Három vega tortilla gazdagíthatja az étkezéseidet. Érdemes kipróbálni.
Mind a három recept pofon egyszerű. Nem kell bajlódnunk a tortilla elkészítésével sem: elég, ha valamelyik hipermarketben beszerzünk egy zacskóval a puha fajta tortillából.
Olyan egyszerű receptekről van szó, hogy bőven marad elég időnk egyéb fontos dolgokra is.
Sajtos – bazsalikomos vega tortilla
Az egyszerű olajban kisütött vega tortilla édes csiliszósszal pompás harapnivaló az esti órákra.
Bazsalikom jótékony hatásai
Az ajakosvirágúak (Labiatae) családjába tartozó növény.
A görög basilikon név szó szerint királyit jelent.
Indiában származási helyén szent fűnek tartják: a tulsi szent növényt jelent. Franciaországban Szent Anna, a kertészek védőszentje füvének nevezik. Forrázat és főzet készíthető belőle. A friss virágos hajtásvégből készült alkoholos kivonat hegképző kenőcsök alapanyaga lehet.
Teáját köhögés csillapítására, idegnyugtatóul, étvágyjavítóul, szélhajtóul, tejszaporítóul, vizelethajtóul isszák. Külsőleg toroköblítőül és kelések érlelésére is használják. Elsősorban emésztőrendszeri görcsöket oldó tulajdonságairől ismert.
Illóolajának féregűző és mikrobaölő hatása van. A kerti bazsalikom leveléből készült forrázatot gyomorrontás esetén alkalmazzák. A felfúvódás és a bélgázképződés kiegészítő kezeléseként szélhajtónak használják.
Külsőleg alkalmazott alkoholos kivonata a sebgyógyulást elősegítő kenőcsök egyik alapanyaga; sebekre, sérülésekre ajánlott. Az idegrendszerre gyakorolt hatását is számon tartják, így alvászavarok, idegesség és enyhe szorongásos állapot esetén alkalmazzák.
Hozzávalók 2 személyre
- 2 db búzalisztből készült puha tortilla
- 12 dkg (gruyére) sajt vékony szeletekre vágva
- 1 marék friss bazsalikomlevél
- só, őrölt fekete bors
- 1 ek. olívaolaj vagy vaj
Elkészítés
- Egy serpenyőben közepes hőfokon forrósítsuk fel az olajat.
- Tegyük bele az egyik tortillát, majd tegyük rá a sajt szeleteket és a bazsalikom leveleket. Végül ízesítsük sóval és őrölt borssal.
- A másik tortillát borítsuk rá,majd egy fém pecsenyesütő kanállal fordítsuk meg az egészet. Süssük néhány percig,hogy az alja is szépen megpiruljon.
- Vegyük ki a serpenyőből, csúsztassuk egy vágódeszkára vagy tányérra és vágjuk fel cikkelyekre. Azonnal tálaljuk!
Vega tortilla sült paprikával és humusszal töltve
A tortilla tekercsek előnye a szendvicsekkel szemben, hogy előre el lehet őket készíteni, mert ellentétben a kenyérrel ennek a tésztája nem ázik át.
Paprika helyett használhatunk sült padlizsánt, a hummusz helyett pedig guacamole mártást.
Paprika élettani hatásai
A burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó, maximum 80 cm magas cserje, jellegzetes, pikáns ízű termésekkel.
Termése közismert a konyhában: zöldségként, avagy nyers salátaként, és ízesítésre is használatos. Sokféle nemesített változata létezik. A nem csípős változatok mind nemesítés eredményei. A magyar konyha tipikus fűszere a sötétpiros színű őrölt pora. Hazája Közép-Amerika, ahonnan az 1500-as években hozták Európába. Hozzánk a törökökkel került az 1750-es évek táján. Szegeden és Kalocsán alakult ki a két legnagyobb fűszerpaprika termelő központunk. Szent-Györgyi Albert ebből a növényből izolálta először nagy mennyiségben a C-vitamint. Csípősségmentes (édes), illetve csípős változatai ismeretesek.
Néhány szót a hummuszról
A humusz csicseriborsóból készült krém. A csicseriborsót bagolyborsónak is hívják. Ez az imádnivaló gömbölyű hüvelyes dióra emlékeztető, testes zamatának köszönhetően igen népszerű az indiai és a mediterrán konyhában.
A felhasználás során mindig 1 csésze csicseriborsóhoz 4 csésze vizet számolunk.
A csicseriborsót 75-90 percig kell főzni, miután egész éjszakára beáztattuk.
Hozzávalók 2 személyre
- 2 db búzalisztből készült puha tortilla
- 1 nagy piros húsú paprika félbevágva, kicsumázva
- 4 ek. hummusz
- 1 ek. olívaolaj vagy vaj
- só, őrölt fekete bors
Elkészítés:
- A grillsütőt melegítsük elő magas fokozaton. A félbevágott paparikákat kenjük meg olajjal. A vágott felületükkel lefelé tegyük a fél paprikákat egy tepsibe, amjd süssük 5 percig, vagy amíg a héjuk megfeketedik. Ezután műanyag zacskóba téve hagyjuk kihűlni.
- Amikor a paprika kihűlt, vegyük ki a zacskóból. Az elszenesedett héját óvatosan húzzuk le és dobjuk ki. A héj nélküli paprikahúst éles késsel szeleteljük fel.
- A tortillákat kenjük meg vékonyan és egyenletesen a hummusszal, amdj tegyük rá a sült paprikát. Ízesítsük sóval és borssal, majd tekerjük fel azokat. A tekercseket vágjuk félbe!
Mexikói vega tortilla kukoricával és paradicsommal
Kukorica élettani hatásai
A pázsitfűfélék (Gramineae) családjába tartozó, legfeljebb 3 méter magas egynyári növény, nagyméretű, sárga ehető magokból álló torzsás terméssel.
A kukorica volt évezredeken keresztül a közép- és dél-amerikai őslakosok legfontosabb alapvető élelmiszere, de mindig felhasználták terápiás célokra is.
Csíraolaja, keményítője gyógyszeripari, cukoripari és szeszipari alapanyag; a torzsa virágzatokban (kukoricacsőben) levő termős virágok bibéje (bajusz-Maydis stigma) értékes drog, azaz gyógynövény.
A szemből el nem szappanosítható zsírokat, míg a csírából telítetlen zsírsavakban gazdag olajat vonnak ki. A kukoricacsíra olajat étkezési célokra, illetve a gyógyszeriparban és a kozmetikai iparban hasznosítják.
A magját gyulladások csökkentésére, illetve a széklet lazítására is használhatjuk.
A kukoricacsíraolajat ínygyulladás kezelésére is használhatjuk. A kozmetikában bőrnyugtató, revitalizáló-, hidratáló- és ránctalanítószerként alkalmazzák.
A kukoricának immunológiai tulajdonságai is vannak. Ismert vízhajtó, vesekőképződést gátló és gyulladáscsökkentő hatása van. A kutatások kimutatták, hogy a fitoszterolnak köszönhetően a növény lassítja a fehérvérsejtek nyálkahártyafalra való tapadását. Ezzel magyarázható gyulladáscsökkentő hatása, valamint az, hogy megakadályozza a húgyúti fertőzések krónikussá válását.
Paradicsom élettani hatásai
A paradicsom növénytani szempontból inkább gyümölcs, mint zöldség.
Jó karotinoid- és káliumforrás, valamint megfelelő C-vitamin és E-vitamin forrás.
A paradicsom likopin- és karotinoid forrás, mely védelmet nyújthat bizonyos rákbetegségek esetén.
Vannak akik allergiásak a paradicsomra: bőrpirosság, ekcémás tünetek jelenhetnek meg az arra érzékenyeknél.
Hozzávalók
- 2 db búzalisztből készült puha tortilla
- 1 mini doboz édes konzerv kukorica
- 1-2 szem paradicsom
- só, őrölt fekete bors
- 1 marék friss metélőhagyma
- 12 dkg sajt reszelve
- 1 ek. olívaolaj vagy vaj
Elkészítés:
- Egy serpenyőben közepes hőfokon forrósítsuk fel az olajat.
- Tegyük bele az egyik tortillát, majd tegyük rá a reszelt sajtot, a kukoricát és az apróra vágott paradicsomot. Ízesítsük metélőhagymával, sóval és őrölt borssal.
- A másik tortillát borítsuk rá,majd egy fém pecsenyesütő kanállal fordítsuk meg az egészet. Süssük néhány percig,hogy az alja is szépen megpiruljon.
- Ha összeragadt és készen van, akkor
Salátával tálalhatjuk!