Barion Pixel

Lábadozik a létét veszélyeztető súlyos korallfehéredés után Ausztrália világörökségi listán szereplő Nagy-korallzátony.

Minderről az ABC News ausztrál hírportál számolt be. A hír aprópója, hogy 2021. novemberében a korallok rendkívül látványos szaporodása egy teliholdas éjszakán kezdetét vette. Ez az esemény általában két-három napig tart.

A korallok a Queens állambeli partvidéken a “világ legnagyobb szexuális eseményeként” beharangozott korallívás során peték és spermiumok billiót bocsátották az óceánba. Az óceán gyögynörű vörös, sárga és narancssárga színekben pompázott az esemény során az ívás miatt.

A 348 ezer négyzetkilométer kiterjedésű Nagy-korallzátony 1998 óta öt alkalommal esett át súlyos korall kifehéredésen. Ez a korallok jelentős részét károsította. A queenslandi James Cook Egyetem korallkutató intézetének tudósai szerint a korallok legalább 80 %-át 2016 óta legalább egyszer súlyosan érintette a kifehéredés. Ennek oka elsősorban a klímaváltozás és ezzel összefüggésben az óceánok felmelegedése. Legutóbb 2020-ban jelentettek nagy mértékű fehéredést a korallzátonyon.

Gareth Phillips tengerkutató az ívás tanulmányozásával foglalkozik a korallzátony állapotának megfigyelésére irányuló projekt részeként. A véleménye szerint az ívás erős bizonyítéka annak, hogy a korallzátony ökológiai funkciói sértetlenek, és működnek a több mint 18 hónapos helyreállítási fázis után. Mint hozzátette: régóta nem volt ilyen jó állapotban a Nag- korallzátony.

A legtöbb szirtképző korall szaporodása évente egyszer, egy telihold utáni pár éjszakán át történik. A korallok spermiumok és petesejtek milliárdjait lökik ki magukból, a megtermékenyített petesejtek, az embriók pedig megkapaszkodnak a zátonyon, és új telepeket képeznek.

Forrás: MTI

A szerző