Zöld saláta fermentált medvehagyma bimbóval és szárított tojássárgájával egy igazi, tavaszi saláta-különlegesség.

Ebben a receptemben egy könnyű salátát készítettem kicsit megbolondítva pár egészséges hozzávalóval.

A fermentált ételek pozitív hatással vannak a bélflóránkra és még sorolhatnám tovább a jótékony hatásait.

A recept elkészítése időigényes, viszont az elkészült alapanyagokat sokáig tudjuk tárolni és ,ha kedvünk van hozzá akár pár hét múlva újra eltudjuk készíteni.

Zöld saláta fermentált medvehagyma bimbóval és szárított tojássárgájával

 

Fermentált medvehagyma bimbó

Hozzávalók

  • 250 g medvehagyma bimbó
  • 1 l víz
  • 20 g só
  • Bors, babérlevél, mustármag, borókabogyó

A vizet felforraljuk és hozzáadjuk a sót, majd hagyjuk szobahőmérsékletre hűlni. A bimbókat egy tiszta üvegbe tesszük hozzáadjuk a fűszereket (ajánlom egy kicsi fűszerzacskóba) és felöntjük a kihűlt sós vízzel. Az üveg száját egy kis tányérral lefedjük, hogy a fermentálás alatt keletkezett gázok szabadon távozhassanak, de semmilyen külső dolog vagy bogár az üvegbe kerüljön. Szobahőmérsékleten körülbelül 5-6 napig tároljuk.  Ha kész, a levet leszűrjük egy szitán keresztül, a bimbókat óvatosan hideg vízzel leöblítjük majd az üvegbe a fermentált lével visszatöltjük.

A medvehagyma gyógyhatásai

A medvehagyma szezon fő sztárja gyakorlatilag ugyanazokkal a gyógyhatásokkal rendelkezik, mint a fokhagyma. A medvehagymát gyakran szokták vad fokhagymának is nevezni.

Gyógyhatásai közé tartozik, hogy kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre. Krónikus hasmenés és szorulás ellen jó hatású, szédülést, fejfájást enyhíti.

Szedésénél oda kell figyelni, mert könnyen összetéveszthető a gyöngyvirággal, ami mérgező. Ennek kevés az esélye, mert a gyöngyvirág jóval később hajt. A biztonság kedvéért úgy tudjuk ellenőrizni, hogy levelét megdörzsöljük, ha hagyma illata van akkor biztos, hogy medvehagymával van dolgunk.

 

Szárított tojássárgája

Hozzávalók

 

A rozmaringot, kakukkfüvet apróra vágjuk majd a sóval, cukorral és a citromhéjával alaposan összekeverjük. Az elkészült fűszeres sót két részre szedjük.

Egy tepsibe öntjük az egyik felét majd a citrommal kicsi mélyedéseket csinálunk.

A mélyedésekbe helyezzük a tojássárgáját és alaposan betakarjuk a maradék fűszersóval. 5-6 napig hűtőben tároljuk.

Ha kész, kivesszük az elkészült tojássárgáját és sütőben 70 fokon kb. 20 percig szárítjuk mind két oldalán.

 

Gyógynövény chips

Hozzávalók

A burgonyát a vízzel és a sóval feltesszük főni, teljesen puhára főzzük. Ha kész, egy botmixer segítségével pürésítjük és vékonyan egy szilikonlapra (vagy sütőpapírra) kenjük. Megszórjuk a szárított virágokkal. Sütőben 90 fokon kb. 2-3 óra alatt ropogósra szárítjuk.

 

Zöld saláta

Hozzávalók

  • Saláta, spenót, orvosi vízitorma
  • Fleur de Sel
  • Olívaolaj
  • Balzsamecet

A salátát a hozzávalókkal ízlés szerint ízesítjük.

 

Tálalás:

A marinált salátát egy tányérra helyezzük majd megszórjuk a fermentált medvehagyma bimbóval. A szárított tojássárgáját ráreszeljük a saláta tetejére és gyógynövény chipsből apró darabokat tördelünk rá.


Dualszky-Kovács Péter séf Dualszky-Kovács Péter tanulmányait a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Vendéglátóipari iskolában kezdte.
2011-ben fejezte be szakmai gyakorlatát a rácalmási Jankovich Kúria Hotel és Étteremben, azóta külföldön dolgozik a gasztronómia világában.

Jelenleg Svájcban séf.
Több helyen is megfordult az évek során és sikerült sokféle formáját megtanulnom a konyhaművészetnek.
Teljesen a főzés szerelmese.

A 2020-as Bocuse d’or szakácsverseny elődöntőse.
Az elmúlt időben egyre nagyobb hangsúlyt fektet a kifejezetten egészséges ételekre, alapanyagokra.
Világa a fine dining, így alapból különleges ételeket készít, amikbe belevarázsol fermentált dolgokat, kombucha teát vagy éppen az általa szedett gyógynövényeket is.
Így próbálja meg az embereket rávezetni és edukálni az egészséges ételek fontosságára.