Barion Pixel
Hamis ginzeng
hamis ginzeng

Milyen fitoterápiában használatos: kínai

Hatóanyag (az ezidáig felfedezett): inulin, fruktóz, Cp-1, Cp-2, Cp-3, Cp-4, n-hexil-béta-D-gulucopy-ranozid, etil-alfa-D-fructofuranozid, kolin, n-butil-allophanát, codopiloin sav, 3-karboxi-3 ,4,5,6-tertrahydoxazin, 6-hidroxi-2-pyridinemethanol, piridin, nikotin

Mely részét gyűjtik: gyökér

Hamis ginzeng leírás:

Évelő növény, a hossza elérheti a 10 métert. Általában bokros és sűrű növény. A gyökere hosszú és vastag, édes ízű, ovális zöld levelei vannak. A harang alakú zöld virágok belsejében halványlila szálacskák helyezkednek el. Nagyon népszerű és széles körben használt kínai gyógynövény, amely gyakran szerepel gyógynövény-formulákban, mint a valódi ginzeng (Panax ginseng) helyettesítője és kevésbé költséges alternatívája. Ez a gyógynövény kevésbé drága, ezért gyakran nevezik a “szegény ember ginseng”-jének. akkor használható ginzeng helyett, ha nincs szükség a valódi ginzeng erejére. A növényt ősszel takarítják be és szárítják meg. Állítólag a vadon élő példányok hatóanyag tartalma kedvezőbb összetételű ( a termesztett példányok gyökere viszont nagyobb). Ez a gyógynövény viszonylag későn került be a kínai gyógynövények közé: először 1751-ben jelent meg a Vu Jilo által írt Pen Cang Cung Hszin-ben. Mint a legtöbb qi erősítő növény, ez is édes és finom. A Lép és a Tüdő meridiánjaira hat.

Betegségek kezelése:

A HKO-ban úgy jellemzik, hogy gyöngéd a hatása, de az eredménye kiváló. A hamis ginzeng (Codonopsis pilosula) enyhébb és közelebb áll a Jin-hez, mint a valódi ginzeng (Panax ginseng), hagyományosan elsősorban a szoptató kismamák orvossága. Míg a valódi ginzeng (Panax ginseng) szó szerint “ember gyöker”-et jelent, addig a hamis ginzeng (Codonopsis pilosula) “rokon gyökér”-ként fordítható. A Qi erősítésére használják. A Lép és a Tüdő meridiánokat aktiválja. A HKO szerinti íze: Édes, jellege: Semleges. Vérserkentő (a vörösvérsejtek számát növeli), csökkenti a vérnyomást, immun- és idegserkentő, emeli a vércukorszintet. Végtaggyengeség, rossz étvágy, gyenge bélműködés, Vér Hiány esetén, valamint rövidlégzés, szomjúság esetén alkalmazható, Orvosi adagolása 9-15 g naponta. A növény Ázsiában az energia-és immunrendszer erősítésére, az állóképesség növelésére, és a szervezet stresszel szembeni ellenálló képességének javítására alkalmazott. Használatos emésztési zavarokra, hasi fájdalomra, hányingerre, hányásra, hasmenésre és étvágytalanságra. Rákos betegek kemo-és sugárterápiás kezelése során serkenti a szervezetet, és gyorsíthatja a felépülést. Terhes és szoptató nők, valamint a krónikus fáradtság szindrómások is szedhetik. A növény növelheti a tejtermelést. Egyes források csecsemők fogzási nehézségeinél a gyökér rágását javasolják. Krónikus fejfájásnál, izomfeszülésnél, a magas vérnyomásnál is alkalmazható. Felveszi a harcot a vírusos fertőzésekkel, gyógyítja a köhögést és más légzőszervi problémákat. Gyakran használják asztma elleni készítményekben is.

Hamis ginzeng hol honos:

Kína, Korea

Figyelmeztetés:

A HKO szerint megfázás, influenza vagy vírusfertőzés esetén nem adható. Mellékhatásai lehetnek a hosszú távú alkalmazása esetén a szédülés, kellemetlen mellkasi feszülés, idegesség és nyugtalanság, szájszárazság. Nem használható az emésztőrendszer megbetegedése esetén. Összeférhetetlen li lu (Veratrum nigrum L.) gyógynövénnyel. A HKO szerint mivel Qi erősítő növény, ezért csak átgondoltan szabad szedni, mert indokolatlan esetben pusztán Pangást okozhat. A HKO szerint nem alkalmazható a külső “gonoszok” támadása esetén.

Termőhelye:

patak partok, nedves helyek

Összetéveszthető:

Manapság sok növényt illetnek a ginzeng névvel, néha még azokat is, amelyek nem tartoznak a Panax családba. Így: az amerikai ginzeng (Panax quinquefolius), szibériai ginzeng (Eleutherococcus senticosus), álginzeng (Radix notoginseng), hamis ginzeng (Codonopsis pilosula) illetve nők ginzengje (Angelica sinensis).

Jogszabályi védettség: Hazánkban jogszabályilag (13/2001 (V. 9.) KÖM rendelet) nem védett.

Hamis ginzeng szinonímák:

szegény ember ginzengje, dang shen, harangfolyondár

Latin név: Codonopsis pilosula

Angol: bonnet flower, poor man’s ginseng, Bastard Ginseng / Bellflower / Bonnet bellflower / Chinese codonopsis / Codonopsis / Dang Shen / Danshen / False Ginseng / Pilose Asia-bell / Poor man’s ginseng / Tang-Shen / Tanghsen / Woodland bonnet bellflower

Francia: Codonopsis

Holland: Codonopsis / Dang shen

Kínai: 党参 / 黨參

Kinai (Pinyin fonetikus átírás): Dang Shen, Tang Sen, tang shen

Német: Weichhaarige Glockenwinde

Norvég: Cordonklokke, Vindelklokke

Svéd: Fattigmans ginseng

Források:

nincs

Dr. Hans W. Kothe: 1000 gyógynövény; Pécsi Direkt Kft. Alexandra Kiadója, 2008, ISBN 978 963 370 565 0
Stefan Chmelik: A kínai gyógynövények titkai; Illia & Co. Kiadó, 2008, ISBN 978 963 9769 08 3
Penelope Ody: Titok nélkül: Kínai gyógynövények; Scolar Kiadó, 2007; ISBN 978 963 9534 91 9


VISSZA A GYÓGYNÖVÉNYKERESŐBE