Barion Pixel

Riboflavin

Riboflavin egyéb elnevezések:

Riboflavin

Leírás:

A tudósok már 1879-ben, mikroszkópos vizsgálódásaik során felfedeztek a tejben egy fluoreszkáló, sárgászöld anyagot, ezt azonban riboflavinként csak 1933-ban azonosították.

Ez a vízben oldódó vitamin a B-vitaminok csoportjába tartozik, s a szervezetben a fehérjék, zsírok és szénhidrátok energiává való alakításában vesz részt.

Sokféle táplálék természetes formában tartalmazza, de pékárukat és gabonaőrleményeket is dúsítanak vele.

A fény hatására nagyon könnyen elbomlik. Riboflavinhiányos táplálkozással más B-vitaminok hiánya is együtt járhat, ez főként az idősebbeknél, illetve az alkoholistáknál fordul elő.

Beszerezhetők olyan étrend-kiegészítő készítmények, amelyek csak riboflavint, vagy riboflavint és egyéb B-vitaminokat (B-vitamin-komplex), illetve számos más vitamint is (multivitamin-készítmény) tartalmaznak.

A szürke hályog kialakulásának megelőzésére vagy késleltetésére. A migrénes rohamok gyakoriságának és súlyosságának csökkentésére. A rosaceás bőrelváltozás jegyeinek elmulasztására.

Betegségek kezelése:

Jelentős az immunrendszer működésében is; a vassal együtt részt vesz az oxigénszállító, azaz vörösvértestek képződésében is.

Ezenkívül ellátja a B₆-vitaminok és a niacin aktiválását is, amelyek nélküle nem lennének képesek kifejteni hatásukat.

A riboflavin olyan anyagok termelődését is képes serkenteni, amelyek elősegítik az E-vitamin antioxidáns hatását az erős reakcióképességű molekulákkal, a szabad gyökökkel szemben.

Elengedhetetlenül fontos a szövetek épségének fenntartásában és sérüléseinek gyógyításában – műtét, égés vagy egyéb sérülések után a szervezetnek nagy mennyiségre van belőle szüksége.

Ez a vitamin szükséges a szem zavartalan működéséhez, és az idegsejtek épségének fenntartásához is.

Megelőzésként:

Az antioxidáns tevékenység fokozása révén a riboflavin számos szövet védelméhez járul hozzá, különösképpen a szemlencsééhez.

Nagy jelentősége van az idősebbek látóképességét veszélyeztető, a szemlencsében tejszerű, nem átlátszó réteg, a szürke hályog kialakulásának megakadályozásában.

Éppen ezért fontos, hogy a szervezet megfelelő mennyiségű riboflavint tartalmazzon, különösen azoknál, akiknek a családjában már előfordult ez a betegség.

A riboflavin igen hatásosnak bizonyult a migrénes rohamok gyakoriságának és intenzitásának csökkentésében is.

Sok természetgyógyász szerint a migrén kialakulásának egyik oka feltehetően az, hogy az agy energiatartaléka kimerül, s mivel a riboflavin fokozza az agysejtek energiával való ellátását, rendszeres szedésével ezek a rohamok talán elkerülhetők.

További előnyei:

A riboflavin bizonyítottan jó hatású a különféle bőrelváltozásokra, például a rosaceás bőrkiütésre, sok bőrpírra és a gennyes pattanásokra is.

Más B-vitaminokkal, többek között a B₆-vitaminnal és a niacinnal kombinálva számos idegrendszeri és egyéb betegség kezelésében is szerepet játszhat, például a zsibbadtság és a bizsergő érzés elmulasztásában, az Alzheimer-kór, az epilepszia és a sclerosis multiplex tüneteinek enyhítésében, továbbá a szorongás, a stressz és a fáradtság legyőzésében. Vannak, akik a sarlósejtes vérszegénységre is riboflavint ajánlanak, mert e betegek sokszor riboflavinhiányosak.

Tipp:

Az átlátszó üvegben tárolt tej néhány óra leforgása alatt riboflavintartalmának mintegy háromnegyedét elveszíti, mivel a vitamin fényérzékeny. Ez az egyik oka annak, amiért a tejet papírdobozba teszik.

Időseknél különösen fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás, mivel ebben a korban könnyen kialakulhat riboflavinhiány.

Érdekesség:

Egy közelmúltban végzett vizsgálat során 55, havi 2-8 migrénes rohamtól szenvedő betegnek napi 400 mg riboflavint adtak.

Három hónap után a betegeknél átlagosan 37 %-kal csökkent a rohamok száma. A riboflavin jóval kevesebb mellékhatást okozott, mint a vényre kapható migrénellenes szerek, és sokkal olcsóbb is volt.

Ahhoz, hogy 30 mg riboflavinhoz jusson, naponta körülbelül 14 liter tejet kellene innia, ez a mennyiség azonban sokkal könnyebben fedezhető multivitamin-tablettákból.

Szükséges mennyisége:

A riboflavin napi ajánlott adagja férfiaknak 1,3 mg, nőknek pedig 1,1 mg.

Ezek az adagok éppen arra elegendők, hogy a legáltalánosabb elváltozások kialakulását megelőzzék; speciális betegségek esetén az orvos nagyobb adagokat írhat fel.

A vitaminok és ásványi anyagok ajánlott napi mennyisége ITT található (Vitaminok ajánlott napi mennyisége).

Riboflavin hiány:

Klasszikus hiánytünet a berepedezett és fájó szájszél, valamint a szem könnyezéssel, égő és viszkető érzéssel együtt járó fokozott fényérzékenysége.

Hiányakor esetleg bőrhámlás is kialakulhat az orr és a szemöldökök körül, vagy a fülcimpákon, illetve az ágyéki területeken bőrpír fordulhat elő. Fáradtsággal együtt járó vörösvértestszám-csökkenés (vérszegénység) is kísérheti.

Riboflavin túladagolás: 

A túlzott mennyiségben felvett riboflavin nem veszélyes, ugyanis a szervezet a felesleget a vizelettel együtt kiüríti, amelynek színe ettől élénksárgává válhat – ez azonban teljesen ártalmatlan, nem kell tőle megijedni.

Adagolás:

Szürke hályog megelőzésére: naponta szedjen 25 mg riboflavint.

Rosaceás tünetek ellen: a javasolt mennyiség napi 50 mg.

A migrén tüneteinek enyhítésére: nagyobb adagra – esetenként akár napi 400 mg-ra is szükség lehet.

A legtöbb közönséges vitaminkészítmény tartalmazza a hivatalosan megállapított, napi ajánlott riboflavinmennyiséget; a hatékonyabb multivitamin-tabletták már akár 30 mg-ot vagy még többet is tartalmazhatnak.

A más B-vitamint – többek között niacint, tiamint, B₆- és B₁₂-vitamint, valamint folsavat – is tartalmazó vitaminkészítmények riboflavintartalma pedig 50 és 100 mg között mozog.

Használati útmutató:

Ha fogamzásgátló tablettát, antibiotikumot vagy pszichiátriai kezelésben használatos gyógyszert szed, kérje orvosa véleményét, ezek ugyanis fokozhatják a riboflavinszükségletet.

Soha ne vegye be alkohollal, mivel az csökkenti a riboflavin emésztőrendszerből való felszívódását.

Riboflavin tartalmú élelmiszerek:

A tejet vagy tejtermékeket rendszeresen fogyasztó emberek riboflavin szükségletük majdnem felét fedezik.

Nagy mennyiségű riboflavin található a tejben, a sajtban, a joghurtban, a májban, a marhahúsban, a halfélékben, a vitaminokkal dúsított pékárukban és gabonaőrleményekben, az avokádóban, a gombában és a tojásban.

További cikkek vitamin és ásványianyag témában: IDEKATT