Barion Pixel

A gyógyszerek mellékhatása mostantól az Interneten keresztül is bejelenthető, mind a szakemberek, mind a betegek részéről. Közölte a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet – Országos Gyógyszerészeti Intézet (GYEMSZI-OGYI). Mit jelent mindez, és hogyan lehet ezt megtenni?

Azt már régóta tudjuk, hogy számos gyógyszernek létezik mellékhatása, hiszen mindenkinek ismerősnek hangzik a szlogen, hogy “A kockázatok és mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.” A gyógyszerek mellékhatásait tehát elolvashatjuk egyrészt a betegtájékoztatóban, és ha a gyártók kifelejtettek volna, akkor megkérdezhetjük orvosunkat, és gyógyszerészünket is. Amennyiben valamely mellékhatásról sem a gyártó, sem az orvos, sem pedig a gyógyszerész nem adott tájékoztatást, akkor – ha már mintegy élő kísérleti nyúlként megtapasztaltuk magunkon a kellemetlen mellékhatást – mi magunk, vagy jelzésünk alapján orvosunk is bejelentheti azt.

Gyógyszerek mellékhatása és bejelentésük

Mint kiemelték: az intézet honlapján elérhető (www.ogyi.hu/on_line_mellekhatas_jelentes_egeszsegugyi_szakembereknek); valamint a (www.ogyi.hu/on_line_mellekhatas_jelentes_betegeknek) online űrlapok egyszerűen és gyorsan kitölthetők. Ez a megoldás jóval kisebb adminisztrációs terhet jelent az orvosok, gyógyszerészek, ápolók számára, mint az eddig használt papíralapú formanyomtatvány. Fontos, hogy a mellékhatás-jelentés minél pontosabb, részletesebb legyen, hiszen csak a jó minőségű adatok alapján lehet értékelni “a gyanúsított gyógyszer és a feltételezett mellékhatás közötti ok-okozati összefüggést” – hangsúlyozta az intézet.

A GYEMSZI-OGYI honlapján a mellékhatás-bejelentésről és a jelentések értékelésének folyamatáról is részletes tájékoztató olvasható. Az intézet elsősorban azon mellékhatások bejelentését kéri, melyek nem vártak. Ez azt jelenti, hogy nem szerepelnek a gyógyszer alkalmazási előírásában és betegtájékoztatójában, tehát új információval szolgálnak az adott gyógyszer lehetséges kockázataira vonatkozóan. Továbbá ha a már felsorolt mellékhatás intenzitása vagy jellege eltér a kísérőiratokban részletezettől (például súlyosabb lefolyású vagy eltérő kimenetelű), abban az esetben is nem vártnak számít, tehát jelentendő – emelték ki.

Hozzátették továbbá, hogy minél pontosabb, részletesebb és szakszerűbben megfogalmazott a mellékhatás-bejelentés, annál jobb minőségű adatokat szolgáltat a gyanúsított gyógyszer és a feltételezett mellékhatás közötti ok-okozati összefüggés értékeléséhez. Ezért az intézet a betegeket, a hozzátartozókat, gondozókat arra kéri, hogy ha gyógyszer-mellékhatást tapasztalnak lehetőleg keressék fel a kezelőorvosukat vagy a gyógyszerészüket és kérjenek segítséget annak jelentésében. Az is hasznos, ha leletet vagy zárójelentést csatolnak a bejelentéshez – olvasható a tájékoztatóban.

Ez a bejelentési lehetőség remélhetőleg arra fog szolgálni, hogy a gyógyszerek biztonságosabbak – és mellékhatások nélküliek – legyenek. Ha valaki mégsem bízna ebben, akkor nyugodtan szedjen inkább gyógyhatású készítményeket, vagy gyógynövényeket.

A természetes gyógymódokról itt a naturportal.hu-n is naponta jelentetünk meg érdekes cikkeket.

Vigyázat! A gyógynövényeket is csak körültekintően lehet alkalmazni, és próbáljuk meg a betegségek lelki okait is felderíteni!

A diagnózist ebben az esetben is orvos kell, hogy felállítsa.

Forrás: MTI

A szerző