Barion Pixel
Fakír – modern fakír, aki szöges/tüskés masszázságyat használ?

A szöges ágytól a Kuznyecov-féle applikátorig.

Fakír – a szöges ágy hatása

Bizony van már jó 40 éve, hogy először figyeltem fel a fakírok szöges ágyának érdekes hatásaira.
Néhai kedves ismerősöm rokona volt egy akkor ismert budapesti fakír.
Nos, ettől az ismerőstől több érdekes dolgot megtudtam a fakírokról, egyes fakír mutatványokról. Legérdekesebb az volt, hogy ez a csupán virtusból fakírkodni kezdő rokon örömmel tapasztalta a rendszeres szöges ágyon fekvések érdekes hatásaként, hogy annyira megnövekedett az akaratereje, hogy le tudta tenni a poharat. Végleg. Ugyanis addig masszív alkoholista volt.
Magam is elgondolkoztam néha, hogy ugyan miért fekszenek szöges ágyon az indiai fakírok, csak lehet valami érdekes tapasztalatuk valamiféle hatásról.
Akkoriban járta be a magyar sajtót is a hír, hogy száz éves a moszkvai fakír. Véletlen
Később Vasziljev professzor egyik könyvében találtam érdekes, fakírokról és akaraterejükről  szóló beszámolókat.

Magyar fakír

fakír, iplikátor, szöges ágy

 

Későbbi néprajzi kutakodásom során ismét visszaköszönt a téma. Döbbentem fedeztem fel, hogy egyik népi gyógyítónk is gyakorolta a szöges ágyon való fekvést.
Ez a szegedi Engi Tüdő Vince vezekléséről és önsanyargatásáról volt híres, gyógyításait is ilyen eszközökkel végezte.
Sokat böjtölt, főttet alig evett, vezekelt, minden pénteken szöges ágyon aludt, de sokszor más napokon is egészen éjjel háromig ezen az ágyán feküdt.
Szöges ágya összecsukható volt, néha vörös lepedővel takarta le és úgy feküdt rá.
Betegeinek is hasonlókat tanácsolt, gereben-szerű eszközökön fekvést, mellé pedig sokszorosított imádságokat is átadott.
Aztán az 1990-es évek elején hazánkban is megjelent a Kuznyecov applikátor /néha iplikátornak írják/, amely első ránézésre is jól láthatóan a fakírok szöges ágyát utánzó valami.

A szöges/tüskés masszázságy hatásai

Különböző típusai vannak, különböző anyagú hegyekkel vannak sűrűn felszerelve, de ma már felfújható változatot is árulnak.
Persze az égvilágon mindenre ajánlják, pl. izületi fájdalmakra, álmatlanságra, emlékezet zavarokra, vizelet visszatartási panaszokra, dadogásra, izomrángásokra, gerincfájdalmakra, fejfájásra, fáradtságra, nőgyógyászati panaszokra, asztmára, stb.
Talán összefoglalhatom, hogy ezek alapján elsősorban fájdalomcsillapító és idegrendszeri hatásai lehetnek, valamint a kis tűket elnézve bizonyos, hogy stimulálásukkal a mikro-keringést is befolyásolhatják.
Ellenjavalltnak írják mindenféle bőrelváltozás, ödéma, terhesség, magas vérnyomás, infarktus veszély és rákos betegségek esetén!
Magam ismerőseim körében leginkább gerinc panaszoknál hallottam jó hatásúnak, de mindenképpen orvossal megbeszélendő az alkalmazása, bármilyen baj esetén!

A mottó:  Örülj!  Mosolyogj!   Hát élsz!

Felhasznált források:
Gryanaeus Tamás: Engi Tüdő Vince: Legenda és valóság. Móra Ferenc Múzeum évkönyve 1972-73. Szeged, 1976.
Kuznyecov-féle iplikátor. Természetgyógyászat, 1994. 2. szám
A Kuznyecov-féle applikátor. Életerő, 2001. 7-8. szám.

A szerző