Barion Pixel
Tüskés Annóna
tüskés annóna

Milyen fitoterápiában használatos: nyugati, dél-amerikai indián

Hatóanyag (az ezidáig felfedezett): annona acetogenin, acetaldehid, almasav, alumínium, aszkorbinsav, béta-karotin, bór, cink, citromsav, etanol, fehérje, foszfor, fruktóz, glükóz, gyanta, hamu, hidrogéncianid, kalcium, kálium, kén, koffeinsav, lizin, magnézium, mangán, metionin, nátrium, nitrogén, procianidin, réz, szacharóz, szénhidrát, sztearinsav, tanninok, triptofán, vas, Vitamin B1, Vitamin B2, Vitamin B3, Vitamin B5, Vitamin B6, Vitamin C, víz, zsír

Mely részét gyűjtik: gyümölcs, levél, mag, virág, termés, kéreg, gyökér. A fa valamennyi része gyógyhatású, beleértve a kérgét, leveleit, gyökerét, gyümöcsét és a magvait.

Tüskés Annóna leírás:

Az annónafélék (Annonaceae) családjába tartozó, maximum 10 méter magasságú, gyümölcstermő fa hosszúkás, fényes, sötétzöld (általában örökzöld), jellegzetes szagú levelekkel. Termése tüskés, zöld színű, nagy méretű. A termés héja alatt édes-savanyú, krémes állagú gyümölcshús található. Íze az eper és a banán (egyes források szerint az eper és a körte) keverékére hasonlít. Fogyasztás előtt el kell távolítani a mérgező magvait. Eredeti előfordulási helyén guanabana néven ismert, kedvelt gyümölcsnek számít. Európában a gyümölcsét csak kevéssé ismerik, mivel a termés nehezen szállítható, ha összenyomódik gyorsan megromlik. Az annona áldásos hatásait már a Kolumbusz előtti időkben is ismerték és használták az őslakosok. A fa valamennyi része gyógyhatású, beleértve a kérgét, leveleit, gyökerét, gyümöcsét és a magvait. Az 1970-es évektől kezdve a világ szinte minden részén, egymástól függetlenül, folyamatosan zajlanak olyan vizsgálatok, amelyeknek eredményeként a növény gyógyhatásait mára sikerült feltérképezni. Analitikai, biokémiai szempontból vizsgálva ismerték meg valamennyi összetevőjét, hatásmechanizmusát. Nem sikerült azonban még szintetizálni a hatóanyagokból azt a gyógyszert, amely a növényből készíthető, így marad a természetes növény. Magjaiból rovarölő szer készíthető.

Betegségek kezelése:

A leveléből főzött teát nyálkahártya-gyulladásra, míg őrölt magvait belső és külső paraziták ellen használták a perui Andokban. A fa kérgét, gyökerét és leveleit Brazíliában cukorbetegség gyógyítására, nyugtató szerként és görcsoldóként alkalmazzák. Guyana őslakosai a falevelekből vagy kérgéből főzik a nyugtató hatású teát, de szívműködést serkentő tonikumként is fogyasztják. A brazíliai Amazóniában májbetegségek gyógyításához hívják segítségül a növény leveleiből főzött teát. Az annónafa leveleiből, valamint éretlen terméseiből sajtolt olajat olívaolajjal összekeverve neuralgiás fájdalom, reuma, ízületi gyulladás kezelésére alkalmazzák. Jamaicában, Haitin és a Nyugat-Indiákon paraziták ellen, lázcsillapítás és hasmenés esetén használják a növény gyümölcsét vagy annak levét. A fa kérgét, esetleg leveleit görcsoldásra és nyugtató szerként alkalmazzák, emellett sokszor hívják segítségül szívbetegségek, köhögés és influenza gyógyításakor is. A növényben található annona acetogenin daganatos sejtekre gyakorolt hatása az annónával kapcsolatos kutatások középpontjában áll. 3 független kutatás is kimutatta, hogy ezek a vegyületek a daganatos sejteket támadják, az egészségeseket viszont nem károsítják. Ahhoz, hogy az annóna hatékony lehessen nagy adagban kellene fogyasztani, amit teákkal, vagy kapszula formájában kapható száraz kivonatokkal nem igazán lehet elérni. Elérhetőek a koncentráltabb változatok (kivonatok), melyek jobban ajánlottak. A gyömbéralmát időnként felhasználják hasmenés és vérhas elleni terápiában.

Tüskés Annóna hol honos:

Perui Amazóniában, Peru tropikus területein honos, Közép- és Dél-Amerika és Karibi-térség

Figyelmeztetés:

Magja mérgező, ezért terápiásan csak korlátozottan használható!

Jogszabályi védettség: Hazánkban jogszabályilag (13/2001 (V. 9.) KÖM rendelet) nem védett.

Tüskés Annóna szinonímák:

savanyúalma, annona, annóna, graviola, guanabana, gyömbéralma, szúrszop

Latin név: Annona muricata L., Annona squamosa

Angol: Graviola, Guanabana, Sour Sop, Sugar-apple

Finn:Oka-annoona

Francia: Cachiman épineux, Corossol épineux, Corossolier

Görög: Γουανάμπανα

Holland: Zuurzak

Japán: とげばんれいし

Kínai: 刺果番荔枝

Lengyel: Flaszowiec miękkociernisty

Német: Stachelannone, Sauersack

Norvég: Graviola,Piggannona

Olasz: Guanàbana

Orosz: Смета́нное я́блоко, Аннона колючая, Анно́на колю́чая

Portugál: Graviola

Portugál Brazil: Araticum-grande, Araticum-manso, Ata, Coração-de-rainha, GRAVIOLA, Jaqueira-mole

Spanyol: Anón, GuanabanoAnón de corcho, Anoncillo, Guanábana, Guanábana cimarrona, Guanábana de pozo., Guanabanilla

Svéd: Taggannona

Szlovák: Anona mäkkoostnatá

Források:

nincs

Dr. Hans W. Kothe: 1000 gyógynövény; Pécsi Direkt Kft. Alexandra Kiadója, 2008, ISBN 978 963 370 565 0

VITAE Klubmagazin 2014. november, Annona: reményt ad az esőerdő kincse


VISSZA A GYÓGYNÖVÉNYKERESŐBE