Barion Pixel

CSÍ energia, QI vagy CHI az életerő

csí energia, chi, qiA csí energia, más néven Qi vagy Chi (ejtsd: csi) jelentése életerő. Alapvető jelentőségű minden élő szervezetben. A Qi ereje minden belső folyamat katalizátoraként meghatározza vitalitásunkat.

Mi a chi szerepe?

A csí energia, vagy chi mozgatja a (kínai) Vért, a Vér táplálja a belső Szerveket hogy azok Qi-t hozhassanak létre.

Mindannyian különböző chi-vel rendelkezünk, melynek táplálása, megőrzése a legfontosabb lépés, amit tehetünk egészségünk megőrzésének érdekében.

A hagyományos kínai orvoslás szerint a chi a testünkben különböző formában van jelen. Amennyiben egyensúlyban van, úgy nemcsak fizikailag őrzi egészségünket, hanem lelki, szellemi és érzelmi jólétünket is meghatározza.

A chi felelős a testünkben végbemenő minden folyamatért, csakúgy, mint energiaállapotaink megváltozásáért, melyek közvetlenül befolyásolják gondolkodásunkat, lelkünket, szellemünket.

A teljes egészség érdekében chi erőnket a legjobb kondícióban kell tartanunk. Ez jelenthet életmódváltozást, vagy akár gyógynövények használatát. Nem létezik általánosan “jó” készítmény – az a jó, amire az egyénnek szüksége van.

Jóllehet mindannyian különbözőek vagyunk, vannak azonban a természetnek olyan, mindnyájunkra érvényes általános szabályai, melyeket nem szeghetünk meg fizikai, vagy mentális egészségünk károsítása nélkül.

Az egészséges csí energia alapfeltétele:

  • az egészséges életmód,
  • a megfelelő mennyiségű alvás,
  • megfelelő légzés,
  • testgyakorlás
  • megfelelő táplálkozás.

Mindezt egyensúlyban kell tartanunk – túl sok vagy túl kevés betegséghez vezet.

Három csí energia típust különböztetünk meg:

  1. Szülői csí energia: Ez az alap faktor, melyet szüleinktől születésünkkor kapunk. Ezt megalapozza szüleink fogantatáskori egészségi állapota, anyánk várandósság alatti életmódja, egészsége. Speciális szükség esetén fordulhatunk hozzá. Ha túl gyakran nyúlunk hozzá (amennyiben nem törődünk a Szerzett chi-vel), akkor azzal jelentősen gyengítjük a chi-nket.
  2. Szerzett csí energia: Életünk során a táplálékból és a levegőből kerül hozzánk. Rossz táplálkozás, italozó életmód, szennyezett levegő mind-mind gyengítik a chi-t és betegséghez vezetnek akkor is, ha a Szülői chi-nk erős. Időről-időre, évszakról-évszakra változik szokásainktól függően. Ha nem törődünk vele, akkor még mindig nyúlhatunk a Szülői chi-hez.
  3. Esszenciális csí energia: Meghatározza a családunk felépítése, ez az ősi kínai megfigyelés tulajdonképpen a genetikán alapszik. Ezt a tartalékunkat nem növelhetjük a kínai gyógyászat szerint, ellenben a másik kettővel.

Ismernünk kell tehát jól mind a 3 fajta chi-nket, így még ha rossz chi-t “örököltünk”, akkor is pozitív egyenlegben tarthatjuk a chi-nket.

Ha a chi raktár kimerül, akkor meghalunk.