Barion Pixel
Kínai datolya
kínai datolya

Milyen fitoterápiában használatos: nyugati és kínai

Hatóanyag (az ezidáig felfedezett): pektin, zizifusz-pektin, flavonoid, triterpén sav, szaponin, C-vitamin

Mely részét gyűjtik: A termést (gyümölcsöt), és a kicsi fekete magját hasznosítják.


Kínai datolya leírás:

A bengefélék (Rhamnaceae) családjába tartozó, alacsony, 6-8 méter magas fa, amely a Földközi-tenger egész vidékén elterjedt. Törzsének kérge barna, repedezett, ágai tüskéesk. Csipkés szélű, tojásdad alakú, váltakozó állású levelei és sárga, rövid bogernyőben csoportosuló virágai vannak. A Ta Cang szó szerinti jelentése “nagy datolya”, melynek gyümölcse a kínai orvoslás kiváló Szárnysegéd-orvossága, tehát gyakran adagolják a gyógyszerekhez, hogy a különféle alapanyagok hatásait egyesítsék. A Ta Cang fekete, míg a Hung Cang vörös színű? hatásuk hasonló, bár a Hung Cang hatékonyabban használható a vér táplálására. Ősei a krétakorszakból ismertek. Alaszkában kerültek elő megkövesedett maradványai. Európában a harmadkorban éltek már őspéldányai. Hazájában, Kínában 4000 éve eszik tápláló terméseit. Kis termetű fává fejlődő növény. Kistermetű lombhullató fácska apró lándzsás levelekkel, ágain vékony tüskékkel. Apró zöldesfehér, alig észrevehető virágait ezerszámra hozza. Korán, egy-két éves korában már termőre fordul. Októberben beérő bama szemű gyümölcsei kerekdedek, vagy ovális datolya formájúak, ropogós húsúak, édesek. Fogyasztják nyersen vagy aszalva, mézben vagy cukorban főzve, kemencében sütve, vagy pörkölve. Készül belőle jujubakenyér, kozmetikai termék és gyógyszer. Magassága 7,5-9 m, szórt-átellenes állású, háromerű, elliptikus levelei 2,5-7,5 cm hosszúak. Apró, sárga virágaiból sötétbarna, kerek vagy kissé hasábos, szilvaméretű csonthéjas termések fejlődnek. A fehér, ropogós gyümölcshúsban egy nagy, hegyes mag rejlik. Gyógyászati célokra gyakran készítenek főzetet a datolya, füge és mazsola, valamint a jujuba felhasználásával. Kínában a növényt már az V. század óta használják. A HKO szerinti íze Édes és savanyú, jellege Semleges.

Betegségek kezelése:

HKO szerinti felhasználás: Gyümölcsként vagy harmonizáló adalékként formulában egyaránt fogyaszthatunk. Nyugtató, hipnotikus hatású, fájdalomcsillapító, vérnyomáscsökkentő, csökkenti a testhőmérsékletet. Nyugtatja a szellemet, lelket. Használható álmatlanság, rossz álmok, szívdobogás érzés esetén. Használ éjszakai, vagy túlzott izzadás esetén is. Gyakran teszik hozzá emésztést segítő főzetekhez, ha szükséges az íz javítása. Tulajdonságai: édes íz és meleg energia. A Qi erősítésére használatos növény, mely hat a Lép és a Gyomor, valamint a Máj és a Szív meridiánjaira. Tápláló hatású, védelmet nyújt a májbetegségek ellen. Feltölti a Lép-et és a Gyomor meridiánt. Így jó fáradtság, rossz étvágy, Vér Hiány, valamint súlyvesztés esetén. Orvosi adagolása: 3-6 gyümölcs naponta (más mértékegység szerint: 10-30 gramm naponta, egyes források szerint csak 9-18 gramm naponta). Csökkenti a stressz hatását és hagyományosan antibakteriális, antivirális, és gombaölő hatást tulajdonítanak neki. A HKO fertőzésekre és nyugtató szerként is használja. Szíverősítő és sebgyógyító. Ellenőrzött klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy segít székrekedés esetén. E mellett hasmenésre is alkalmazható. Felhasználás a nyugati irányzatok szerint: termése belsőleg fájdalomcsillapítóként ajánlott rekedtség és a garat gyulladásos megbetegedései, például torokgyulladás esetén. Köhögés és hörghurut kezelésében köptetőszerként használják. Nyálkahártya-összehúzó tulajdonsága miatt hatásos gyógyszer hasmenés kezelésére önmagában vagy a hasonló hatású szentjánoskenyérfa és az orvosi ziliz segítségével. A jujuba mikrobaellenes, gyulladásgátló és féregűző hatását már bizonyították, de ismeretes nyugtatóként és hatásos cukorbetegség esetén, valamint serkentő tulajdonsága megmutatkozik az immunrendszer működésének szabályozásában. A gyümölcsnek ezenfelül összehúzó hatása is van.

Kínai datolya hol honos:

Kína, Fülöp-szigetek, Afganisztán, Perzsia, Arábia, Közép-Ázsia, Amerika, Afrika, mediterrán térségek, Moldávia

Figyelmeztetés:

A jujuba termését régóta fogyasztják, és mindeddig semmilyen mérgező hatása nem ismert. A HKO szerint nem adható puffadás, illetve ételérzékenység esetén. A HKO szerint mivel Qi erősítő növény, ezért csak átgondoltan szabad szedni, mert indokolatlan esetben pusztán Pangást okozhat. Más források szerint túlzott nedvesség, ételpangás és nyálka esetén kerülendő. A HKO szerinti más irodalmi források alapján kórokozók okozta tűz és súlyos hasmenés esetén nem alkalmazható. Nem alkalmazható súlyos Forróság esetén sem.

Jogszabályi védettség: Hazánkban jogszabályilag (13/2001 (V. 9.) KÖM rendelet) nem védett.

Mikor gyűjtik:

A jujuba termését szeptember-októberben gyűjtik be, amikor a színe már barnás árnyalatot kap. Megszárítják, kimagozzák, majd főzetként és jujubaliszt alapú tészta formájában használják.

Kínai datolya szinonímák:

jujuba datolya, jujuba, közönséges jujuba, jujubafa, jujubadatolya, kínai vad datolya, jujuba fa, kínai datolya

Latin név: Ziziphus jujuba var. Spinosa, Zizyphus jujuba; Simmondsia chinensis (Link) Schneid.; Buxus chinensis Link / Simmondsia californica Nuttall / Simmondsia sinensis (Link) Schneid.

Angol: Bucknut / Goat nut / Jojoba

Francia: Jojoba

Holland: Jojoba

Izraeli:חוחובה

Japán: ホホバ

Kinai (Pinyin fonetikus átírás): Da Zao, Ta Cang, Hung Cang, Suan Zao Ren

Német: Chinesische Jujube; Jojobastrauch

Portugál Brazil: Jojoba

Spanyol: Cera de jojoba

Svéd: Jojoba

Források:

nincs

Dr. Hans W. Kothe: 1000 gyógynövény; Pécsi Direkt Kft. Alexandra Kiadója, 2008, ISBN 978 963 370 565 0
Stefan Chmelik: A kínai gyógynövények titkai; Illia & Co. Kiadó, 2008, ISBN 978 963 9769 08 3
Penelope Ody: Titok nélkül: Kínai gyógynövények; Scolar Kiadó, 2007; ISBN 978 963 9534 91 9
A természet füvészkertje; Reader’s Digest Kiadó Kft. , Budapest, 2003; ISBN 963 9562 01 7

Naftali T., Feingelernt H., Lesin Y., Rauchwarger A., Konikoff FM “Ziziphus jujuba kivonat a krónikus idiopathiás székrekedés: A kontrollált klinikai vizsgálat” emésztése 2008 78:4 (224-228)


VISSZA A GYÓGYNÖVÉNYKERESŐBE