Barion Pixel

D-vitamin

D-vitamin leírása:

A napvitaminnak is nevezett D-vitamin fontos szerepet játszik a csontok egészségében és lassítja a csontritkulást. Vizsgálati adatok utalnak arra is, hogy erősíti az immunrendszert és megelőzheti a rák bizonyos fajtáinak kialakulását.

A hormonhatású D-vitamin akkor képződik a szervezetben, amikor a bőrt a napból érkező ultraviola B (UVB) sugarak érik. A mindennapi pár perc napozás elméletileg ellátja a szervezetet megfelelő vitamin mennyiséggel. Sok ember azonban különösen télen nem jut elég napfényhez, hogy szervezete előállítsa a számára elegendő vitamint.

A szervezet D-vitamin előállító képessége a korral együtt csökken, ezért az idősek körében gyakori ennek a vitaminnak hiánya. Sokszor a fiatalabbak sem jutnak hozzá a megfelelő  mennyiséghez.

Egy vizsgálat szerint 300, különböző betegségek miatt kórházba szállított beteg 75 %-a vitamin hiányos volt, életkortól függetlenül. Különösen érdekes volt a kutatási eredmény, amely azt mutatta, hogy azoknak az embereknek az egyharmada is D-vitamin hiányban szenvedett, akik szedték az ajánlott napi mennyiséget. Felvetődik tehát, hogy a jelenleg ajánlott vitamin adag talán mégsem elegendő.

Betegségek kezelése:

A D-vitamin alapvető feladata a vér kalcium- és foszforszintjének a szabályozása, a csontok erősítése és az egészséges fogazat fenntartása.

Megelőzésként: Tanulmányok kimutatták, hogy a vitamin fontos a csontritkulás megelőzésében is; ez a betegség a csontokat porózussá és törékennyé teszi.

D-vitamin nélkül a szervezet nem tudja felvenni a kalciumot a táplálékból, bármennyit fogyaszt is belőle az ember. Amikor a vérben a kalciumszint alacsony, a szervezet a csontokból vonja el a kalciumot, hogy az izmokat, idegeket és a szívet ellássa. Az idő múlásával a kalcium elfogy a csontból, és súlyos csontritkulás jelentkezik.

További előnyei:

A tudósok egyre többet tudnak a D-vitamin egyéb hasznos tulajdonságairól.

Több tanulmány szerint ez a vitamin fontos az egészséges immunrendszer fenntartásához. Más kutatások feltételezik, hogy megelőzheti a prosztata-, a vastagbél- és az emlőrákot. Egy vizsgálat szerint megfelelő mennyiségű D-vitamin lassította a térdízületi artrózist, bár rengeteg betegség kialakulását nem képes megakadályozni.

Érdekesség: Egy nemrégiben végzett vizsgálat eredménye szerint – amely 176, 65 évnél idősebb férfi és 213 nő bevonásával készült – a kalcium- és D-vitamin-készítmények lassították a csontritkulás folyamatát, és csökkentették a csonttörések előfordulásának gyakoriságát. A vizsgált személyek három éven keresztül 500 mg kalciumot és 700 NE vitamint szedtek.

A D-vitamin megelőzheti a vastagbélrákot. Egy vizsgálat szerint, amelyet 438 férfi bevonásával végeztek, a vastagbélrákban szenvedőknek alacsonyabb a vitamin szintjük, mint az egészségeseknek. Minél nagyobb volt a D-vitamin fogyasztás, annál kisebb volt a vastagbélrák veszélye. Ennek megerősítésére azonban, illetve annak vizsgálatára, hogy nőknél is így van-e, további kutatásokra van még szükség.

A magyar időjárási viszonyok között télen, novembertől márciusig gyakorlatilag alig képződik D-vitamin a bőrben. Ha viszont elég napfény éri az embert a nyári hónapokban, akkor a szervezet képes elraktározni az egész télre elegendő vitamint. Ha a nyári hónapokban mégsem jut elegendő napfényhez, akkor ajánlottt a vitamin készítmények szedése.

Szükséges mennyisége:

A vitaminok ajánlott napi mennyisége ITT található (Vitaminok ajánlott napi mennyisége).

A vitamin ajánlott napi mennyisége felnőtteknek 200 NE, 65 év felett, illetve várandós és szoptató kismamáknak 400 NE, 70 éves kor felett pedig 600 NE. Néhány szakértő szerint azonban az 50 éves kor felett javasolt mennyiség nem elegendő.

D-vitamin hiány: A vitamin hiány rossz hatással van a csontok állapotára. Gyermekeknél angolkórt, felnőtteknél pedig csontritkulást okoz. A vitamin hiányával hasmenés, álmatlanság, idegesség és izomrángás is járhat. Az angolkór ma már ritka, hiszen a tejben is van D-vitamin. Ráadásul a gyerekek általában elég időt töltenek a napon, így elegendő vitaminhoz jutnak.

D-vitamin túladagolás: A szervezetben a nap hatására csak a szükséges mennyiségű D-vitamin képződik. Az étrend-kiegészítők túladagolása azonban problémák forrása lehet. Hat hónapig napi 1000 és 2000 NE közötti mennyiséget szedve székrekedést vagy hasmenést, fejfájást, étvágytalanságot, émelygést és hányást, szívritmuszavarokat és súlyos kimerültséget, fáradtságot okozhat.

A nagyobb adagok további szedése gyengíti a csontokat, hatására kalcium rakódik le a kötőszövetekbe, izmokba. A vitamin túlzott fogyasztása a vérben magas kalciumszintet okozhat, ami súlyveszteséggel, hányingerrel, illetve szív- és vesekárosodással is járhat.

Adagolás:

Már a napi 10-15 perces, az arcot, a kezet és a kart érő napsütés is előállítja a megfelelő D-vitamin mennyiséget. Az 50 éves kor felettieknek, ha nem isznak tejet (ami D-vitaminban gazdag), ha nem tartózkodnak eleget a szabadban reggel 8 és délután 3 óra között, vagy állandóan napvédő krémet használnak, szükségük lehet vitamin készítményekre. Sok szakértő 50 éves kor felett 800 NE, fiataloknak pedig 200-400 NE közötti napi adagot ajánl.

D-vitamin tartalmú élelmiszerek:

A D-vitamin megtalálható a tejben: egybögrényi 100 NE-t tartalmaz. Néhány gabonapehely szintén gazdag a vitaminban, egy adag 40-100 NE közötti mennyiséget tartalmaz. Az olajos húsú halak, mint a hering, a lazac és a tonhal gazdag D-vitamin források.

További cikkek vitamin témában: IDEKATT