Barion Pixel
Bíbor ápolka
bíbor ápolka

Milyen fitoterápiában használatos: indián, nyugati

Hatóanyag (az ezidáig felfedezett): borneol, cserző anyagok, cymin, illóolaj, karvakrol, keserűanyag, limonén, linarin, pulegon, rozmarinsav, sabinen, tanninsav, timol, ursolsav, valeriánsav, flavonoidok, szerves savak

Mely részét gyűjtik: fű, dudva, lágyszárú növény, virág

Bíbor ápolka leírás:

Maximum 90 cm magas, évelő növény, leveleinek citromillata van. Ennek az észak-amerikai, indián növénynek a leveleit szívesen használják töltelékekbe, gyümölcskonzervek ízesítésére és bizonyos teakeverékek ízének a feljavítására. Fűszerként is használatos. A méhbalzsam kellemes illatának, lenyűgöző színpompájának hatására vonzza a méheket, a dongókat, a pillangókat és a kolibriket. Az amerikai lómentával (Monarda punctata) közeli rokonságban álló faj. Jelenleg mintegy 15 Monarda faj létezik, melyek a gyógynövényterápiában nagyon hasonlóan használatosak (a naturportal-on jelenleg 2 faj található: Monarda punctata, Monarda didyma). A méhbalzsam növénycsaládot Nicolas Monardes spanyol botanikus nevezte el, az Újvilág növényeiről írt könyvében mutatta be először ezt a fajt 1569-ben. Amerika felfedezését követően az “indián csalán” rövid időn belül eljutott Európába. Az egyik angol elnevezése bergamot, azonban a híres Earl Grey teát nem ezzel, hanem a bergamot narancsból (mediterrán citrusféle) kivont olajjal ízesítik. A fiatal levelekből kinyert illóolajok illata a bergamott, a menta, a zsálya, a kakukkfű és az oregánó illatát idézi. Az indiánok a gyógynövényt vadhúst ízesítő, tartósító fűszerként is előszeretettel használták. A növény virágai saláták és egyéb ételek ehető, illatos, egészséges díszítéseként is alkalmazhatók.

Betegségek kezelése:

Amerika őslakosai, a blackfoot, menominee, ojibwa és winnebago indián törzsektagjai ismerték és felhasználták a méhbalzsam gyógyító hatásait. Az izzasztókunyhókban tartott szertartások során a betegségekből adódó lázas állapotokban a méhbalzsammal elősegítették az izzadást. Fertőtlenítő hatása miatt a növény kiválóan alkalmazható bőrfertőzések, egyéb bőrpanaszok (ekcéma, fekélyek, akne), apró sebek, emésztési gondok (felfújódás, hányás) és hörgőproblémák kezelésére, továbbá ínygyulladásra, aftákra, fogszuvasodásra, nőgyógyászati, menstruációs és reumás panaszok enyhítésére, sőt akár hajzseléként vagy hatékony rovarűzőként is. A természetgyógyászok mindenekelőtt a vörös méhbalzsam emésztést segítő tulajdonságait becsülik, ezért különösen szívesen alkalmazzák gyomorpanaszok enyhítésére. A méhbalzsam hatásait felerősíthetjük más, hasonló tulajdonságú gyógynövénnyel vagy gyógynövény-keverékekkel. Készíthetünk belőle idegnyugtató főzetet, gyulladáscsökkentő, gargalizáló oldatot, tinktúrát, borogatást, füürdőadalékot és felhasználhatjuk aromaterápiás illóolaj-keverékekben is.

Eredetilag Észak-Amerika nedves mezőin és lejtőin élt a mai Maine-től Minnesotáig.

Figyelmeztetés:

Ellenjavallatok: várandósság, pajzsmirigy problémák, napallergia.

Termőhelye:

Észek-amerikai, indián növény, mára kertek kedvelt dísznövénye.

Jogszabályi védettség: Hazánkban jogszabályilag (13/2001 (V. 9.) KÖM rendelet) nem védett.

Bíbor ápolka szinonímák:

ápolka, vörös méhbalzsam, vörös indiáncsalán, vad-bergamott, amerikai menta, lómenta, indián csalán

Latin név: Monarda didyma

Angol: Bergamot, Bee Balm, Crimson beebalm, Didyma Beebalm, Monarda, Oswego Tea, Scarlet Beebalm, Scarlet Monarda

Francia: Monarde, Monarde pourpre

Holland: Gewone bergamotplant, Scharlaken monarda

Izraeli:ברגמוט

Japán: モナルダ・ディディマ

Kínai: 香蜂草 / 美国薄荷

Lengyel: Pysznogłówka szkarłatna, Pysznogłówka dwoista

Német: Goldmelisse, Indianernessel, Monarde, Pferdeminze, Riesenbalsam, Scharlach-Indianernessel, Scharlach-Monarde

Norvég: Etasjeblom, Hestemynte, Bergamottmynte, Etasjeblomst, Temynte

Portugál Brazil: Bergamota

Spanyol: Monarda escarlata

Svéd: Röd Temynta, Temynta

Szlovák: Monarda dvojmocná

Források:

nincs

Dr. Hans W. Kothe: 1000 gyógynövény; Pécsi Direkt Kft. Alexandra Kiadója, 2008, ISBN 978 963 370 565 0


VISSZA A GYÓGYNÖVÉNYKERESŐBE