Állatok élőhelye szinte bárhol lehet, barnamedve azonban nem mindenhol él a világon.

Talán ezért is meglepő, hogy az elmúlt években olyannyira megszaporodtak a barnamedvék a Pireneusokban, mint amennyire száz évvel ez előtt.

Állatok élőhelye – Pireneusok

2021-ben a tudósok 70 egyedet azonosítottak Pireneusok francia és spanyol oldalán.

Ebből 34 volt nőstény, és 32 hím.

A további négy egyedet nemét nem sikerült azonosítaniuk.

Az év folyamán – 2021-ben – 15 medvebocs jött a világra.

Jól látható, hogy számuk egyre növekszik, hiszen 2018-ban még csak 52 barnamedve élt a Pireneusokban, és ez a szám emelkedett 2021-re 70 egyedre.

Vajon mennyi lesz a 2022-es egyedszám?

 

A Pireneusokban élő barnamedvék családja

A mintegy 6500 négyzekilométernyi területen ritkásan, szétszórva él az állomány.

1996 óta – az újraszaporítási program – óta 114 barnamedve bocs született a Pireneusokban.

Korábban szinte teljesen kihalt a területről a barnamedve, valamiért nem volt kedvelt az állatok körében ez az élőhely.

1996-ban azonban első ízben Szlovéniából új állatokat telepítettek be.

Az utolsó – őslakos – medvét 2004-ben kilőtték, majd 2 évvel később 4 új nőstényt importáltak szintén Szlovéniából.

Ezáltal a 1997 – 2016 között világra jött barnamedve bocsok mind egyetlen hím állattól, Pyros-tól születtek.

2016-ban újból Szlovéniából importáltak egy új hímet, Goiat-ot, akit azonban jószágok elpusztításával vádolnak, ezért a gazdák az elejtését követelik.

Valószínűleg kost, kecskét, birkát is támadott már meg.

Jelenleg a katalán oldalon, él, és egy utódot biztosan nemzett tavaly.

Érdemes lenne elgondolkodni rajta, hogy mi okozhatta éveken keresztül az állatok pusztulását azon a vidéken, majd – a sikeres betelepítéseket követően – mi változhatott meg, hogy most újból szépen gyarapodik az egyedszám!

 

Alapvető tudnivalók a barnamedvéről

A barnamedve  ragadozó állat. Rendjének az egyik legnagyobb szárazföldi tagja.

Előfordulása, az állatok élőhelye a világ számtalan pontján megtalálható. Alaszkában, az Amerikai Egyesült Államokban, Kanadában, és az eurázsiai kontinens mintegy felén.

Mexikóban és az Atlasz-hegységben sajnos már kihalt.

Mérete változó, ennek megfelelően testének tömege általánosságban 80-680 kilogramm körül mozog.

Tápláléka kisállatokból, egerekből, mormotákból, rókákból, de akár őzekből, szarvasokból is állhat.

Párzási időszakban a hímek megküzdenek egymással a nőstényténnyel való párosodás jogáért. Pár hétig igyekszenek is védeni a nőstényt, azonban a nőstény az időszakban (10-30 nap) több hímmel is párosodhat.

 

Az egyik legkedveltebb növény, amely a nevét viseli, a MEDVEHAGYMA.

A medve nem játék!

De legalább a róla elvezett csemegét ismerjük meg lehetőség szerint minél jobban, hiszen nyersen, és főzve is hihetetlenül finom.

Urusos medve thera pi módszer

Tudtad, hogy van egy természetgyógyászati módszer, az Urusos MPTI (Medve Thera PI) Módszer, ahol a medvék is közrejátszanak a gyógyulásban?

 

KATTINTS IDE A MÓDSZER MEGISMERÉSÉHEZ!

 

Forrás: MTI