Barion Pixel
A fülzúgás kezelése nem egyszerű folyamat.

Mit nevezünk fülzúgásnak?

Fülzúgás, fülcsengés, vagy tinnitus az a tünet, amikor valaki zajt vagy csengést hall a fülében.
Egyes betegek sziszegést, dobolást, süvítést, kattogást vagy egyéb hasonló hangokat hallanak.
Becslések szerint világszerte több mint 100 milliónyi felnőtt életét keseríti meg a tinnitus. A mindennapok során jelentkező fülzúgás miatt felléphet halláskárosodás, hosszú távon alvászavar, a kognitív képességek zavara, depresszió, illetve problémák jelentkezhetnek a magán és munkahelyi kapcsolatokban.

Fülzúgás kezelése mikrotápanyagok segítségével

Most ismerkedjünk meg egy új kutatási eredménnyel, mely szerint a mikrotápanyagok (pl. vitaminok ás ásványi anyagok) segítségével is javulás érhető el tinnitus esetén.
Tinnitus mindenkinél  kialakulhat, de érdekes tény, hogy a tinnitus okozta halláskárosodás a katonai szolgálat során szerzett leggyakoribb egészségi probléma. 2014-ben ennek kezelésére az amerikai kormány körülbelül 2,26 milliárd dollárt fordított.
Bár a tinnitus és az emiatt kialakuló halláskárosodás pontos okai nem ismertek, az a legvalószínűbb, hogy egy egyszeri vagy tartósan érzékelt hangos zaj váltja ki, ami miatt  károsodnak a belsőfülben lévő szőrsejtek. A sérült szőrsejtek kijavítása vagy helyettesítése nem egyszerű.
A tinnitust okozhatja egy a hallójáratban lévő akadály is, mely  kialakulhat fülzsírból, rendellenes csontnövekedés vagy érrendszeri problémák miatt (vérszegénység, magas vérnyomás, stb.), stressz, fej- és nyaksérülés miatt vagy akusztikus neuróma (egy jóindulatú daganat) következtében.
Több mint 200 gyógyszerről is tudni lehet, hogy mellékhatásként hallás- és egyensúlyproblémákat okozhat.
Ezek közé a gyógyszerek közé tartoznak egyes antibiotikumok, fájdalomcsillapítók, vízhajtók és kemoterápiás szerek is. Mivel a fő kiváltó ok nem ismert, így a hagyományos orvoslás nem rendelkezik hatásos kezeléssel sem. Egyetlen megoldásként hallókészüléket javasolnak, mely azonban nem nyújt kielégítő megoldást a panaszokra.
A hallójárat illetve a belsőfül fali sejtjeinek gyulladása és oxidatív sérülése a tinnitus jellegzetes patológiai folyamata. Bizonyos mikrotápanyagokról, úgy mint például a C- és E-vitaminról, a glutationról, a B-vitaminokról, a Q10-koenzimről és a magnéziumról kimutatták, hogy védő hatással vannak a hallószervek különböző részeire.

Klinikai tanulmány a fülzúgás gyógyításának lehetőségeiről

Ezekből kiindulva a dr. Rath Kutatóintézet klinikai próbatanulmányt készített, hogy megvizsgálja a mikrotápanyagok kombinációinak hatásosságát tinnitusos betegeknél.
 

A résztvevők életkora 44 és 85 év között volt, és mindegyikük több mint 3 egymást követő hónap óta szenvedett tinnitusban.

Mindannyian speciálisan kifejlesztett mikrotápanyag-kombinációt kaptak. Négy hónap után a résztvevők 30 %-a enyhe, 45 %-a pedig jelentősebb, 10-20 decibeles hallásjavulásról számolt be. 25 % tapasztalt 25-50 decibeles, kimondottan erős javulást, mely révén helyreállt a normális hallásuk. A résztvevők több mint 75 %-ánál enyhült a fülcsengés, sőt a betegek felénél teljesen meg is szűnt.

A mai modern életmód mellett gyakran vagyunk kitéve hangos vagy tartós zajártalomnak, és sokan nem is tudják, hogy ez milyen hosszútávú hatással lehet a hallásukra. Emiatt a fület védeni kell a zajoktól: kerülni a hangos zajokat, füldugót használni, csökkenteni a halláskárosító mellékhatású gyógyszereket.
A Dr. Rath Kutatóintézet javaslata szerint ezek betartásával és a megfelelő mikrotápanyagok alkalmazásával segíteni lehet több milliónyi halláskárosodott emberen.

 

 

Forrás:

Az anyagot szakmai partnerünk, a dr. Rath Kutatóintézet, Egészségszövetség és Egészségalapítvány bocsátotta a rendelkezésünkre. A kaliforniai Dr. Rath Kutatóintézet kutatói, a tudományos alapokon nyugvó természetgyógyászat úttörői. Kutatásaik során a mikrotápanyagok kombinációinak hatékonyságát vizsgálják különböző betegségek ellen. www.drrathresearch.org

A szerző