Barion Pixel
Macskakarom
macskakarom

Milyen fitoterápiában használatos: nyugati

Hatóanyag (az ezidáig felfedezett): alkaloida, szterol, aminoglikozid, terpen, tannin, flavonoid és további fontos anyagok, uncarin F alkaloid, ellagsav, flavonoid, galluszsav, glikozidok, hyperozid, pirokatechin, procianidin, rutin, szaponinok, ursolsavMacskakarom leírás:

A perui Andok egyik legismertebb gyógynövénye. Peru őslakosai körében óriási tisztelet övezte, és figyelemreméltó tulajdonságai elismeréséül vilcacorának nevezték el, ami kecsua nyelven szent növényt jelent. Gyökérkérgét már legalább 2000 éve használja gyógyászati célokra az emberiség. A macskakarom az uncariák családjába tartozik. Megközelítőleg 60 fajtája van. Közép- és Dél-Amerika nyugati területein kívül megtalálható Afrikában és Ázsiában is. Legelterjedtebb fajai az Uncaria tomentosa (sárgásfehér virágokkal) és az Uncaria guianensis (nagy pirosas virágokkal, amelyek narancssárga árnyalatokban is díszeleghetnek). A növények akár 30 m magasra is megnőhetnek, és törzsük átlagosan 30 cm átmérőjű. Hatásaik szinte teljesen megegyeznek. A dél-amerikai indiánok emberemlékezet óta használják a növény belső kérgét és gyökerét. A férfiak a vitalitásért és a férfias erőért fogyasztották, a nők pedig azért, hogy gyorsan erőre kapjanak szülés után, vagy akár fogamzásgátlóként is használták.

Betegségek kezelése:

A macskakarom alkalmazható izületi gyulladás, fájó izületek, ínak, ínszalagok esetén. Használható gyomorfekély, menstruációs problémák, és húgyúti fertőzések esetén. Feloldja a vérrögöket, amivel segít megelőzni a trombózis, illetve az azt követő agyvérzés és szívinfarktus kialakulását. Segítséget nyújt asztma, Crohn-betegség, cukorbetegség, vérszegénység fennállásakor, előnyös depresszió, alvászavar és krónikus fáradtság tünetegyüttes ellen. Nagymértékben segíti az immunrendszer megfelelő működését, és jótékonyan hat onkológiai betegségek esetében. Erős antioxidáns. Kiválóan alkalmazhatóvírusos, bakteriális vagy gombás eredetű gyulladásos megbetegedésekben (influenza, kötőhártya-gyulladás, húgyhólyaggyulladás, ízületi gyulladás, gyomor- vagy bélgyulladás), továbbá szív – és érrendszeri, valamint daganatos betegségeknél. Utóbbi hatása számos daganatos betegség kezelésekor beigazolódott: tüdőrák, petefészekrák, bőrrák, agydaganat, bélrák, gyomorrák, melanoma, leukémia és B típusú lymphoma. A növény daganatellenes hatása az apoptosis (“programozott sejthalál”) támogatásában rejlik. Ez egyfajta természetes, a sérült sejteket, így a rákos sejteket eltávolító, önfenntartó mechanizmus. Nemcsak a sérült sejtek eltávolításában, hanem a régi sejtek pótlásában is fontos szerepet tölt be. Érdekes megfigyelés, hogy az ősz haj gyakori alkalmazás következtében visszanyeri eredeti színét. Külsőleg akár borogatás formájában, lábszárfekélyekre és egyéb bőrproblémákra is jól felhasználható. Elkészítése: Egy liter forrásban levő vízbe tegyünk 1 evőkanálnyi teát, 25 percig főzzük, majd 15 percig hagyjuk állni, és végül szűrjük át. A nagyobb hatékonyság érdekében érdemes a növényt a tea főzése előtt 1-2 órán át hideg vízben áztatni. A teát naponta legalább 1x fogyassza egy hónapon át. Három hét után mindig tartson 1 hét szünetet.

Macskakarom hol honos:

Peru, Dél-Amerika

Figyelmeztetés:

Szervátültetésen és/vagy vérátömlesztésen átesett páciensek ne fogyasszák! Használata problematikus lehet immunoszupresszív terápiában (szervátültetés, valamint kortikoszteroidok használata előtt és után). Várandós vagy szoptató kismamáknak, gyermeket tervezőknek, 3 év alatti gyermekeknek, vérzékenységben szenvedőknek, inzulint használó cukorbetegeknek és hormonkezelés alatt állóknak nem ajánlott! Nem alkalmazható autoimmun betegség, sclerosis multiplex alatt sem. Mivel csökkenti a vérnyomást, ezért a vérnyomáscsökkentő szereket szedő betegek csak folyamatos orvosi ellenőrzés mellett fogyaszthatják. Kemoterápia esetén javasolt a macskakarom tea fogyasztását 3 nappal a kezelés előtt felfüggeszteni, majd 3 nappal a kemoterápia után folytatni. A reverz reakció különböző lehet (izzadás, fáradtság, gyakori vizelési inger, elszíneződött széklet stb…). Öt napig normálisnak tekintendő ezek megjelenése. Öt nap elteltével azonban fokozatosan meg kell szűnniük. Ha a tünetek 5 nap elteltével sem csökkennek, akkor csökkenteni kell az adagot, mert valószínű, hogy a szervezet telítődött a hatóanyagokkal. A macskakarom tea fogyasztásával egyidejűleg a bevitt folyadék mennyiségét is csökkenteni kell.

Jogszabályi védettség: Hazánkban jogszabályilag (13/2001 (V. 9.) KÖM rendelet) nem védett.

Latin név: Uncaria tomentosa; Nauclea aculeat Kunth / Nauclea tomentosa Willd. ex Roem. & Schult. / Ourouparia tomentosa (Willd. ex Roem. & Schult.) K. Schum. / Uncaria surinamensis Miq. / Uncaria tomentosa var. dioica Bremek.

Angol: cat’s claw / Garabato / Garabato amarillo / Hawk’s claw / Life-giving vine of peru / Paraguayo / Samento / Saventaro / Tambor huasca / Una de gato / Una de gavilan

Francia: Griffe de chat / Liane du pérou

Japán: キャッツクロー

Kínai: 鉤藤 / 秘鲁钩藤

Lengyel: Czepota puszysta

Német: Katzenkralle / Krallendorn

Norvég: Kattklo / Katteklo

Olasz: Unghia di gatto / Uncaria

Orosz: Ункария опушённая

Perzsa: آنکاریا تمنتسا

Portugál: Unha-de-gato

Portugál Brazil: Unha de gato

Spanyol: Uña de gato

Svéd: Kattklo / Kattklo-unkaria

Források:

nincs

nincs

VITAE KLUBMAGAZIN, 2011/5,Tereza Viktorová: Macskakarom: Hevesen gyógyít; VITAE KLUBMAGAZIN, 2012/4, Zlatuse Knollová: Ahová az orvos már nem jut el…ott segít a macskakarom


VISSZA A GYÓGYNÖVÉNYKERESŐBE