Barion Pixel
abrutüröm

Milyen fitoterápiában használatos: nyugati

Hatóanyag (az ezidáig felfedezett): abrotin, adenin, adenozin, alkaloidok, cserzőanyagok, guanin, illóolaj, keserűanyag, koffeinsav, kolin, rutin, tanninok, tanninsav, tujon, umbelliferon

Mely részét gyűjtik: fű, dudva, lágyszárú növény, levél

Abrutüröm leírása:

Maximum 1 méter magas évelő növény. Leveleinek citromra emlékeztető illata van. Fűszerként is ismeretes, mágikus felhasználása is ismert (régebben elsősorban ezen felhasználása miatt alkalmazták). Molyirtó szerként is alkalmazható. A rómaiak azt hitték, hogy a férfiakat védi az  impotencia ellen. Régebben a mai Spanyolország és Olaszország területén friss abrutüröm hajtásokkal (melyek citrom illatúak) dörzsölték be a fiatal férfiak az arcukat, hogy a szakálluk növekedését elősegítsék. Ismert volt szerelmi bájitalként is, valamint potencia növelőként. Az ókori Görögországban és az ókori Rómában a fekhely alá helyezték, hogy felébressze a nemi vágyat. A középkorban csokorba kötötték, hogy elcsábítsák a kiszemelt leányt. Virágnyelven az abrutüröm tréfálkozást jelent.

Szépségápolás:

A hajat naponta öblítve korpásodás ellen használható. A leveleket más gyógynövényekkel keverve aromás fürdőkben alkalmazzák.

Betegségek kezelése:

A növény lágy szárú részei keserű ízűek, és elsősorban gyomor- és bélnedv elválasztás serkentésére használják. Ennél fogva támogatja az emésztési funkciókat. Az abrutüröm fertőtlenítő, és megöli a bélférgeket. Régebben a máj , a lép és a gyomor problémainak kezelésére is használták és a 17. században gyógynövényszakértő – Culpeper – szerint a menstruáció ösztönzésére is kiváló. Manapság a gyógynövénykénti alkalmazása ritkább, kivéve Németországban, ahol sebek borogatására, és bőrbetegségek kezelésére használják, és alkalmanként fagyás kezelésére alkalmazzák. Összetevői bizonyítottan ösztönzik az epehólyag, és az epe működését, ami javítja az emésztést és a májműködést. A leveleket más gyógynövényekkel keverve aromás fürdőkben alkalmazzák és álmosság ellen használják. A levelek természetes rovarriasztóként is működnek a bőrre alkalmazva (szúnyogriasztóként használják elsősorban). Vérszegénység, légcsőhurut és asztma gyógyítására is alkalmazzák.

Hol honos: Ázsia

Jogszabályi védettség: Hazánkban jogszabályilag (13/2001 (V. 9.) KÖM rendelet) nem védett.

Mikor gyűjtik: Termesztett növény, augusztustól novemberig gyűjtik föld feletti részét.

Szinonimák: istenfa, ürömcserje, ebruta, istenfű, Isten fája, seprőruta, istenfácska

Latin név: Artemisia abrotanum; Artemisia elatior; Artemisia herbacea; Artemisia paniculata

Angol: Southern Wood; Herb Royal / Lad’s love / Lads’s love / Old-man wormwood / Southern wormwood

Finn:Aaprottimaruna

Francia: Aurone, Armoise aurone / Aurone mâle / Citronelle / Citronelle aurone / Citronnelle

Holland: Citroenkruid

Japán: サザンウッド

Lengyel: Bylica boże drzewko, Boze Drzewko

Német: Eberreis, Eberraute, Abrandkraut, Abraute, Amberbaum, Staubwurz, Zitronenkraut

Norvég: Abrodd

Olasz: Abrotano, Abrotono

Orosz: Полынь высокая, Полынь лечебная; Полынь метельчатая; Полынь травянистая

Perzsa: برنجاسف کوهی

Portugál Brazil: Abrótano

Spanyol: Abrótano macho, Abrotano / Boja / Hierba lombriguera

Svéd: Åbrodd

Szlovák: Palina abrotská

Szlovén: Pelin abrašica

Források:

nincs

VISSZA A GYÓGYNÖVÉNYKERESŐBE