Barion Pixel
Atractylodes
atractylodes

Milyen fitoterápiában használatos: kínai

Hatóanyag (az ezidáig felfedezett): 2-furaldehid, 3-béta-acetoxyatractylon, 3-béta-hydroxyatractrylon, acetylatractylodinol, atractylodin, atractylodinol, atractylon, béta-eudezmol, béta-szelinén, kálcium, réz, hinezol, vas, magnézium, mangán, kálium, nátrium, cink

Mely részét gyűjtik: gyökértörzs

Atractylodes leírás:

A kínai gyógyászatban a növényt a Tang-dinasztia korától (Kr. u. 650 körültől) használják. A híres “Négy nemes hozzávaló főzeté”-ben (Sze Csün Ce Tang) is megtalálhatjuk a Paj Csu-t, a Zsen Sen-nel, a Fu Ling-gel és a Kan Cang-gal egyetemben. Manapság a fogyasztó étrendekben tűnik fel gyakran, hisz segít szabályozni az étvágyat. A virág július-augusztusban nyílik, a magok augusztustól szeptemberig érnek. A virágok kétlakiak. Az egyik legfontosabb és leggyakrabban használt gyógynövény a HKO-ban. A HKO szerinti íze Csípős és Keserű, jellege: Meleg. A Lép és a Gyomor meridiánjaira hat.

Betegségek kezelése:

A HKO szerinti tulajdonságai: Édeskés, kesernyés íz, meleg. Alapvetően Qi erősítő gyógynövény. Erősíti a Lép és a Gyomor meridiánjait. Emésztési rendellenességnél alkalmazható. A gyomor jól tűri, nem túl markáns ízű. Rossz étvágy, alhasi puffadás, krónikus hasmenés, gyenge immunrendszer, Lép Hiány miatti ödéma, vízvisszatartás, Lép, és Tüdő Hiány miatti Nyálka esetén alkalmazható. Enyhíti a szélszorulást és a gyomorrontást, izzasztó, serkenti a nátrium- és káliumsók kiválasztását. A nedvesség felszárítására és a Lép tonizálására, a külső szél, nedvesség és Hideg eloszlatására, valamint a Szan Csiaóban fellépő nedvesség elmulasztására használható. A Nedvesség elmulasztására használt növények egyik leghatékonyabbika – mind a külső, mind a Lép-hez kapcsolódó belső nedvesség gyógyítására alkalmazható. Li Si Csen, a híres XVI. századi gyógynövénykutató fontos járványmegelőző módszerként írt a Cang Csuval való gőzölés technikájáról. A HKO szeriti adagolása 3-12 g (egyes források szerint: 3-9 g) naponta.

Atractylodes hol honos:

Mandzsúria, Észak-Korea, Kelet-Kína (Zhejiang tartomány), Japán

Figyelmeztetés:

A HKO szerinti Forróság vagy Szárazság miatti erős szomjúság esetén nem alkalmazható. Gyermekek, terhes vagy szoptató nők, illetve súlyos máj-vagy vesebetegségben szenvedőkre gyakorolt mellékhatásai nem ismeretesek. Vízhajtó tulajdonságai miatt kiszáradt betegeknél nem alkalmazható. A HKO szerint mivel Qi erősítő növény, ezért csak átgondoltan szabad szedni, mert indokolatlan esetben pusztán Pangást okozhat. Ne használjuk belső meleghez köthető csi és jinhiány esetén.

Termőhelye:

hegyvidéki völgyek

Jogszabályi védettség: Hazánkban jogszabályilag (13/2001 (V. 9.) KÖM rendelet) nem védett.

Szinonímák:

atraktilódész, fehér atractylodes, fehér atraktilódész, kínai atractylodes

Latin név: Atractylodis macrocephala

Angol: Atractylodes, Bai zhu, Bai-zhu atractylodes, Chang-zhu, Chinese Thistle Daisy, Largeheaded atractylodes, White Atractylodes

Francia: Bai zhu

Kínai: 白朮 / 白术

Kinai (Pinyin fonetikus átírás): Bai Zhu, Paj Csu, Cang Csu

Német: Atractylodes

Norvég: Storatraktylodes

Orosz: Атрактилодес крупноголовый

Források:

nincs

nincs
Stefan Chmelik: A kínai gyógynövények titkai; Illia & Co. Kiadó, 2008, ISBN 978 963 9769 08 3
Penelope Ody: Titok nélkül: Kínai gyógynövények; Scolar Kiadó, 2007; ISBN 978 963 9534 91 9

ű

VISSZA A GYÓGYNÖVÉNYKERESŐBE