Sós keksz recept keletről. Gyors, és egyszerű csemege.
Nimkin – indiai sós keksz
A Nimkin, vagy nimki, namkeen a sós kekszek ős-archetípusa, a vendégváró csemegék legegyszerűbb formája.
Indiában a háziasszonyok nagy vendégeskedés vagy ünnepek előtt készítik, mivel hetekig eláll és különféle fűszerekkel, szezámmal vagy más magvakkal ezerféle változata készíthető – ma már persze bolti verziója is kapható.
Ha az ünnepek közötti vendégjárásra kiadós és időtálló csemegét keresünk, ez a legjobb választás.
Hozzávalók
- 20 dkg finomliszt
- 1/2 kk só
- 1/8 kk szódabikarbóna
- 1 kk édeskömény
- 2,5 ek puha vaj
- 5,5 – 6 ek víz
- ghí vagy olaj a sütéshez
Elkészítési módja
A hozzávalókból kemény, rugalmas tésztát gyúrunk.
Letakarjuk, 1/2 órára félretesszük.
Hosszú rudat sodrunk belőle, 12 részre vágjuk.
Sorban minden korongból 14 cm átmérőjű lepényt sodrunk.
Éles késsel 2 cm-es kockákra vágjuk.
170 C-os, bő zsiradékban aranysárgára és ropogósra sütjük.
Légmentesen lezárva 2 hétig őrzi meg minőségét.
Sós keksz és a ghí
Az ajurvéda hagyománya szerint a ghí nagyon sokoldalúan alkalmazható gyógyító anyag: belsőleg és külsőleg egyaránt kitűnő élettani hatásokkal rendelkezik. Használják főzésre, gyógykenőcsök készítésére, vagy külsőleg is.
A ghí készítése házilag igen egyszerű, nem kell hozzá sok hozzávaló és eszköz sem.
Ghí készítése házilag
Hozzávalók
- vaj, viszonylag nagy mennyiségben (sótlan, natúr)
- lábos
- kisebb méretű zsiradékszűrő
Elkészítése
Fel kell hevíteni a nyers és sótlan vajat állandó kevergetés mellett kis lángon. Nagyon fontos, hogy a vaj nem éghet oda!
A felszínen képződött habot egy szűrő segítségével kell leszedni. Addig kell főzni/sütni, míg a fehérje része leválik és az edény alján összegyűlik.
A leszűrt és megtisztított vajat (ghí-t) széles szájú edénybe töltjük és hagyjuk kihűlni.
Ezt a tisztított vajat rendes vajként is használhatjuk, ételekbe elfőzhetjük.
Egy kicsit más az íze, mint a tisztítatlan vajnak, az ajurvéda hagyományai szerint azonban sokkal egészségesebb az ezzel való főzés, mint a hagyományos társával.
Érdemes kipróbálni, és eldönteni, a jövőben melyik változatát fogyasztjuk a vajnak!