Vega töltött cukkini citromos szósszal és tojással


padlizsán, paradicsom, zöldségek, cukkini, paprika, kosár, bio, görög lecsó, bio termékek, biopiacok, biopiac Balaton, online kertészeti bolt

Ez a vega töltött cukkini egy eredeti görög recept, mely a mentától és a citromos szósztól lesz autentikus. A cukkininek, a rizsnek, a mentának és a citromnak is igen kedvező élettani hatásai vannak. E mellett még finom is.

Ennek a görög lecsó variációnak az eredeti neve Kolokythákia Avgolémono és csupa finom és egészséges hozzávalóból áll. A menta és a citrom ízétől lesz egyedi, a rizstől pedig finom laktató. A tojás táplálóvá teszi és ellát minket a szükséges fehérjékkel.

A TOJÁS KEDVEZŐ ÉLETTANI HATÁSAIRÓL ITT LEHET OLVASNI


cukkini

Cukkini élettani hatásai

Előnyei, hogy kicsi az energiatartalma, és nagyon jó béta-karotin forrás. E mellett megfelelő C-vitamin és folsav forrás.

A cukkini kisméretű tökféleség, annak a zsenge, fiatal termése. Tápanyagainak többségét a puha, ehető héj tartalmazza.

10 dkg párolt cukkini egy felnőtt napi C vitamin szükségletének több, mint negyedét, folsav szükségletének egyhatodát fedezi. Ugyanakkor mindössze 19 kcal energiát tartalmaz.

A cukkini béta-karotint is tartalmaz, amely a szervezetben A vitaminná alakul át.


rizs, káposztás rizs

A rizs jótékony hatásai

A világ népességének fele számára a legfontosabb élelmiszer. A barna rizs jó B-vitamin forrás. Van benne kalcium, kevés kén és vas is, bár ez utóbbi felszívódását a héjában lévő növényi sav gátolja. Mindegyik gabonafélére igaz, hogy minél jobban feldolgozzák, annál kevesebb vitamin és ásványi anyag marad benne. Ez alól a rizs sem kivétel. A rizs esetében is a tápanyagok nagy része a korpában és a csírában található. A külső rétegeitől megfosztott fehér rizs főként szénhidrátot és emellett némi fehérjét tartalmaz. Azok akik túlnyomórészt fehér rizsen élnek, gyakran tiaminhiányban szenvednek.

Mivel a rizsben nincsen glutén, ezért a lisztérzékenyek (cölikáliában szenvedők) is fogyaszthatják.

A természetgyógyászatban már régóta használják a rizst különféle emésztési zavarok orvoslására, a gyomorrontástól a vastagbél-megbetegedésig. Enyhébb hasmenés és székrekedés esetén is javallott!

Tudományos vizsgálatok szerint a rizskorpa csökkentheti a vastagbélrák kockázatát.


citrom, emésztést segítő, gyógyító kvíz

A citrom gyógyhatásai

A citrom hagyományosan elősegíti az egészséget, a gyógyulást, növeli az energiát.

Közismert, hogy a citromnak magas a C-vitamin tartalma, és ezért erősíti a megfázással és náthával szembeni ellenállóképességet. Ugyanakkor gyümölcseit más panaszok esetén is fel lehet használni, például érelmeszesedés és visszér kezelésére, valamint külsőleg szőrtüszőgyulladás, lábgomba, rovarcsípések és napégés esetén.

A citromlé rendszeres fogyasztása alapul szolgálhat agyérelmeszesedés és a hajszálerek vagy visszerek bántalmai esetén. Meghűlés, influenza, torok- és garatgyulladás esetén, valamint emésztési zavaroknál megelőzésre és kezelésre ajánlott.

Gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt kiegészítő kezelésként alkalmazzák köszvény és reumás ízületi panaszok esetén. A gyümölcs és a levelek flavonoidjai vérnyomáscsökkentő hatásúak és védik a hajszálereket. Allergia ellenes és gyulladáscsökkentő tulajdnoságokkal is rendelkezik.

Az illóolajnak limonén- és citráltartalma miatt fertőzésgátló hatása van.


borsmenta

A borsmenta gyógyhatása

Étvágygerjesztő, szélhajtó, epeműködést serkentő, idegnyugtató, görcsoldó menstruációs zavarok esetén, az emésztőcsatorna és a húgyutak fertőtlenítése, gyomor- és bélhurut, fejfájás, epekőkólika. Torokbántalom, rekedtség esetén gargalizálásra, gyulladásokra borogatásként.

A gyomorra, bélre és epére ható gyógynövények között különleges helyet foglal el a borsmenta. Görcsszerű gyomor- és bélpanaszok esetében, különösen ha azokat puffadás és bűzös, habos széklet kíséri, az enyhén meleg, kortyonként fogyasztott borsmentatea gyors megkönnyebbülést hoz.

Ugyanez érvényes a hasmenés esetében is. A borsmentából készült tea ezen kívül fokozza az epekiválasztást és -termelést, megnyugtatja a “megbolygatott” epét és enyhíti az akut állapotban lévő epekólikás fájdalmat.


petrezselyem, gyógynövény kvíz, afrodiziákum

A petrezselyem gyógyhatása

A Hagyományos Kínai Orvoslás szerint ellensúlyozza a szél hatását, ezért szélre érzékeny egyéneknél alkalmazható.

Jó hatással bír a Vesékre. Ödéma, köszvény, vesekő, artitisz esetén kiváló vízhajtó hatású. Csökkenti a test savasságát. Nagyon sok fontos tápanyag található a leveleiben, jelentős C-vitamin és ásványianyag forrás. Gyökere jó puffadásra, húgyhólyag gyulladásra és menstruációs fájdalmakra. Vizelethajtó, étvágyjavító, vesekőhajtó és hólyaghurut elleni teák alkotórésze.


Vega töltött cukkini citromos szósszal és tojással – Hozzávalók 5-6  személyre

  • 12 közepes cukkini
  • 3 fej finomra vágott vöröshagyma
  • 2  teáscsésze hosszúszemű rizs megmosva, lecsepegtetve
  • 1 teáscsésze olívaolaj
  • 2 ek. petrezselyem
  • 1 ek. menta
  • 2 tojás
  • 1 citrom leve
  • só, bors

 

Vega töltött cukkini elkészítése

A cukkinit megmossuk és egy teáskanál segítségével a húsos részét kivájjuk, vigyázva arra, hogy a külső részét ne sértsük meg.

A húsos részt összenyomkodjuk egy tálban és félre tesszük.

Egy másik edényben közepes hőfokon olívaolajon megdinszteljük a hagymát. Hozzáadjuk a cukkini pépet, a rizst, a petrezselymet, a mentát, öntünk hozzá egy kicsi vizet, sózzuk, borsozzuk. 10 percig közepes hőfokon pároljuk. Ezután levesszük a tűzről és a kivájt cukkiniket megtöltjük az elkészített töltelékkel.

A cukkiniket egy nagyobb edénybe helyezzük, hozzáadunk egy kicsi vizet és a közepesnél nagyobb hőfokon kb. 35-40 percig lefedve sütjük.

 

Tojásos citromos szósz elkészítése

Egy edényben  felverjük a tojásfehérjét, mjad folyamatos további felverés mellett hozzáadjuk a tojássárgáját is. Folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a citromlevet és egy kis levet a töltött cukkini mellől.

A szószos edényt levesszük a tűzről, és a tojásos citromos szószt rálocsoljuk a cukkinire. Egy pár percig rázogatjuk az edényt, így mindenhova jut a szószból. Melegen tálaljuk.

Jó étvágyat kívánunk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük