Króm egyéb elnevezések: Króm Leírás: Nélkülözhetetlen a fehérje-, a zsír- és a szénhidrát anyagcseréhez. Elengedhetetlen a normál vércukorszinthez. Csökkentheti a koleszterinszintet, az LDL- (,,rossz”) koleszterin és a trigliceridszintet. Olyan nyomelem, amely számos vegyületben jelen van. Az étrend-kiegészítők általában króm-pikolinátot vagy króm-polinikotinátot tartalmaznak. Egy másik előfordulási formája az élesztőben található króm-dinikotinsav-glutation. Mivel sok ember táplálkozásában kevés a króm, érdemes megfontolni az étrend-kiegészítő használatát. A nyomelemet elsősorban a fogyókúrázók és a testépítők magasztalják, de hatékony cukorbetegség és szívbaj esetén is. Bár nélkülözhetetlen elem a növekedéshez és az egészségmegőrzéshez, látványosabb hatásai egyelőre még vita tárgyát képezik. Betegségek kezelése: A króm segít a szervezetnek felhasználni az inzulint, vagyis azt a hormont, amely a vércukor-(glükóz-) szintet szabályozza és elősegíti a sejtek glükózfelvételét. A szervezetbe jutott króm így hozzájárul a vércukorszint normálisan tartásához. Emellett a fehérje- és a zsíranyagcsere enzimjeinek is alkotóeleme. Megelőzésként: Elegendő krómbevitel esetén a csökkent inzulinérzékenységű embereknél megelőzhető az időskori (II-es típusú) cukorbetegség. Ebben a rendellenességben a sejtek érzéketlenné válnak az inzulin hatásaival szemben, így a hasnyálmirigynek egyre több inzulint kell termelnie, hogy az a szükséges hatást elérje és a vércukorszintet megfelelően tudja szabályozni. Amikor a hasnyálmirigy már képtelen annyi inzulint termelni, amennyi a vércukor alacsonyan tartásához szükséges, kialakul a II-es típusú cukorbetegség. A króm segítségével elkerülhető ez a helyzet úgy, hogy a króm egyrészt segít e sejteknek hatékonyabban felhasználni az inzulint, másrészt segít lebontani a zsírt. Csökkentheti az LDL (,,rossz”) koleszterin szintjét és növelheti a HDL (vagyis a ,,jó”) koleszterin szintjét, így nyújtva védelmet a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben. További előnyei: Megszüntetheti az alacsony vércukorszint okozta fejfájást, ingerlékenységet és egyéb tüneteket úgy, hogy nem engedi a vércukrot a normális szint alá süllyedni. A krómmal kapcsolatos feltevések közül a legvitatottabb a fogyással és izomfejlesztéssel kapcsolatos elmélet. Bár vannak adatok, amelyek szerint a króm-pikolinát nagy adagokban elősegíti a fogyást, és növeli az izomtömeget, mások szerint nincs semmilyen hatása. Legjobb esetben, ésszerű diéta és rendszeres testmozgás mellett csekély előnyt nyújt a króm étrend-kiegészítő. További vizsgálat szükséges azonban ahhoz, hogy a pontos biokémiai funkcióját megállapítsák. Szükséges mennyisége: A krómra nincsenek javasolt adagok, de a tudósok úgy vélik, hiánya naponta 5-200 μg beszedésével elkerülhető. (Napi 200 μg krómot még egészséges, változatos étrend mellett is nehéz elérni. Magyarországon a napi szükségletet 120 μg-ban határozták meg.) A vitaminok ajánlott napi mennyisége ITT található (Vitaminok ajánlott napi mennyisége). Króm hiány: A krómhiány a glükóz nem megfelelő felhasználásához vezethet. A krómhiány önmagában még nem okoz cukorbetegséget, de az iránta való hajlamot fokozhatja. A krómhiányban szenvedőknél ezenkívül előfordulhat izgatottság, zavar támadhat az aminosav-anyagcseréjükben, magas lesz a triglicerid- és a koleszterinszintjük. Króm túladagolás: A krómkiegészítőknek még nagyobb adagokban sincs számottevő mellékhatásuk, bár a különösen nagy adagok befolyásolhatják a vas és a cink felszívódását. Ilyenkor általában vas- és cinkkiegészítők szedésével korrigálható a hiány. Adagolás: A krómkiegészítők általában 200 μg-os adagokban kaphatók; ez az ajánlott felső határ. Ez általános egészségmegőrzési célokra, fogyókúrázóknak ajánlott, vagy azoknak, akik az inzulin hatékonyságát szeretnék javítani. Használati útmutató: A 200 μg-os krómadagokat a gyomorpanaszok elkerülése végett étkezés közben vegye be, vagy függetlenül ettől, egy pohár vízzel. A króm könnyebben felszívódik magas C-vitamin-tartalmú ételekkel együtt fogyasztva (vagy C-vitamin tablettával együtt). A kalcium-karbonát-készítmények vagy savlekötők csökkenthetik a króm felszívódását. Ne tévessze meg, ha egyik-másik készítmény tájékoztatóján az áll, hogy egy bizonyos típusú krómvegyület – legyen az pikolinát vagy polinikotinát – jobban felszívódik, mint a másik. Ezek az állítások egyáltalán nem bizonyítottak. Króm tartalmú élelmiszerek: A teljes kiőrlésű lisztből készült és a korpás kenyér gazdag krómban. Az alacsony kiőrlésű lisztek, amelyekből a fehér kenyér készül, nagyon keveset tartalmaznak ebből a lényeges elemből. A krómtartalmú ételek között találhatók a teljes kiőrlésű gabonapelyhek, a burgonya, a szilva, a különböző magvak és a sörélesztő. Az alacsony zsírtartalmú ételek általában több krómot tartalmaznak, mint a zsíros ételek. Figyelmeztetés: A cukorbetegek krómkészítmény szedése előtt konzultáljanak orvosukkal. Lehet, hogy e nyomelem szedése miatt meg kell változtatni az inzulin és más vércukorcsökkentő gyógyszerek adagját. További cikkek vitamin és ásványianyag témában: IDEKATT