Barion Pixel
Édesgyökér
édesgyökér

Milyen fitoterápiában használatos: nyugati és kínai

Hatóanyag (az ezidáig felfedezett): acetofenon, alkoholok, almasav, alumínium, aminok, aminosav, anethol, aszkorbinsav, aszparagin, benzoesav, bergaptén, betain, béta-karotin, cellulóz, cink, cukor, cukrok, ecetsav, enzimek, eugenol, fehérje, fenol, flavoglikozid, flavonoid, foszfor, fruktóz, geraniol, glicirrizin, glikozidok, glükóz, gumi, gyanta, hamu, hederaszaponin C, herniarin, Illóolaj, izoflavonoid, kalcium, kálium, kámfor, karvakrol, keményítő, keserűanyag, khalkon, kobalt, kolin, króm, kumarin, kumarinszármazék, linalool, magnézium, mangán, mannit, metil-szalicilát, nátrium, ón, palmitinsav, Pektin, poliszacharid, sóskasav, szacharidok, szacharóz, szalicilsav, szaponin, szelén, szénhidrát, szilícium, szterol, tanninok, timol, triterpén, triterpén szaponin, tujon, umbelliferon, valeriánsav, vas, viasz, vitamin B1, vitamin B2, vitamin B3, víz, xantotoxin, zsír

Mely részét gyűjtik: A növény gyökértarackjait, valamint a fiatalabb, még nem fásodott főgyökereit kell gyűjteni. Az édesgyökéráru hámozatlan, vagy hámozott, egész rúd vagy kis kockákra felaprítva kerül forgalomba. Beszáradási arány kb. 3:1.

Édesgyökér leírás:

A hüvelyesek (Leguminosae) családjába tartozó növény. Maximum 2 méter magas, évelő növény. Sárga színű gyökerei vannak barna kéreggel, valamint sárga virágokkal. Ánizsra emlékeztető ízű és illatű gyökérrel rendelkező gyógynövény. Az élelmiszeripar erős édes íze miatt hasznosítja (több százszor édesebb a hagyományos cukornál), szívesen használják ízfokozóként édességekben és italokban. Az édesgyökér besűrített vizes kivonatából a gyerekeknek ún. medvecukrot (Succus liquiritiae) állítanak elő, amely tömbökben és 5-10 dkg-os rudakban kerül forgalomba. Felhasználják még a barna sör színezésére, illetve az emésztést serkentő gyógytea készítésére is. Az édesgyökér édes íze a glicirrhizintől származik, az élelmiszer és a gyógyszeripar ízjavítóként hasznosítja. A port forrázást és áztatást követően állítják elő. Nagyobb darabok, szeletek, por vagy folyadék formájában kerül forgalomba.

Betegségek kezelése:

A növény terápiás tulajdonságai közé tartozik a gyulladáscsillapítás szájfekély vagy gyomornyálkahártya-gyulladás esetén. Köhögésre is adható nyálkaoldó hatása miatt. A hagyományos kínai orvoslásban (HKO) tipikusan Qi erősítő gyógynövényként tartják számon. A Sen Nong így írta le az egyiklegfontosabb kínai élénkítő gyógynövényt: “édes ízű és egyensúlyba hozza az öt Cang szervet, a hat Fu szervet, a Hideget, a Meleget és a rossz Csi-t”. Nagyobb mennyiségben fogyasztva meghosszabbítja az életet. A HKO gyógynövényként speciálisan mézben főzve készíti el. Feltöltő, méregtelenítő hatású. Antibakteriális, gyulladáscsökkentő, görcsoldó, antiallergén, csökkenti a köhögést és a vérnyomást, szteroid hatású, serkenti az epe folyását. A HKO szerint érintett csatornák a Szív, Tüdő, Lép, Gyomor. Minősége: Édes és Meleg. Hatása: Revitalizálja a Szívet (kezeli a szívdobogás érzést). Erősíti a Lépet. Erősíti a Tüdőt. (köhögésre, nehézlégzésre) Védi a Gyomrot (hatástalanítja a mérgeket, csillapítja a gyomorrontást). A HKO szerinti adagolása: 2-9 g naponta. A nyugati gyógyászatban hagyományosan köptető, nyálkaoldó és köhögéscsillapító, simaizom görcsoldó hatása miatt alkalmazzák. Kedvező gyulladáscsökkentő hatást fejt ki gyomornyálkahártya gyulladás, gyomorsavtúltengés okozta nyálkahártya sérülések esetén. Emésztést serkentő, vizelethajtó, vértisztító hatású szer. Gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatása miatt gyomor- és nyombélfekély kezelésében, ezen kívül erősen édes íze miatt ízjavítóként használják.

Édesgyökér hol honos:

Európa és Délnyugat-Ázsia

Figyelmeztetés:

A HKO szerint mivel Qi erősítő növény, ezért csak átgondoltan szabad szedni, mert indokolatlan esetben pusztán Pangást okozhat. A HKO szerint nem adható akut hasi felfúvódás, illetve feszülés esetén. A HKO szerint mivel Qi erősítő növény, ezért csak átgondoltan szabad szedni, mert indokolatlan esetben pusztán Pangást okozhat. A nyugati kutatások szerint fokozza a víz- és nátriumvisszatartást, és gátolja a kálium megkötését. Nagyobb adagokban ezért mérgező, különösen szív- és májelégtelenség esetén tilos a használata. Az édesgyökér-kezelést sószegény diétával együtt, és csupán 4-6 hétig alkalmazza. A maximális napi adag ne legyen több 100 mg glicirrizinnél! Ne vigye túlzásba az édesgyöér-tartalmú italok és édességek fogyasztását! Használata ellenjavallt magas vérnyomás, szívelégtelenség, terhesség, sóvisszatartással járó betegségek (pl. májelégtelenség) esetén. A HKO szerint úlzott Nedvesség és magas vérnyomás esetén kerülendő.

Termőhelye:

Hazánkban régebben az Alföldön sokfelé elterjedt, ma már nagyobb tömegekben legfeljebb Békés és Csongrád megyében, kertekben, szántókon és parlagokon él vadon.

Jogszabályi védettség: Hazánkban jogszabályilag (13/2001 (V. 9.) KÖM rendelet) nem védett.

Mikor gyűjtik:

A legalább hároméves növények gyökerét októbertől áprilisig gyűjthetjük. Beszáradási arány: 3:1. A 2 métert is elérő indák miatt ez nem mindig könnyű, mivel a gyökérnek nem szabad sérülnie. A megmosott gyökereket a napon szárítják, és három évig tarthatóak el.

Szinonímák:

édesfa, igazi édesgyökér, cukorkóró

Latin név: Glycyrrhiza glabra, Glycyrrhiza glabra Linne, Glycyrrhiza hirsuta L., Liquiritia officinarum Medic

Angol: Liquorice, Commom Licorice / Common Licorice / Common Liquorice / Cultivated licorice / Licorice / Licorice-Root / Liquorice Root / Sweet Root / Sweetwood / True licorice

Finn:Lakritsikasvi, Lakritsi / Lakritsijuuri

Francia: Réglisse glabre, Reglisse, Bois sucré / Régalisse

Holland: Zoethout

Izraeli:שוש קרח / שוש קירח

Japán: スペインカンゾウ

Kinai (Pinyin fonetikus átírás): Zhi Gan Cao, Kan Cang, Gan-cao

Lengyel: Lukrecja gładka

Német: Kahles Süssholz, Lakritze, Gemeines Süssholz / Lakritz / Lakritzeholz / Lakritzenwurzel / Lakritzpflanze / Lakrizenwurzel / Spanisches Süssholz / Süsscholz / Süssholz / Süsswurz

Norvég: Lakrisplante, Lakrisrot

Olasz: Liquirizia comune, Liquirizia, Regalizia / Regolizia

Orosz: Лакрица

Perzsa: شیرین‌بیان

Portugál: alcaçuz

Portugál Brazil: ALCAÇUZ

Spanyol: Regaliz, alcazuz / Orozus / Orozuz / Paloduz

Svéd: Lakrits, Lakritsrot / Lakritsväxt / Sötlakrits / Äkta lakrits

Szlovák: Sladkovka hladkoplodá

Szlovén: Golostebelni sladki koren / Sladki koren golostebelni

Török: Meyan, Meyankökü / Tatlı meyan

Források:

Rápóti-Romváry: Gyógyító növények 121. o. , Medicina Könyvkiadó Rt., Budapest, 1999, ISBN 963 242 594 16

Dr. Hans W. Kothe: 1000 gyógynövény; Pécsi Direkt Kft. Alexandra Kiadója, 2008, ISBN 978 963 370 565 0
Stefan Chmelik: A kínai gyógynövények titkai; Illia & Co. Kiadó, 2008, ISBN 978 963 9769 08 3
Penelope Ody: Titok nélkül: Kínai gyógynövények; Scolar Kiadó, 2007; ISBN 978 963 9534 91 9
A természet füvészkertje; Reader’s Digest Kiadó Kft. , Budapest, 2003; ISBN 963 9562 01 7

Franz Eugen Köhler, Köhler’s Medizinal-Pflanzen, 1897


VISSZA A GYÓGYNÖVÉNYKERESŐBE