Sós keksz recept keletről. Gyors, és egyszerű csemege.

Nimkin – indiai sós keksz

A Nimkin, vagy nimki, namkeen a sós kekszek ős-archetípusa, a vendégváró csemegék legegyszerűbb formája.

Indiában a háziasszonyok nagy vendégeskedés vagy ünnepek előtt készítik, mivel hetekig eláll és különféle fűszerekkel, szezámmal vagy más magvakkal ezerféle változata készíthető – ma már persze bolti verziója is kapható.

Ha az ünnepek közötti vendégjárásra kiadós és időtálló csemegét keresünk, ez a legjobb választás.

Hozzávalók

  • 20 dkg finomliszt
  • 1/2 kk só
  • 1/8 kk szódabikarbóna
  • 1 kk édeskömény
  • 2,5 ek puha vaj
  • 5,5 – 6 ek víz
  • ghí vagy olaj a sütéshez

 

Elkészítési módja

A hozzávalókból kemény, rugalmas tésztát gyúrunk.

Letakarjuk, 1/2 órára félretesszük.

Hosszú rudat sodrunk belőle, 12 részre vágjuk.

Sorban minden korongból 14 cm átmérőjű lepényt sodrunk.

Éles késsel 2 cm-es kockákra vágjuk.

170 C-os, bő zsiradékban aranysárgára és ropogósra sütjük.

Légmentesen lezárva 2 hétig őrzi meg minőségét.

 

Sós keksz és a ghí

 

Az ajurvéda hagyománya szerint a ghí nagyon sokoldalúan alkalmazható gyógyító anyag: belsőleg és külsőleg egyaránt kitűnő élettani hatásokkal rendelkezik. Használják főzésre, gyógykenőcsök készítésére, vagy külsőleg is.

A ghí készítése házilag igen egyszerű, nem kell hozzá sok hozzávaló és eszköz sem.

 

Ghí készítése házilag

Hozzávalók

  • vaj, viszonylag nagy mennyiségben (sótlan, natúr)
  • lábos
  • kisebb méretű zsiradékszűrő

Elkészítése

Fel kell hevíteni a nyers és sótlan vajat állandó kevergetés mellett kis lángon. Nagyon fontos, hogy a vaj nem éghet oda!

A felszínen képződött habot egy szűrő segítségével kell leszedni. Addig kell főzni/sütni, míg a fehérje része leválik és az edény alján összegyűlik.

A leszűrt és megtisztított vajat (ghí-t) széles szájú edénybe töltjük és hagyjuk kihűlni.

Ezt a tisztított vajat rendes vajként is használhatjuk, ételekbe elfőzhetjük.

Egy kicsit más az íze, mint a tisztítatlan vajnak, az ajurvéda hagyományai szerint azonban sokkal egészségesebb az ezzel való főzés, mint a hagyományos társával.

 

Érdemes kipróbálni, és eldönteni, a jövőben melyik változatát fogyasztjuk a vajnak!

 

 

A szerző