Barion Pixel
Gólyaorrfű
gólyaorrfű

Milyen fitoterápiában használatos: nyugati

Hatóanyag (az ezidáig felfedezett): keserű anyagok, cserzőanyagok, gyanta, szerves savak, illóolajok, garaniol, citronellol, polifenolok (cseranyagok), allantoin (allantoin-sav), tanninsav

Mely részét gyűjtik: gyökér, hajtás

Gólyaorrfű leírás:

A gólyaorrfélék (Geraniceae) családjába tartozó, gyógyhatásai miatt már több száz éve ismert növény. Rózsaszínes, pirosas színű, mirigyes, apró virágú növény. Szétmorzsolva kellemetlen szagú (különösen a gyökértörzs), tapintásra ragadós az egyéves növény. Akár 50 cm magasra is megnő, puhaszőrű növényszáron májustól októberig, folyamatosan nyílnak a kettesével álló virágocskák, amelyek 2 cm hosszú, gólyacsőrre emlékeztető terméssé alakulnak. A középkorban olyan nagyra értékelték, hogy isteni malasztnak is hívták.

Betegségek kezelése:

Elállítja a belső és a külső vérzést. A növényből készített (legfeljebb 3 percig tartó) főzet kiválóan alkalmazható véres vizelet, vérzéssel kísért hasmenés, erős menstruáció, méhvérzés, esetleg vér felköhögése esetén. Aranyérre (meglőzésképpen is) érdemes kipróbálni a gólyaorros fürdőt. Használható a terméketlenség kezelésében is. Ilyen esetekben a gyermekre váró pár mindkét tagjának legalább 2 hónapig kell gólyaorr főzetet innia: a nőknek 250 ml, a férfiaknak 350 ml gólyaorr tea fogyasztása javasolt naponta. Az ivókúra erőteljesen tisztítja a szervezetet, ezért jótékonyan hat a legkülönbözőbb vese- vagy húgyúti bajokra (gyulladások, kövek, homok), illetve krónikus bélgyulladásra. Külsőleg bevált szer a gyógynövényből készült “kása”. Egyszerűen elkészíthető a gólyaorr szárított, őrölt szárából, néhány csepp víz hozzáadásával vagy a szétmorzsolt friss növényből. Az így elkészített masszát a test bármely részére rákenhetjük: jótékonyan hat a duzzanatokra, a nehezen gyógyuló sebekre és fekélyekre, ekcéma és akne esetén. A friss gólyaorrból készített pakolás egyaránt beválik ideggyulladások – pl. háromosztatú (trigeminus) ideg vagy az ülőideg gyulladása – , valamint idegi eredetű panaszok kezelésekor (pl. fülgyulladás, arcdagadás, esetleg fogproblémák). Régebben sebgyógyításra és belső vérzések kezelésére használták, míg manapság a gyomor-bél traktus gyulladásaira és nagyon erős havivérzésnél alkalmazzák, külsőleg pedig a száj- és garatüreg gyulladásaira használják. Pajzsmirigy-túltengés esetén is használatos szer.

Gólyaorrfű hol honos:

Szinte mindenhol elterjedt Európában, Ázsiában, Észak-Afrikában, Észak-Amerikában

Termőhelye:

Szereti az árnyékosabb, nitrogénben gazdag területeket, így a nyirkos erdőket, árkokat, romlerakóket, cserjéseket, és a parkokban, kertekben is megtalálhatjuk.

Összetéveszthető:

Hasonló faj és gyógynövény a foltos gólyaorr (Geranium maculatum), valamint a piros gólyaorr (Geranium sanguineum). A piros gólyaorrt (Geranium sanguineum) régebben nyílt sebekre alkalmazták vérzéscsillapító szerként. Időnként hasmenést is kezeltek vele, de ma már alig alkalmazzák. A foltos gólyaorr (Geranium maculatum) hazája Észak-Amerika. Az őslakosok a gyökerét, szárát és leveleit torokfájás, szájfekély és fogínygyulladás kezelésére használták, de vérzéscsillapításra és aranyér ellen is alkalmazzák. A foltos gólyaorr gyógynövényt csak rövid idejig szabad használni. Mind a bürökgémorr (Erodium cicutarium), mind pedig a nehézszagú gólyaorr (Geranium robertianum) egy családba, a gólyaorrfélék (Geraniaceae) közé tartozik. Mind a kettőnek a termése hosszú, gólyacsőrre emlékeztető, a bürökgémorrnál azonban a levelek inkább a bürökhöz hasonlatosak. Mind a kettő gyógynövény.

Jogszabályi védettség: Hazánkban a gólyaorr fajok közül az erdei gólyaorr (Geranium sylvaticum) jogszabályilag (13/2001 (V. 9.) KÖM rendelet) védett, eszmei értéke 10.000 Ft.

Mikor gyűjtik:

Virágzó hajtását májustól júliusig gyűjtjük (beszáradási aránya 5:1).

Gólyaorrfű szinonímák:

nehézszagú gólyaorr, gólyacsőr, csőröcske, Szent Róbert füve, isteni malaszt, vízi gyökér, tüske, tövis, nagy madárcsőr

Latin név: Geranium robertianum

Angol: Herb Robert, Dragon’s Blood / Geranium robertianum / Herb Robin / Herb-Robert / Mountain Geranium / Red robin / Red Shank / Robert geranium / Storkbill / Wild Crane’s-Bill

Finn:Haisukurjenpolvi, Haiseva kurjenpolvi

Francia: Géranium herbe à Robert, Geranium robertin / Herbe à Robert

Holland: Groot robertskruid, Robertskruid / Robertskruid soort

Ír: Ruithéal rí

Izraeli:גרניון הארגמן

Japán: ひめふうろ / ヒメフウロ

Kínai: 汉荭鱼腥草 / 纤细老鹳草

Kinai (Pinyin fonetikus átírás): han hong yu xing cao

Lengyel: Bodziszek cuchnący

Német: Ruprechtskraut / Gemeiner Storchschnabel / Germe Robert / Rupprechts Storchschnabel / Ruprechts-Storchschnabel / Stink. Storcksschnabel / Stink-Storchschnabel / Stinkender Storchenschnabel / Stinkender Storchschnabel / Storchschnabel

Norvég: Urakatt, Stankstorkenebb, Blodgras / Raudegras / Tevgras / Urdekall

Olasz: Geranio di S. Roberto, Geranio di San Roberto / Geranium robertianum

Orosz: Герань Роберта

Portugál: Erva-de-São-Roberto

Portugál Brazil: Bico-de-cegonha / bico-de-grou-robertino / Erva de São Roberto / Pé-de-pombo

Spanyol: Geranio robertiano, Geranio / Geranium robertianum / Hierba de San Roberto

Svéd: Stinknäva, Stinknäbba / Vanlig stinknäva

Szlovák: Pakost smradľavý

Szlovén: Krvomočnica / Krvomočnica – smrdljička / Smrdljička

Török: Leylek kakacı / Leylekotu / Turnagagası

Források:

Rápóti-Romváry: Gyógyító növények 159. o., Medicina Könyvkiadó Rt., Budapest, 1999, ISBN 963 242 594 65

Dr. Hans W. Kothe: 1000 gyógynövény; Pécsi Direkt Kft. Alexandra Kiadója, 2008, ISBN 978 963 370 565 0

VITAE KLUBMAGAZIN, 2012/1, Vladimír Vonásek: Nehézszagú gólyaorr: Segít a gyermekre vágyóknak

Carl Axel Magnus Lindman: Bilder ur Nordens Flora; Tavl. 217


VISSZA A GYÓGYNÖVÉNYKERESŐBE