Barion Pixel
Papaya
papaya

Milyen fitoterápiában használatos: nyugati és kínai

Hatóanyag (az ezidáig felfedezett): C-vitamin, fehérjebontó enzim (papain), a-fellandrén, alanine, alfa-linolénsav, alkaloidok, almasav, arginin, ásványi só, aszkorbinsav, aszparaginsav, a-terpinén, B5-vitamin, benzaldehid, benzil-alkohol, beta-epsilon-karotin, béta-karotin, bór, borkősav, butanol, butil-acetát, cink, citromsav, cserző anyagok, cukrok, delta-karotin, d-galaktóz, diacetil, epsilon-karotin, etanol, etil-acetát, etil-butirát, fehérje, fenilalanin, fixált olaj, flavonol, foszfor, fruktóz, fumársav, galaktóz, glicin, glikotropaeolin, glutaminsav, glükóz, gumi, gyanta, hamu, hidrogéncianid, hisztidin, illóolaj, izoleucin, kalcium, kálium, kaprilsav, karotinoid, kávésav, kén, kobalt, koleszterin, kolin, kriptoxantin, króm, leucin, likopin, linalool, linolénsav, linolsav, lizin, magnézium, mangán, metanol, metil-szalicilát, metionin, myrocin, nátrium, n-butanol, niacin, nikkel, nikotin, nyálka, olajsav, palmitinsav, pektin, piridin, prolin, proteázok, réz, rost, sSzacharidok, szacharóz, szalicilát, szelén, szerin, szerotonin, szilícium, sztearinsav, sztirol, terpinén-4-ol, tirozin, toluol, treonin, triptofán, vajsav, valin, vas, violaxantin, vitamin A, vitamin B1, vitamin B2, vitamin B6, vitamin C, víz, xilitol, zsír, zsírsav

Mely részét gyűjtik: papayatej, levél, virág, mag, gyümölcs. A termésből származik a papajatej, melyet a még fán lévő, éretlen gyümölcs lecsapolásával, bemetszésével, vagy bevágásával nyerik. A papajatejet napon történő szárítással tartósítják. A begyűjtés idején még fehér és folyékony anyag a szárítás során sárgásbarna árnyalatot kap. A szárított papajatej a papain, melyet tabletta, kapszula, vagy kenőcs formájában alkalmazzák.

Papaya leírás:

A dinnyefélék (Caricaceae) családjába tartozó, kb. 10 méter magasra nő, a magas fa levelei a fa tettején egy csoportban helyezkednek el. Az apró, zöldes színű porzós virágok a levelek hónaljában ülnek. A nagyobb termős virágok önállóan a törzs felső részén találhatóak. Termése nagy, 20-30 cm-es, érett állapotban narancssárga bogyótermés, amely akár 5 kg-ot is nyomhat. A papajában az ananász bromelain enzimjéhez hasonló, ún. papain enzim található, mely fehérjebontó hatással rendelkezik. Ennek az enzimnek gyulladáscsökkentő és sebgyógyulást serkentő hatásuk van. Ödéma esetén is segítséget jelentenek. Terméseit gyümölcsként és zöldségként is hasznosítják a konyhában. Magvait, melyek kimagasló papain tartalmúak, porrá őrlik és húspuhítóként használják. A trópusi országokban a hús csomagolására és puhítására használják.

Szépségápolás:

A szépségápolásban előszeretettel alkalmazzák magas C-vitamin tartalma miatt, valamint fehérjebontó enzim tartalmaának köszönhetően. Ez utóbbi hatóanyagtartalma miatt a bőr felszínén lévő elhalt hámsejtek eltávolításával fokozza a bőr felfrissülését, illetve csökkenti a felületi ráncokat. Enyhe hámlasztó hatásának köszönhetően újra éleszti a fáradt bőrt. Javasolt alkalmazás: tisztítsuk meg alaposan a bőrt, majd forró vízzel vagy meleg törülközővel melegítsük fel (tágítsuk a pórusokat). Ezt követően a papaya összetört gyümölcsét helyezzük az arcbőrünkre és hagyjuk rajta 20-30 percen kesztül. Töröljük le a papaya gyümölcsöt (de ne mossuk le)! A papaya fehérjebontó enzimjei nagyon ritkán extrém érzékeny személyeknél allergiás reakciókat válthatnak ki, ekkor hagyjuk abba az alkalmazását. Ügyeljünk arra, hogy szembe ne kerüljön.

Betegségek kezelése:

Élősködő ellenes szer, melynek nyugtató hatása van az emésztőrendszerre. Elősegíti a fehérjék, zsírok, cukrok emésztését. Ödéma gátló és sebgyógyulást serkentő tulajdonság is jellemzi (tályogok és különféle sebek, bőrbetegségek esetén). A trópusi országokban a hús csomagolására és a hús puhítására papaya leveleket használnak. Állítólag enyhíti az emésztési panaszokat (gyomorsav-termelési elégtelenség, emésztési problémák miatti migrén, felfúvódás, hasnyálmirigy-elégtelenség). A termés magját antibakteriális hatása miatt tartják számon, e mellett amőbák miatti megbetegedések ellen is alkalmazzák. A bél különféle élősködői ellen (Oxyuris, ascaris, Ancylostom) ellen is használatos. A virág forrázata köhögés elleni, valamint torok- és hangszálnyugtató szer.

Papaya hol honos:

Közép-Amerikából származó növény, jelenleg a térítők közötti trópusi területek talaján termesztik.

Figyelmeztetés:

Jóllehet a növény mérgező hatását mind a mai napig nem jelezték, a dinnyefából A belsőleg használatos papaya készítmények csak orvosi ellenőrzés mellet szedhetők. Arra érzékeny személyeknél felléphetnek allergiás reakciók, valamint módosulhatnak a véralvadási tényezők.

Jogszabályi védettség: Hazánkban jogszabályilag (13/2001 (V. 9.) KÖM rendelet) nem védett.

Papaya szinonímák:

papaja, dinnyefa

Latin név: Carica papaya; Carica hermaphrodita Blanco; Papaya carica Gaertn.; Papaya sativa Tussac; Papaya vulgaris DC.

Angol: papaw; Papaya; Common papaw / Mamaeiro / Medicine tree / Melon tree / Papaw / Pawpaw

Finn:Papaija

Francia: Papayer; Arbre aux melons / Papago / Papaye

Görög: Παπάγια; Παπάγια η κοινή / Πεπονόδενδρο

Holland: Papaja; Meloenboom / Meloenboom soort / Papaya / Papaya soort

Izraeli:פפאיה / פפיה מצויה

Japán: パパイア

Kínai: 番木瓜 / 乳瓜

Kinai (Pinyin fonetikus átírás): fan mu gua; mukua-wan-shou-kuo / rǔ guā

Lengyel: Melonowiec właściwy; Papaja

Német: Melonenbaum; Papaya; Baummelone / Melonenbaum / Papayabaum

Norvég: Papaya

Olasz: Papaia; Carica papaya / Papaya

Orosz: Папа́йя; Ды́нное де́рево / Папайя

Perzsa: پاپایا

Portugál: Mamão; Ababaia / Papaia

Portugál Brazil: Chamburé / Mamão / Mamoeiro / Papaia

Spanyol: Papaya; Carica papaya / Lechosa / Mamón / Melón zapote / Papayero / Papayo / Papayón

Svéd: Papaya; Melonträd / Papaja

Szlovák: Papája melónová

Szlovén: Papaja; Melonovec

Török: Papaya

Források:

nincs

Dr. Hans W. Kothe: 1000 gyógynövény; Pécsi Direkt Kft. Alexandra Kiadója, 2008, ISBN 978 963 370 565 0

A természet füvészkertje; Reader’s Digest Kiadó Kft. , Budapest, 2003; ISBN 963 9562 01 7

Franz Eugen Köhler, Köhler’s Medizinal-Pflanzen, 1897; Franz Eugen Köhler’s Medizinal-Pflanzen, Vol.III; Franz Eugen Köhler’s Medizinal-Pflanzen, Vol.III


VISSZA A GYÓGYNÖVÉNYKERESŐBE