokból születnek újjá.

Slow fashion számunkra az is, hogy a divattrendek folyamatos követése helyett nálunk a nők saját színeiket, mintáikat, saját egyéniségüket kifejező szoknyát találhatnak meg. Ez nem múlik el a divattal.

Egy egyedi szoknya mindig azé a nőé marad, aki kiválasztotta magának. Nem tömegtermék.

“Szoknya terápiának” szoktuk magunk között hívni azt a fajta kifinomult tudatosságot, amikor úgy választ egy nő Saarikát magának, hogy tudja mire van szüksége.

Vagányságra, bátorságra, erőre? Hát választ egy élénk, sziporkázó vagy feltűnő szoknyát.

Csendre, nyugalomra, békére vágyik? Választ egy visszafogott finoman, aprón mintázott kecses szoknyát.

Esetleg nőiessége megélésére, vonzásra, kiteljesedésre? Választ egy kedves, szépen omló rózsaszínt.

Ezek csupán példák, mindenesetre itt is adódik egy lehetőség a tudatosság megélésére.

Akkor még ott a már említett variálhatóság is. Ha van egy Saarikád, akkor eleve 2 féle anyagával fel tudod kötni szoknyának, legalább 10 féleképpen ruhának, a finom variációkkal bővítve tényleg bőséges ruhatárad lesz akár egyetlen darabbal.

A slow fashion melletti döntéseddel sem kell lemondanod a változatosságról, a hangulataidnak, alkalomnak megfelelő öltözködésről.

 

Naturportal: Hányféleképpen hordhatók a szoknyáitok? Mit jelent az, hogy a szoknyáitok kifordíthatóak?

Saarika:

A kísérletező kedv szabja meg, hogy hányféleképpen hordhatóak a Saarikák.

Mi szeretjük strandruhának, vagy aszimmetrikusan görögös stílusban is hordani. Kinek mi áll jól. A neten bőven találni videókat a különböző felkötésekhez. Az egyik Saarika találkozónkon (amelyet a Saarika sisters női közösségünknek szerveztünk) feltaláltuk együtt a Saarika nadrágot, rövid vagy hosszú verzióban is működik, nagyon helyes.

A kifordíthatóság azt jelenti, hogy minden szoknya egyből kettő, hiszen két különböző száriból van összevarrva, két különböző textil rétegből.

Van egy “rövid” oldala – ez esetben alul kikandikál és libeg-lobog a hosszú oldalból kb. 5-10 cm. És van a “hosszú” oldala. Mind a kettő felén hordható a szoknya. Ez a két különböző réteg néha harmonizál egymással, néha meg tényleg olyan, mintha két homlokegyenest más hangulatú szoknyád lenne. Nemritkán tükröcskék, csillámok, flitterek is vannak egy-egy oldalon, azon túl persze, hogy a minták és a színek is dúsan variálódnak egy anyagon belül is.

Naturportal: Előfordul-e, hogy a Saarika szoknyákon apróbb hibák találhatóak?

Saarika:

Igen, az újrahasznosításból eredően előfordulhatnak hibák.

Például folt, szálhúzódás vagy bolyhosság. Van, akit ez zavar, és van, akit nem. Van, aki meg tud barátkozni mondjuk egy szálhúzódással, és van aki nem és nem is akar.

Ha valaki számára a hibájával nem szerethető a szoknyája, akkor visszaküldheti, vagy találunk valami közös megoldást, nem probléma.

De alapvetően mi a “Tökéletlenség tökéletességében” hiszünk.

A hibák, árnyékok hozzánk emberekhez tartoznak, karaktert, színt, egyediséget adnak.

A tökéletességnek – mint a fast fashionnek is – ára van. Főként hosszútávon és globálisan.

Kicsit filozófikusan hangzik, nem is akartunk ilyen messzire menni.

Dióhéjban tehát: előfordulhatnak hibák a szoknya anyagában, és ha nem tetszik valakinek, akkor jelez az ügyfélszolgálaton és korrigálunk.

Saarika színes szoknya, újrahasznosított szári

Naturportal: Hányan választják a webshop-ban a LEPJ MEG! funkciót, azaz, hogy vakon választanak Saarika szoknyát? Mennyi ilyenkor a visszáruk aránya?

Saarika:

Szerintünk ez az egyik legizgalmasabb kaland a Saarika világban.

“Lepjetek meg!” azaz nem te választasz magadnak szoknyát, hanem mi neked, látatlanba, megérzés alapján (és olcsóbban).

Tulajdonképpen a szoknya találja meg a nőt és nem fordítva, mint ahogyan hozzászoktunk.

Ezt a lehetőséget – úgy tűnik eddig – olyan belevaló nők használják, akik tényleg nyitottak az újra, kitárják az ajtót, hogy jöjjön, ami jön! El is fogadják azt, ami érkezik.

Gyakorlatilag nulla a visszáruk aránya, a hálás visszajelzések, hogy pont mennyire tetszik nekik, viszont annál több.

Ha én ma találnék rá a www.saarika.hu ra, akkor biztosan választanék magamnak simán egy szoknyát, ami tetszik a képek alapján és mellé rendelnék egy “Felfedező csomagot” amiben 3 db “Lepjetek meg!” Saarika van.

Naturportal: Hogyan lehet újrahasznosított szoknyákból készletet tartani? Elvileg minden szoknya más és más…

Saarika:

Nem csak elvileg, tényleg minden szoknya más!

Szinte felfoghatatlanul sokféle száriból választanak kettőt és ezeket varrják össze Indiában, minden varrónő a maga ízlése szerint.

Mi mindannyiszor öröm mámorban úszunk, amikor kibontjuk a csomagokat és újabb és újabb variációk, színárnyalatok, minták tűnnek fel a szoknyákon. Megunhatatlan.

Olyanra volt már példa, hogy “Testvér szoknyákat” találtunk. Ezek hasonló szárikból voltak összeállítva, de mivel egy szári egymaga is 7 m hosszú, és egy ilyen indiai anyag annyira sokféle már önmagán belül is (csillám ott, színátmenet itt, különböző mintasűrűség, virágindák…) ezért nincsen két egyforma.

A www.saarika.hu szoknyaboltjába darabról darabra fotózunk le minden egyes Saarikát.

A modelljeink amúgy természetes, hétköznapi, igazi gyönyörű nők. Minden szoknya egyedi, egy van belőle. Éppen ezért érdemes rögtön lecsapni rá, ha valamelyik megtetszik.

 

Naturportal: Milyen a hangulat a Facebook csoportotokban? Mi a célja a csoportnak?

Saarika:

A Saarika-sisters zárt facebook csoport a hab a tortán. Vagy inkább a koktélcseresznye a habon!

Csupaszív, barátságos nők társasága. A Saarika szoknya az összekötő kapocs közöttünk – és mégis mintha valami többről lenne szó.

Nőiesség, igaziság, támogatás, inspirálás, női közösségvállalás…

Nem pontosan értjük, hogy ez hogyan lehetséges, de itt mindenki kedves, támogató és barátságos. Öröm benézni a Saarika-sistersbe, öröm megosztani egymással a ragyogó szoknyás pillanatokat.

Felszabadító, megtartó kis közösség. Sokat nevetünk a poénokon és szoktunk bolondozni is.

Legutóbb épp egy olyan nyereményjáték volt a csoportban, amiben egy képzőművészeti alkotást kellett leutánozni, természetesen Saarika szoknyában. Zseniális művek születtek. #saarikart

Olykor videós szoknyavásárokat is tartunk itt, vagy élő találkozókat hirdetünk.

A Saarika-sisters a Saarika vállalkozás szíve és lelke, sava-borsa. Ezúton is hála a szoknya-nővéreknek!

Emellett ebben a csoportban mindenkit arra bátorítunk, hogy mutassuk meg egymásnak a szoknyáinkat #mutiaszoknyád, lehet kérdezni, választ kapni, szoknyát csereberélni, vándorszoknyákra lecsapni, játszani.

Jó velünk, csatlakozz te is, ha van kedved: https://www.facebook.com/groups/saarikasisters

 

Naturportal: Jelenleg a teljes weboldalatok nőknek szól. Nem gondoltatok esetleg azon, hogy a szoknyákon kívül sálakat / akár férfiaknak szóló jóga nadrágokat is forgalmazzatok szári ruhaanyagból?

Saarika:

Jó tipp, köszönjük!

Az az igazság, hogy van egy teleírt Saarika ötlet füzetünk, hogy merre lépjünk tovább, hogyan bővüljünk, mit valósítsunk meg, mit tanuljunk a vállalkozásfejlesztés kapcsán…

Közben egyéb feladataink, projektjeink is adódnak.

Ha csak azt vesszük például, hogy Ibolyának hat, Manónak négy gyereke van, szóval nagyok a családok.

Úgyhogy szépen organikusan, intuitíven alakítjuk a Saarika vállalkozást is, mindannyiunk örömére.

Hálásan köszönjük a kérdéseket és a figyelmet!


Saarika nővérek

Honlap:                         www.saarika.hu

FB oldal:                       https://www.facebook.com/saarikaszoknya

FB zárt csoport:            https://www.facebook.com/groups/saarikasisters

Instagram:                    https://www.instagram.com/saarikaszoknya/

A szerző