Barion Pixel

Az E vitamin napi adag dózisa nagy mértékben függ a kortól, személytől, egészségi állapottól, táplálkozástól, felszívódási képességtől.

Az egészséges E vitamin napi dózis kétséges.

Sokan tisztában vagyunk a vitaminok fontos szerepével. A természetgyógyászok egy része óva int attól, hogy bármilyen mesterséges vitamint vegyünk magunkhoz esetleges túladagolást okozva, illetve a májunkat terhelve. Más természetgyógyászok azonban a kor emberét egy vitaminhiányos lényként írják le, akinek pedig meg lenne a kulcsa a saját egészségéhez, ezek pedig a vitamin kapszulák (dr. Lenkei). Mindenki döntse el maga az igazságot.

Ez a cikk nem buzdít a vitaminok szedésére. A mai fősodratú vitaminokkal kapcsolatos kutatásokat foglalja egybe. Egyben buzdítjuk az olvasóinkat, hogy a vitaminokkal kapcsolatos esetleges tapasztalataikat a hozzászólások között, vagy a Facebook oldalunkon (vagy Facebook Csoportunkban) írják le.

 

Lássuk az E-vitamin hatásait:

 

Milyen betegségekre jó az E-vitamin:

Az E-vitamin az A, D, és a K-vitaminhoz hasonlóan zsírban oldódó vitamin. Sok betegség megelőzésében játszhat szerepet, például védhet a szívbetegséggel, a rákkal és egyéb betegségekkel szemben. A E-vitamin sejtszinten fejti ki hatását, ezért még az öregedés folyamatát is lassítja.

Az E-vitamin egyik legfontosabb szerepe a sejthártya védelme. Ezenkívül segít a szervezetnek a szelén és a K-vitamin felszívódásában. Az E-vitamin mégis elsősorban azért jelentős, mert véd a betegségek ellen: antioxidánsként segít semlegesíteni a sejteket károsító szabad gyököket.

Máig az egyik legnagyobb vitát kiváltott vizsgálati eredmény szerint felvetődött, hogy az E-vitamin védhet olyan szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben, mint az infarktus és a stroke. Mindezt úgy éri el, hogy csökkenti az LDL-koleszterin káros hatásait és megelőzi a vérrögök kialakulását. Akadályozza még a különböző szívbetegségek kialakulásában szerepet játszó gyulladásos folyamatokat.

Tudományos vizsgálatok alapján az E-vitamin késlelteti az öregedést, mert védi a sejteket a szabad gyökökkel szemben. Arra is van bizonyíték, hogy erősíti az idősek immunrendszerét, hatásos a cigarettafüstből és más szennyező anyagokból származó méreganyagok ellen, alkalmas a Parkinson-kór kezelésére, késlelteti a szürke hályog kialakulását és lassítja az Alzheimer-kór lefolyását. Más tanulmányok szerint az E-vitamin enyhíti az érszűkület miatti lábfájást, a menstruáció előtti fájdalmas emlőfeszülést és -érzékenységet. Többek tapasztalata szerint a bőrsérülésekre kent E-vitaminos krém vagy olaj elősegítette a gyógyulást.

Egy dohányzók ezreit vizsgáló felmérés szerint az E-vitamin 33 %-kal csökkentette a prosztatarák kialakulásának esélyét; a betegség halálozási arányát pedig 41 %-kal mérsékelte. A felmérésben szereplők napi 33 mg E-vitamint kaptak, ami azt jelenti, hogy a vitaminnak már ilyen kis adagja is megelőző hatású lehet.

Az E-vitamin készítmények szedése erősítheti az idősek immunrendszerét. Egy vizsgálat szerint, amely 88 egészséges, 65 éves vagy annál idősebb ember bevonásával készült, azok, akik napi 135 mg E-vitamint szedtek, védettebbek voltak a fertőzésekkel szemben.

E-vitamin tartalmú élelmiszerek:

A búzacsíra kimondottan gazdag E-vitamin forrás: két evőkanál 40 mg E-vitamint tartalmaz. A növényi olajok, mogyoró, mandula, napraforgómag (általában az olajos magvak), levélzöldségek és a teljes kiőrlésű lisztből készült termékek szintén jó E-vitamin források.

Arról, hogy az E-vitamin (tokofelrol) melyik fajtája a leghatásosabb, vagy hogy mire kell figyelni az E-vitamin szedésénél, illetve hogy mennyi az E vitamin napi adag nőknél illetve férfiaknál, valamint további érdekességeket itt olvashatsz: E-VITAMIN RÉSZLETES LEÍRÁSA.

A szerző