A rádió, a TV, az Internet, a különböző média orgánumok egyre csak hangoztatják a vitaminok fontosságát. E nélkül nem tudunk élni, létezni. Van olyan irányzat, mely szerint kizárólag mesterséges vitaminpótlással is gyógyítható számos betegség. Ha bemegy egy bioboltba, vagy egy drogériába, avagy csak egy kisebb patikába, a vitaminkészítmények kínálata óriási, a választék zavarba ejtő. Külön üzletág a vitaminkészítmények forgalmazása. Tudjuk-e, hogy a vitaminokat túl is lehet adagolni?

Az A-vitamin túladagolása például gyengeséget, hányást, nagyobb dózisban (napi 25.000 NE hat hónapon keresztüli szedése) veszélyes májkárosodást okozhat.

A B6-vitamin hosszú távú túlzott dózisú (több, mint 2000 mg naponta) szedése – többek között- idegkárosodást okozhat.

A C-vitamin túlzott arányú szedése -többek között – vesekövek kialakulásához vezethet.

A D-vitamin hosszú távú túlzott (legalább hat hónapig napi 1.000 és 2.000 NE közötti) szedése  székrekedést vagy hasmenést, fejfájást, étvágytalanságot, émelygést és hányást, szívritmuszavarokat és súlyos kimerültséget, fáradtságot is okozhat.

Folsav: A nagyon nagy adagokban (5.000-10.000 mikrogramm) bevitt folsavtól nem lesz az ember egészségesebb, sőt egyes hormonfüggő rákos megbetegedéseket – mint például az emlő-, vagy a prosztatarák – még tovább súlyosbíthatja.

A vitaminok helyes adagolásáról, az ajánlott napi vitaminmennyiségről szóló táblázat ITT található: vitaminok ajánlott napi mennyisége.