Barion Pixel

Jód

Jód egyéb elnevezések:

Jód

Leírás:

A szervezet jódhiányának pótlására. A pajzsmirigy megfelelő működésének biztosítására. Mastopathia kezelésére.

Sok embernek a jódról a gyermekkori barna fertőtlenítő jut az eszébe.

Ez a nyomokban előforduló hatékony ásványi anyag azonban a pajzsmirigy egészséges működésének fenntartásában is fontos szerepet játszik, mivel az általa termelt hormon elengedhetetlen alkotóeleme.

Bár a szervezetnek csak elenyésző mennyiségben van szüksége jódra, az egészség megőrzésében döntő fontosságú.

Annak ellenére azonban, hogy már régóta ismert, mennyire fontos ez az anyag, világszerte még mindig 1,6 milliárd, főleg a fejlődő országokban élő, ember szenved jódhiányban.

Az Amerikai Egyesült Államokban kormányzati határozat rendeli el, hogy az asztali sónak jódot kell tartalmaznia – s miután az amerikaiak étrendjébe bekerült a jódozott só, a szellemi visszamaradottság egyik igen súlyos formája, a kretenizmus szinte teljesen eltűnt. Magyarországon nem kötelező a só jódozása, de kapható a jódozott só.

Betegségek kezelése:

Mai ismereteink szerint a jód csak egyetlen feladatot lát el a szervezetben: alapanyagot szolgáltat a pajzsmirigyben a tiroxin termeléséhez; ez a hormon a szervezet sejtjeinek anyagcsere-szabályozását látja el.

Főbb előnyei:

Ha a nők a terhesség alatt megfelelő mennyiségű jódot vesznek fel a táplálékkal, ezzel megelőzhetik gyermeküknél a jódhiányos golyva és a szellemi visszamaradottsággal járó kretenizmus kialakulását.

További előnyei:

Sok más anyagtól eltérően a jód nem gyakorol jótékony hatást egyetlen betegség kezelésében sem; alapvető fontosságú azonban a légcső előtt levő, lepke alakú pajzsmirigy egészséges működése szempontjából. Megfelelő mértékű bevitel mellett a szervezetben összesen kb. 40 mg-nyi jód van, aminek a 75%-a a pajzsmirigyben raktározódik.

Ez a szerv szabályozza a sejtek anyagcseréjét, vagyis azt, hogy milyen gyorsan és mekkora hatékonysággal kerüljenek felhasználásra, égjenek el az energiát adó molekulák. Ezáltal befolyásolja a gyermekkori növekedést és fejlődést, a szaporodási, idegrendszeri és mozgásszervi funkciókat, a fehérjék és a zsírok lebontását, a körmök és a haj növekedését, valamint szabályozza a sejtek oxigénfelhasználását.

Bizonyos vizsgálatok szerint a táplálékkal felvett jód enyhítheti a mastopathia okozta fájdalmakat, de mielőtt saját magán győződne meg e feltételezés igazáról, feltétlenül konzultáljon orvosával.

Tipp:

Annak ellenére, hogy a bioboltok gyakran a tengeri sót tartják egészségesebbnek, mint az asztali sót, ajánlatos inkább az utóbbinál maradni, mivel a tengeri só nem jódozott, így nem fedezi a jódszükségletet.

Érdekesség:

Több vizsgálatot is végeztek olyan országokban, ahol gyakori a jódhiány. Tíz felmérés eredményeinek elemzésekor kiderült, hogy a jódhiány befolyásolhatja a mozgási képességeket, mivel csökkenti a reakcióidőt, a kézügyességet, a koordinációképességet, valamint az izomerőt.

Az UNICEF kutatói által vezetett vizsgálat során az is kiderült, hogy a jódhiányos emberek IQ-ja 13 ponttal volt alacsonyabb azokénál, akiknek a jódbevitele megfelelő volt.

Szükséges mennyisége:

A felnőtt nők és férfiak ajánlott napi jódmennyisége 150 μg. A jódozott só használatával a legtöbb ember fedezni tudja, illetve olykor túl is adagolhatja a szükséges napi mennyiséget: egy teáskanál jódozott só több mint 300 μg jódot tartalmaz.

A vitaminok ajánlott napi mennyisége ITT található (Vitaminok ajánlott napi mennyisége).

Jód hiány:

A jódozott só széleskörű használata jóvoltából a fejlett országokban nagyon ritkán fordulnak elő a jódhiányból eredő megbetegedések. A jódhiány első jele a pajzsmirigy-megnagyobbodás, más néven golyva. A mirigy a kevés jód miatt nő meg ilyen nagyra; felületének növelésével próbálja meg befogni a vérben található minél nagyobb számú jódmolekulát.

Ha a szervezetbe kevés jód jut, akkor nagy valószínűséggel csökken a pajzsmirigyhormon szintje is. Ennek tünete a fáradtság, bőrszárazság, emelkedett vérzsírszint, a hang reszelőssé válása, a reflexek lassulása, valamint a szellemi képességek romlása. Ha e tünetek bármelyikét észleli, azonnal forduljon orvoshoz.

Jód túladagolás: 

Még az sem jár különösebb veszélyekkel, ha az ajánlott mennyiségnek több mint 10-20-szorosát veszi be valaki. Ha azonban a napi ajánlott mennyiségnek közel a 30-szorosát juttatja a szervezetébe, akkor ennek hatására fémes íz, szájérzékenység, nyálmirigy-megnagyobbodás, hasmenés, hányás, fejfájás, bőrkiütés, valamint légszomj jelentkezhet.

Érdekes módon a pajzsmirigy-megnagyobbodás akkor is kialakulhat, ha huzamosabb ideig túl nagy mennyiségű jódhoz jut a szervezet.

Adagolás:

Valószínűleg sokak szervezete elegendő jódhoz jut a naponta fogyasztott jódozott sóból vagy az időnként asztalra kerülő tengeri halakból, rákokból, kagylókból készült ételekből. Jódhoz juthat ezen kívül azokból a multivitamin- és ásványianyag-készítményekből is, amelyeknek előírás szerint tartalmazniuk kell ezt az ásványi anyagot.

Még akkor sem kell más forrásból pótolni, ha magas vérnyomás miatt sószegény diétát tart, bár 150 μg jód napi bevitele még ilyen esetekben sem jár veszélyekkel. Akik azonban pajzsmirigy-hormont szednek, konzultáljanak orvosukkal, mielőtt jódkészítmények szedésébe kezdenének.

Használati útmutató:

Az orvos által felírt jódkészítményeket étkezéstől függetlenül, a nap bármely szakában beveheti.

Jód tartalmú élelmiszerek:

Bár igazán nagy mennyiségű jód a jódozott asztali sóban található, emellett a tengeri halak és növények, mint például a tengeri moszat, bővelkednek ebben az ásványi anyagban. A tengerparti területek jódban gazdag földjei legelő tehenek teje ugyancsak jó forrás lehet, mint ahogy az ezeken a helyeken termő összes gyümölcs és zöldség is.

A kereskedelmi forgalomban lévő sütőipari termékek – kenyerek és péksütemények – jódtartalma szintén magas, bár sütésükhöz nem jódozott sót, hanem magas jódtartalmú tésztajavító szert használnak.

Figyelmeztetés:

Mivel a jódhiány igen ritka, csak akkor szedjen jódkészítményt, ha orvosa kifejezetten javasolja.

További cikkek vitamin és ásványianyag témában: IDEKATT