Barion Pixel

B12-vitamin – kobalamin

B12-vitamin – kobalamin leírása:

A B12-vitamin kobalaminként is ismert, ezt fedezték fel a legkésőbb. Az 1940-es években azonosították a borjúmáj olyan alkotóelemeként, amely meggyógyította az egyébként halálos vészes vérszegénységet.

Az egyetlen olyan B-vitamin, amelyet a szervezet nagy mennyiségben raktároz, főként a májban. A szervezet rendkívül bonyolult eljárás során veszi fel a vitamint: az emésztőenzimek megfelelő mennyiségű gyomorsav jelenlétében a táplálékban lévő fehérjékből választják le. A vitamin ezután a gyomorfal sejtjei által terlet intrinszik faktor nevű fehérje alkotóelemmel kötődik, mielőtt a vékonybélben felszívódna.

A korral járó kevés gyomorsav, vagy a nem megfelelő mennyiségű intrinszik faktor a B12-vitamin hiányához vezethet. Mivel azonban a szervezetnek nagy B12-vitamin készlete van, a hiány kialakulása évekig is eltarthat.

Elengedhetetlen a sejtek megújulásához és különösen fontos a vörösvértestek képződéséhez. Ez a vitamin szükséges az idegeket borító hüvely (myelin) képződéséhez, részt vesz a táplálék lebontásában és fontos szerepe van az örökítőanyagok, a DNS és RNS szintézisében.

Betegségek kezelése:

Megelőzésként: A vérben nagy mennyiségben előforduló homocisztein (aminosav származék) magasabb szintje fokozza a koszorúér-betegség kockázatát. A B12-vitamin a folsavval együtt segít a homocisztein lebontásában, így csökkentheti a betegség kialakulásának esélyét. Az idegekre gyakorolt hatása miatt  segíthet a cukorbajt kísérő, zsibbadást, bizsergést okozó idegkárosodás megelőzésében. A B12 szerepet játszhat a depresszió kezelésében.

További előnyei: Kutatások szerint az Alzheimer-kórban szenvedőknél gyakori a B12-vitamin hiánya. Azt azonban, hogy a vitamin hiánya közrejátszik-e a betegség kialakulásában vagy annak eredménye-e, még nem tudják. A B12-vitamin erősíti az immunrendszert is. Tudósok szerint késleltetheti a HIV-vírussal fertőzött betegeknél az AIDS kialakulását. Más vizsgálatok igazolták, hogy a megfelelő mennyiségű B12-vitamin-bevitel fejlesztheti az idős emberek betegségekkel szembeni ellenálló képességét. Az idegekre gyakorolt jótékony hatása révén a B12-vitamin csökkentheti a fülcsengést (tinnitus). A myelin egyik összetevőjeként pedig fontos a sclerosis multiplex – ami az idegeket borító védőburok roncsolódásával jár – kezelésében. A sejtmegújulásban játszott szerepe miatt javíthatja a rosacea (az arc bőrének idült vérbősége) tüneteit.

Érdekesség: Egy vizsgálat szerint, amelyben 310 HIV vírussal fertőzött férfit figyeltek meg, a megfelelő B12-vitamin-mennyiség a szervezetben késleltetheti az AIDS kialakulását. Kiderült, hogy akiknél nem volt meg a megfelelő mennyiségű B12-vitamin, 4 év alatt alakult ki az AIDS, míg azoknál, akik vitaminpótlásban részesültek, ehhez 8 év kellett.

Azok az idős emberek, akik enyhe B12-vitamin-hiányban szenvednek, hajlamosabbak a pneumococcus baktérium okozta tüdőgyulladásra. Egy vizsgálat szerint, amelyben 30 idős ember vett részt, azok, akiknél nem volt megfelelő a szervezet B12-vitamin-szintje, a pneumococcus elleni védőoltás után a szervezet nem termelt annyi antitestet a kórokozóval szemben, mint a megfelelő szintűeknél.

További érdekesség: Az emberek 20 %-a B12-vitamin-hiányban szenved, de legtöbbjüknél semmiféle tünet nincs. Az öregedéssel kialakulhat egy állapot, a gastritis athrophica (a nyálkahártya sorvadásával járó idült gyomorhurut), ami csökkenti a gyomorsavképződést és az intrinszik faktor termelését. Ilyenkor jó hatással lehet a nagyobb mennyiségű B12-vitamin.

B12-vitamin szükséges mennyisége:

Az ajánlott napi mennyiség felnőtteknek 1,5 µg (mikrogramm). A B12-vitamin étrend-kiegészítő készítmények nagyon fontosak az idősek és a vegetáriánusok számára.

Hiánya:


Hiánytünete a fáradtság, depresszió, az idegkárosodás okozta zsibbadtság, bizsergés a végtagokban, izomgyengeség, zavartság és emlékezetkiesés. A szellemi funkciók fokozottan romlanak, és vészes vérszegénység is kialakulhat, de ezek visszafordíthatók, ha a hiányt időben felfedezik.

A B12-vitamin szintje a vérben a korral csökken. A gyomor- és nyombélfekélyes betegeknél, Crohn- és más emésztőszervi betegségben szenvedőknél gyakoribb tünet, hasonlóan azokhoz, akik epilepszia, idült gyomorpanaszok vagy köszvény miatt gyógyszereket szednek. Az alkoholizmus szintén nehezíti a vitamin felszívódását.

Túladagolása:


A felesleges vitamin rögtön kiválasztódik a szervezetből a vizeleten keresztül. A nagy mennyiségben bevitt B12-vitaminnak semmiféle káros hatása nem ismert.

Adagolás: Általában 1000 µg-os (mikrogramm) B12-vitamin-adag hasznos a szívbetegségek, a vészes vérszegénység, a zsibbadtság és bizsergés, a fülcsengés, a sclerosis multiplex és a rosacea megelőzésére. B12-vitamin hiánya esetén nagyobb adagokra is szükség lehet. Ha a szervezet nem termel elég intrinszik faktort, a B12-vitamint injekcióban vagy orrcseppben kell adagolni. Erről kérdezze meg orvosát.

Használati útmutató:
Naponta egyszer, lehetőleg reggel vegye be legalább 400 µg folsavval együtt. A legtöbb multivitamin tartalmazza mindkettő ajánlott napi mennyiségét; egyéb B-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők pedig nagyobb adagot is tartalmaznak. Nagyobb terápiás adagokhoz csak B12-vitamint szedjen, vagy B12-vitamint folsavval együtt. A vitamin nyelv alatt oldódó fajtája elősegíti a felszívódást.

B12-vitamin tartalmú élelmiszerek:


Elsődlegesen az állati eredetű élelmiszerek, a különböző belsőségek, a sörélesztő, a kagyló, a szardínia és egyéb halfélék, a tojás, a húsfélék és a sajt tartalmazzák. Ezen kívül vannak ebben a vitaminban gazdag gabonapelyhek is.

Figyelmeztetés:

Az étrend-kiegészítővel együtt folsavat is szedjen, mert sokszor mind a két vitamin szintje alacsonyabb a szükségesnél. A vészes vérszegénységet orvos kell, hogy megállapítsa, és a beteg állapotát rendszeres vérvizsgálattal szükséges nyomon követni. Bármilyen egészségügyi probléma esetén, az étrend-kiegészítők alkalmazása előtt kérdezze meg a kezelőorvosát!

További cikkek vitamin témában: IDEKATT