Barion Pixel

Béka mentés otthon? Tudtad, hogy minden kétéltű védett? Te is tehetsz ezekért a hasznos állatokért!

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) felhívja a figyelmet egy kevésbé közismert, de akár az ország és a lakosság jelentős részét érintő természetvédelmi ügyre.

Ez a vízóra aknák, pincék fogságába került békák, elsősorban a varangyok mentése.

Figyelembe véve a hazai lakóépület-adatokat, a mintegy 2,3 millió családi ház jellegű épületet, könnyen előfordulhat, hogy szárazföldi életmódot folytató békáink akár sokezres nagyságrendű állományán segíthetünk országosan alig egy-két perc alatt.

Hogyan juthatnak bajba a békák? 

A településeken is általánosan előforduló zöld és barna varangy, a barna ásóbéka, helyenként a bajszos- vagy barnabékák (erdei, mocsári és gyepi béka), de akár még a vizektől elkalandozó zöldbékák és unkák is a vízóraaknákba pottyanva, pincékbe tévedve végleg csapdába kerülhetnek. Lassan eléhezve akár évekig, a halálukig sínylődhetnek.

Már önmagában az állatok pusztulása is jelentős probléma. A bajt tovább tetézi, hogy ezek a példányok nem tudnak részt venni a szaporodásban.

A kétéltűek közé tartozó békáknak ugyanis vízre van szüksége a szaporodáshoz, a peterakáshoz és az ebihalak akár két hónapot is meghaladó fejlődéséhez. A szaporodáshoz vízre még az életük jelentős részét a szárazföldön töltő fajoknak is szüksége van.

Miért hasznosak a békák?

Az állat- és természetvédelmi megfontolások mellett jelentős a ragadozó életmódot folytató, férgeket, puhatestűeket és rovarokat fogyasztó szárazföldi békafajok biológiai védekezésben betöltött szerepe.

A békáknak ez az ökoszisztéma-szolgáltatása a klímaváltozás erősödésével, többek között az újabb és újabb mezőgazdasági rovarkártevők megjelenésével egyre fontosabb szempont.

Hogyan segíthetsz a békáknak?

Szerencsére a bajba jutott békákon nagyon gyorsan és egyszerűen segíthetünk azzal, ha az állatokat a vízóraaknákból, pincékből kiemelve a kertben elengedjük. Akár puszta kézzel is megtehetjük ezt.

Ezeket a „békacsapdákat” márciustól-szeptemberig havonta ellenőrizzük.

Ha pedig még ennél is többet szeretnénk tenni ezekért az állatokért, akkor a kertben gyorsan készíthetünk petarakóhelyet, illetve békagarázsokat, nappali békamenedékeket is számukra.

A békák ugyanis ártalmatlan, ugyanakkor rendkívül érdekes megjelenésű és viselkedésű állatok. Ha megszeretjük őket, akkor gyönyörködhetünk a zöld varangyok elképesztő fuvolázó hangjában is.

Ha nem vagy biztos abban, hogy milyen békafajjal találkoztál, akkor használhatod az MME ingyenesen letölthető Kétéltű- és hüllőhatározó okostelefonos applikációját, MELY IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL.

A szerző