Barion Pixel
Kanadai gyömbér
kanadai gyömbér

Milyen fitoterápiában használatos: nyugati, kínai és ősi indián

Hatóanyag (az ezidáig felfedezett): alkaloidok, hidrasztin, berberin, hidrasztin, berberin, kanadin, mekonin, fitoszterin, zsír, gyanta, keményítő, illóolaj, alkaloidok, alumínium, ásványi só, aszkorbinsav, béta-karotin, cink, cukrok, fehérje, foszfor, hamu, inozitol, kalcium, kálium, kobalt, króm, magnézium, mangán, nátrium, niacin, ón, szacharóz, szelén, szénhidrát, szilícium, vas, vitamin B1, vitamin B2, víz, zsírsav

Mely részét gyűjtik: gyökértörzs, gyökér, gyöktörzs, rizóma

Kanadai gyömbér leírás:

A boglárkafélék (Ranunculaceae) családjába tartozó, Észak-Amerikában és Kanadában honos erdei aljnövényként terem, de Európában is termeszthető. A boglárkával rokon, veszélyeztetett növény. Aranysárga színű allevelei vízszintesen terülnek el., gyökerei vékonyak. Akár 40 cm magasra is megnő. Egyetlen, vörös színű termése közvetlenül valamelyik levélen ül. A növény gyökere hazájában olyan kedvelt gyógynövény volt (panacea), hogy túlzott gyűjtése miatt majdnem kipusztult. Az indián őslakosok ízeltlábúak elleni védekezésre is használták. Íze nagyon keserű. A szárított és darabolt gyökértörzsből kivonat készül. (A gyógyszerkészítményekben 2 mg aranygyökér engedélyezett.) A leggyakrabban tinktúra formájában használják, más növényekkel például a csodamogyoróval együtt.

Betegségek kezelése:

Emésztési zavarok és hasmenés kezelésében alkalmazzák. A HKO szerint kesernyés íze stimulálja az emésztést, ellensúlyozza az édes utáni sóvárgást, antiszeptikus, gyulladásgátló hatással bír. Serkenti az epehólyag működését, ezzel az emésztést. Csökkenti az emésztőrendszer, a száj fertőzéseit, gyulladását. Fogínygyulladásra és más fertőzésekre, és túlságosan erős havivérzés ellen is használják. Véredényszűkítő, görcsoldó, összehúzó hatású. Hatékony a vénás keringési elégtelenség okozta panaszok kezelésére, különösképpen a nőgyógyászatban, például a menstruációk közötti vérzéseknél. Gyakran más, vénákra ható növényekkel, például az őszi csodamogyoróval együtt, az aranyér, a visszeres panaszok és a lábfájás kezelésére is alkalmazható. A növényben található alkaloidok szüléskor elősegítik a méh izomzatának összehúzódását. Hatással van az immunrendszerre, emeli az immunglobulinok szintjét. A csiroki indiánok gyakran használták az aranygyökér friss gyökerének forrázatát szembetegségek, meghűlések, szájnyálkahártya-gyulladás és gyomorhurut kezelésére. Az európaiak később ismerték fel az érrendszerre, a szájnyálkahártya-gyulladásra, a gyomorhurutra és az emésztőszervi fekélyekre gyakorolt hatását. Érrendszeri problémák és nőgyógyászati vérzések gyógyítására a XX. század elején kezdték használni.

Kanadai gyömbér hol honos:

Észak-Amerika, Kanada

Figyelmeztetés:

Számos mellékhatást, többek közt a belek irritációját és gyomorrontást, méh összehúzódásokat, újszülöttekben sárgaságot és súlyosbodó magas vérnyomást (hipertóniát) okozhat. Nagy adagokban görcsrohamokat és légzési elégtelenséget válthat ki, valamint befolyásolhatja a szívizom-összehúzódásokat. Kölcsönhatásba léphet a véralvadásgátlókkal. Terhes és szoptató nők, újszülöttek, szívbetegségekben, epilepsziában, valamint véralvadási zavarokban szenvedők nem szedhetik. A kanadai aranygyökér nagy mennyiségben mérgező, magas vérnyomást és idegrendszeri görcsöket okoz, ezért a növényt csak orvosi rendeletre alkalmazzuk!

Termőhelye:

Nedves és bozótos helyeken, közvetlenül a föld felett jelenik meg.

Jogszabályi védettség: Hazánkban jogszabályilag (13/2001 (V. 9.) KÖM rendelet) nem védett.

Mikor gyűjtik:

A gyökértörzset hasznosítják, amelyet a harmadik évben ősszel gyűjtenek be.

Kanadai gyömbér szinonímák:

aranypecsétfű, kanadai aranygyökér, aranygyökér

Latin név: Hydrastis canadensis

Angol: goldenseal, Golden Seal

Francia: Hydraste du Canada

Holland: Canadese geelwortel of Hydrastis / Canadese hyacint

Izraeli:חותם זהב

Lengyel: Gorzknik kanadyjski

Német: Kanadische Orangenwurzel, Kanad. Gelbwurzel / Kanadische Gelbwurzel

Norvég: Hydrastinurt

Orosz: Желтокорень канадский

Portugál Brazil: Hidraste

Spanyol: Cúrcuma canadiense / Hidrastis / Hydrastis / Sello de oro

Svéd: Blodstilla / Hydrastis

Török: Kanada Sarikökü

Források:

Rápóti-Romváry: Gyógyító növények 314. o., Medicina Könyvkiadó Rt., Budapest, 1999, ISBN 963 242 594 94

Dr. Hans W. Kothe: 1000 gyógynövény; Pécsi Direkt Kft. Alexandra Kiadója, 2008, ISBN 978 963 370 565 0
Stefan Chmelik: A kínai gyógynövények titkai; Illia & Co. Kiadó, 2008, ISBN 978 963 9769 08 3

A természet füvészkertje; Reader’s Digest Kiadó Kft. , Budapest, 2003; ISBN 963 9562 01 7

Franz Eugen Köhler, Köhler’s Medizinal-Pflanzen, 1897


VISSZA A GYÓGYNÖVÉNYKERESŐBE