Barion Pixel

A magyarországi kerti tavak helyi biodiverzitásra gyakorolt hatását vizsgálják az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Ökológiai Kutatóközpontjának munkatársai.

A My Pond – Az én tavam elnevezésű projektben a lakosság  bevonásával, többek között DNS-alapú módszerekkel tervezik felmérni a kerti kistavakat.

Első lépésben egy kérdőív kitöltésére kérik a saját kerti tóval rendelkező lakosságot. Azt szeretnék megtudni, hogy milyen sűrűségben találhatók ilyen élőhelyek Magyarországon, és mik a legalapvetőbb jellemzőik. Hasonló felméréseken az Egyesült Királyságban korábban kiderült, hogy minden tizedik kertes ház kertjében található egy-egy kistó, amelyek számos őshonos élőlénynek biztosítanak élőhelyet.

A kistavak azonban nemcsak a helyi biodiverzitást növelik, hanem a kerttulajdonosok számára számos egyéb előnnyel is szolgálnak. Így például jelentősen csökkenteni tudják az úgynevezett városi hősziget-hatást, amikor a hő megreked a sűrűn beépített területeken. Ilyen helyeken egy kistó bizonyítottan akár több fokkal is képes csökkenteni a közvetlen környezete hőmérsékletét.

Ugyanakkor nemcsak Magyarországon, hanem a környező régióban sem volt még korábban hasonló felmérés. Így a kutatók csak találgatni tudnak, hogy mekkora lehet a hasonló hazai élőhelyek száma, és a biodiverzitás megőrzésében betöltött szerepük.

A kutatók jövő évi célja, hogy a lakosság segítségével felmérjék ezeknek az élőhelyeknek a biodiverzitását. Többek között a legmodernebb DNS-alapú módszerek segítségével. Ezenkívül összefüggéseket keresnek az élőhelyek kezelése, sűrűsége, valamint a biodiverzitás megőrzésében betöltött szerepük között.

A kérdőív a https://mypond.hu/kerdoiv oldalon érhető el. Segítségükért cserébe a kerti tavak gazdái kézhez kapják a saját tavaikban élő fajok teljes listáját és a vízkémiai változók – tápanyagok, szennyező anyagok – adatait is. Így ők is jobban megismerhetik tavaikat.

A kapott eredmények alapján a kutatók kidolgoznak egy sor egyszerű javaslatot. Ezekből egy “bevált gyakorlat”-csomagot is összeállítanak azon kerttulajdonosok számára, akik a lehető leghatékonyabban szeretnének hozzájárulni a vízi élővilág megőrzéséhez.

Forrás: MTI

A szerző