Sokan tudják már, hogy a vitaminoknak milyen fontos szerepe van a szervezetünk működésének fenntartásában. A véleményem szerint a legjobb, hogyha ezeket a vitaminokat a lehető legtermészetesebb formában vesszük magunkhoz. Ezért a VITAMINKERESŐ-nkben mindig leírjuk azt is, hogy milyen ételféleségekben található meg az adott vitamin a legjobban hasznosuló formában. Bővítettük a VITAMINKERESŐ-nket a K-vitaminnal. Sok érdekesség olvasható erről a vitaminról is.

Lássuk, hogy mi mindenre jó a K-vitamin:

  1. Talán a legközismertebb felhasználási területe a vérzékenység csökkentése. Plusz vitaminként már egészen kis csecsemő korban adagolják manapság (Konakion néven) a vérzékenység megelőzésére cseppek formájában. A kutatások során rájöttek ugyanis, hogy K-vitamin szükséges a véralvadást előidéző fehérjék egy részének képződéséhez.
  1. Kutatások bizonyítják azt is, hogy a K-vitaminnak fontos szerepe van a csontok egészséges működésében is. Bár még nem tartozik a széles körben elfogadott kezelések közé, a K-vitaminnak előnyös hatása lehet a csontritkulásra is.
  1. Szerepe lehet továbbá a rák megelőzésében, és segít azoknak is, akik sugárkezelést, kemoterápiát kapnak
 1. Újabb kutatások alapján a K-vitamin szívbetegségek ellen is véd: több bizonyíték van arra, hogy gátolhatja a verőérfalakban az érszűkületes plakkok lerakódását, és csökkenti a vérben az LDL-(“rossz”)koleszterin szintjét.

Ha még több érkekességet meg szeretnél tudni erről a vitaminról, például, hogy

 1. mely élelmiszerekben található;
 2. mi a pontos adagolása az egyes személyeknél;
 3. lehet-e K-vitamin hiányunk, illetve többletünk, és az milyen tünetekkel jár;
 4. hogyan a legjobb a K-vitamint bevenni;
 5. mire kell a szedésénél odafigyelni?

akkor KATTINTS IDE A TOVÁBBI INFORMÁCIÓKÉRT.