A pásztortáska tinktúra és eszencia a jótékony hatású pásztortáska gyógynövény felhasználásával készülnek. Hogyan és milyen módon készíthetők el házilag ezek a jótékony elixírek? A cikkből kiderül.

Pásztortáska. Megint egy olyan növény, ami mindenhol megtalálható és csak „gyomnövényként” ismerik.

pásztortáska, közönséges pásztortáska, palackfű Magasra nyúló jellegzetes szárát és apró leveleit mindenki megismeri. Eddig nem nagyon tudtam róla semmit a nevén kívül. Kicsit utána néztem és kiderült, hogy akár teaként akár salátaként felhasználva a gyógyhatásai kiemelkedőek. Az egész növény fogyasztható.

A keresztesvirágúak (Cruciferae vagy Brassicaceae) családjába tartozó, maximum 80 cm magas, egynyári vagy kétnyári növény, melynek kisméretű, háromszögletű, a csúcsokon kicsípett becőkéi vannak.

Kínában hirtelen sütve csemegeként fogyasztják. A hagyományos ázsiai konyhában közkedvelt wok fűszer mind friss, mind szárított formában.

Nevét is ezeknek a táska (szív) formájú becőkéknek köszönheti, a lapos, háromágú terméseinek alakja a pásztorok (szerzetesek) tarisznyájára hasonlít.

A növény virágos, leveles szárának legfeljebb 30 cm hosszú felső része gyűjtendő. Az egész növény ehető, a gyökerét is beleértve.

Csípős ízű, ezért zöld salátákban vagy levesekben helyettesítheti például a kakukkfüvet vagy a mustárt. Kiváló íz- és egészségforrás egész évben. De vigyázat, csak mértékkel! Gyógyszerkészítmények alapanyaga, forrázatként és tinktúraként alkalmazzák.

Hát ebből is szedtünk egy keveset és szárítva teszem el. Az ilyen szárított növényekből szerintem egy eszenciát fogok csinálni, amiből tudok dolgozni és tovább hasznosítani a konyhámban.

A pásztortáska gyógyhatása

C-vitamint, kalciumot, is tartalmaz és vérzéscsillapító hatása van.

Hasznos például a rovarok és bogarak elleni védekezésben, mivel nedves környezetben viszkózus anyagot bocsát ki a magva és a rászálló rovarok hozzáragadnak és elpusztulnak. Ezért proto-húsevő (rovar emésztő) növénynek tekintik.

Vérzéscsillapító szerként ismeretes. Az ókortól Hippokratésztől kezdve, egészen az I. világháborús lövészárkokig használták vérzéscsillapításra. Bármilyen eredetű vérzést el tud állítani. A belső vérzéseket is csillapítja. A lágy szárú részeket pl. orrvérzés kezelésére, vagy erős havivérzés, illetve súlyos méhvérzések csillapítására alkalmazzák. Teája fogyaszható továbbá gyomor- és bélvérzés kezelésére, vagy a vese vérzéses megbetegedéseire.

A pásztortáskából készült borogatás olyan bőrproblémákra is remekül használható, mint az akne vagy a fekélyek.

Alkalmazását javasolják változókori panaszok, mellduzzadás, szoptatás alatti mellbimbó gyulladás kezelésére is. A növényből készült kivonat összehúzza a simaizomzatot végbél-, és méhsüllyedés esetén.

Egyéb jótékony hatása: stabilizálja a vérnyomást, támogatja a szervezet anyagcseréjét és méregtelenítését, tisztítja a vért, optimalizálja a máj, a lép, a vese és a húgyutak működését, továbbá hatékony az érelmeszesedéssel szemben.

A daganatellenes hatásait kutató vizsgálatok eredményei is bizakodásra adnak okot.

A pásztortáskából főzetet (kortyonként fogyasztva, legfeljebb 0,5 l/nap), ülőfürdőket, alkoholos tinktúrákat készíthetünk.

Ödémára és sérülések gyógyítására a növény szárának forrázatát vagy a szárított gyógynövényből készített port alkalmazhatjuk.

Újabb kutatások szerint a pásztortáska a mocsárláz gyógyítására is alkalmas lehet.

A pásztortáska eszencia készítése

Bár kétségkívül ebben is benne vannak a gyógyhatású anyagok, a pásztortáska eszencia elsősorban étkezési célra, az élvezeti értéke miatt készül.

Az eszenciát úgy készítem, hogy forró vízben kiáztatom a szárított pásztortáskát mint egy teát. Intenzíven. Utána leszűröm és ezt kicsi zöldség alaplével össze keverem. Ízesítem sóval, borssal akár egy kis fehér portói borral. Kiváló lehet fő fogások mellé.

 

Pásztortáska tinktúra készítése és használhatósága

Végtag-, vagy izomsorvadás esetén naponta párszor kell a beteg testrészt bedörzsölni, valamint 3-4 csésze alástfű teát is kell inni, mely belsőleg segít.
A pásztortáska-tinktúrás bedörzsölés a pálástfűtea kúrával kombinálva segít a méhelőreesésben, valamint a különféle sérvek esetében is.

Így készül a pásztortáska tinktúra

Frissen szedett pásztortáskát, levelestől, szárastól, virágostól, termésestől vagdaljunk fel, lazán töltsünk üvegbe, öntsünk rá 38-40 %-os szeszt (gabona, vagy gyümölcs pálinkát) úgy, hogy teljesen ellepje a növényt.
2 hétig hagyjuk állni napon, vagy más meleg helyen.

Dualszky-Kovács Péter séfDualszky-Kovács Péter tanulmányait a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Vendéglátóipari iskolában kezdte.
2011-ben fejezte be szakmai gyakorlatát a rácalmási Jankovich Kúria Hotel és Étteremben, azóta külföldön dolgozik a gasztronómia világában.

Jelenleg Svájcban séf.
Több helyen is megfordult az évek során és sikerült sokféle formáját megtanulnom a konyhaművészetnek.
Teljesen a főzés szerelmese.

A 2020-as Bocuse d’or szakácsverseny döntőse.
Az elmúlt időben egyre nagyobb hangsúlyt fektet a kifejezetten egészséges ételekre, alapanyagokra.
Világa a fine dining, így alapból különleges ételeket készít, amikbe belevarázsol fermentált dolgokat, kombucha teát vagy éppen az általa szedett gyógynövényeket is.
Így próbálja meg az embereket rávezetni és edukálni az egészséges ételek fontosságára.