Barion Pixel
Amerikai szilva
amerikai szilva

Milyen fitoterápiában használatos: nyugati

Hatóanyag (az ezidáig felfedezett): hidrogén-cianid

Mely részét gyűjtik: kéreg, levél, gally


Amerikai szilva leírás:

Az amerikai szilva az egyik leginkább elterjedt vadon élő csonthéjas fajta Észak-Amerikában. Általában bokros formában nő, de kis faként is előfordul.

Betegségek kezelése:

A kéreg belső részét kikaparva, majd ebből teát főzve sokféle bőrbetegségre használható borogatásként, ezen kívül szájvízként használható a száj sebeinek kezelésére. A kéreg belső részén ezen túlmenően fertőtlenítő szerként használják a sebek és vágások kezelésére. A kéreg vérzéscsillapító és vízhajtó. A kéregből köhögés elleni szirupot is készítenek. A főzete használható a hasmenés kezelésében, valamint egyes veseproblémák esetében. A gallyakból készült főzet jó az asztma kezelésére. A nemzetségbe tartozó minden faj amygdalin-t és prunasin-t tartalmaz, mely összetveők vízzel elegyedve hidrocianid-sav vegyületet képeznek. Kis mennyiségben ezek a rendkívül mérgező vegyületek stimulálják a légzőszerveket, kedvezően hatnak az emésztésre és az általános közérzetre.

Amerikai szilva hol honos:

Az Egyesült Államok nagy részén a Nagy Préritől keletre, és Kanada legdélebbi részein.

Figyelmeztetés:

Az amerikai szilva – több más növénnyel együtt (Prunus amara, Prunus domestica) – abba a nemzetségbe tartozik, amely a hidrogén-cianid nevű mérget tartalmazza, mely a mandula jellegzetes ízét adja. Ez a toxin főleg a levelekben és a magban található és könnyen észrevehető a keserű íze miatt. Általában túl kis mennyiségben van jelen ahhoz, hogy ténylegesen zavarokat okozhasson, de amennyiben a mag vagy a gyümölcs túlságosan keserű, nem szabad megenni. Kis mennyiségben a hidrogén-cianid stimulálja a légzőszerveket és javítja az emésztést, valamint egyes kutatások szerint hasznos a rák kezelésében. Nagyobb mennyiségben azonban légzési nehézségeket, végső esetben halált is okozhat.

Összetéveszthető:

Gyakran összekeverik a kanadai szilvával (Prunus nigra), bár az amerikai szilva gyümölcs kisebb és gömbölyűbb, valamint világos vörös, szemben a kanadai szilva sárga színével.

Jogszabályi védettség: Hazánkban jogszabályilag (13/2001 (V. 9.) KÖM rendelet) nem védett.

Szinonímák:

keleti cseresznyeszilva

Latin név: Prunus americana

Angol: American plum, American red plum

Japán: アメリカンプラム

Német: Amerikanische Pflaume, Amerikapflaume

Portugál: ameixeira-americana

Spanyol: ciruelo americano

Források:

nincs

nincs


VISSZA A GYÓGYNÖVÉNYKERESŐBE