A glikémiás index, vagy glikémiai index, avagy glikémiás terhelés arra ad iránymutatást, hogy az adott élelmiszer hogyan befolyásolja a vércukor és az inzulin szintet. Minél alacsonyabb egy étel glikémiás indexe, annál kevésbé befolyásolja a vércukor-és inzulinszintet. Az alábbi táblázatban a főbb élelmiszerek glikémiás indexe található a Harvard Intézet által készített táblázat alapján saját gyűjtésben és csoportosításban. A táblázatban igyekeztem a mennyiség értékeket megadni, vegyük azonban figyelembe, hogy az GI adatok csak tájékoztató jellegűek (pl. a fehér kenyér esetében a GI érték függ egyrészt a mennyiségtől, másrészt a liszt fajtájától is, valamint a különféle tanulmányok különféle értékeket jelölhetnek; a kukoricapehely esetében például az eltérés 5 különböző tanulmány alapján 20 GI is lehet!). A cikk alján található „Források” közül a 2.-re kattintva részletesebben is tájékozódhatsz erről (angol nyelven).
A KÉK színű elnevezésre kattintva az adott ÉTEL GYÓGYHATÁSÁRÓL olvashatsz.
ÉTEL MEGNEVEZÉSE | GLIKÉMIÁS INDEX (glükóz=100) |
KÉSZÉTELEK | |
Sima piskóta | 46 |
Kaiser zsömle (30 g) | 73 |
Fehér búzaliszt kenyér (30 g) | 71 |
100 % teljes kiőrlésű kenyér
(extra minőség) (30 g) |
51 |
Fehér pita kenyér (30 g) | 68 |
Kukorica tortilla (50 g) | 49 |
Búza tortilla (50 g) | 30 |
Átlagos ízesítetlen kukoricapehely
(Kellogg’s, 30 g) |
93 |
Átlagos müzli (30 g) | 66 |
Zabkása (vízben) (50 g) | 55 |
Puffasztott búza, ízesítetlen (30 g) | 80 |
GABONÁK | |
Árpa, vízben főzbe (150 g) | 28 |
Csöves, főtt kukorica, átlagos (150 g) | 60 |
Kuszkusz, átlagos (150 g) | 65 |
Quinoa (150 g) | 53 |
Fehér rizs, átlagos (150 g) | 89 |
Gyors főzésű fehér basmati rizs (150 g) | 67 |
Barna rizs, átlagos (150 g) | 50 |
Előfőzött fehér rizs (150 g) | 38 |
Teljes búzaszemek, átlagos (50 g) | 30 |
Bulgur, átlagos (150 g) | 48 |
TEJTERMÉKEK | |
Jégkrém, átlagos (50 g) | 57 |
Jégkrém, prémium minőség (50 g) | 38 |
Teljes tej (250 ml) | 41 |
Fölözött tej (1,4 %-os zsírtartalom, 250 ml) | 30 |
Csökkentett zsírtartalmú joghurt
gyümölccsel, cukorral (200 g) |
33 |
GYÜMÖLCSÖK | |
Alma, átlagos, Golden Delicious fajta
(120 g) |
39 |
Banán, érett (120 g) | 62 |
Datolya, szárított (60 g) | 42 |
Grapefruit (120 g) | 25 |
Szőlő, átlagos kékszőlő (120 g) | 59 |
Narancs, átlagos (120 g) | 40 |
Barack, átlagos (120 g) | 52 |
Körte, átlagos (120 g) | 38 |
Szilva (120 g) | 24 |
Mazsola (60 g) | 64 |
Görögdinnye (120 g) | 72 |
HÜVELYESEK, DIÓFÉLÉK | |
Főtt bab, átlagos (150 g) | 20 |
Fekete szemű bab, átlagos (150 g) | 33 |
Fekete bab (150 g) | 30 |
Csicseriborsó, átlagos (150 g) | 36 |
Vesebab, átlagos (150 g) | 29 |
Lencse, átlagos (150 g) | 29 |
Szójabab, átlagos főzve (150 g) | 15 |
Kesudió, sózott (50 g) | 27 |
Földimogyoró, átlagos (50 g) | 13 |
TÉSZTAFÉLÉK | |
Fettucini, átlagos (180 g) | 32 |
Makaróni, átlagos (180 g) | 50 |
Spagetti, 5 percig főtt, fehér,
átlagos (180 g) |
38 |
Rizstészta (180 g) | 58 |
Mungó bab tészta, főtt, átlagos (180 g) | 45 |
ZÖLDSÉGEK | |
Zöldborsó mirelit, főtt (80 g) | 51 |
Sárgarépa, átlagos (80 g) | 35 |
Pasztinák, hámozott, főtt (80 g) | 52 |
Sült burgonya, átlagos (150 g) | 86 |
Főtt fehér burgonya, átlagos (150 g) | 82 |
Édesburgonya, átlagos, főtt (150 g) | 70 |
Yamgyökér, átlagos (150 g) | 54 |
ÉDESKÉK | |
Méz (25 g) | 35-87 |
Nádcukor | 68 |
Agávé (10 g) | 10-19 |
Kókuszvirág cukor | 35 |
Fruktóz (10 g) | 11-23 |
Glükóz / Szőlőcukor (10 g) | 100 |
Laktóz (10 g) | 46-48 |
Juharszirup (25 g) | 54 |
naturportal © Minden jog fenntartva
- A teljes glikémiás index táblázat több, mint 1000 ételféleséggel az alábbi cikkben található: „International tables of glycemic index and glycemic load values: 2008” by Fiona S. Atkinson, Kaye Foster-Powell, and Jennie C. Brand-Miller December 2008 Diabetes Care, Vol. 31, number 12, pages 2281-2283″
- http://www.mendosa.com/gilists.htm