2022. november 4. péntek | dr Jung Andrea Sós keksz recept keletről. Gyors, és egyszerű csemege. Nimkin – indiai sós keksz A Nimkin, vagy nimki, namkeen a sós kekszek ős-archetípusa, a vendégváró csemegék legegyszerűbb formája. Indiában a háziasszonyok nagy vendégeskedés vagy ünnepek előtt készítik, mivel hetekig eláll és különféle fűszerekkel, szezámmal vagy más magvakkal ezerféle változata készíthető – ma már persze bolti verziója is kapható. Ha az ünnepek közötti vendégjárásra kiadós és időtálló csemegét keresünk, ez a legjobb választás. Hozzávalók 20 dkg finomliszt 1/2 kk só 1/8 kk szódabikarbóna 1 kk édeskömény 2,5 ek puha vaj 5,5 – 6 ek víz ghí vagy olaj a sütéshez Elkészítési módja A hozzávalókból kemény, rugalmas tésztát gyúrunk. Letakarjuk, 1/2 órára félretesszük. Hosszú rudat sodrunk belőle, 12 részre vágjuk. Sorban minden korongból 14 cm átmérőjű lepényt sodrunk. Éles késsel 2 cm-es kockákra vágjuk. 170 C-os, bő zsiradékban aranysárgára és ropogósra sütjük. Légmentesen lezárva 2 hétig őrzi meg minőségét. Sós keksz és a ghí Az ajurvéda hagyománya szerint a ghí nagyon sokoldalúan alkalmazható gyógyító anyag: belsőleg és külsőleg egyaránt kitűnő élettani hatásokkal rendelkezik. Használják főzésre, gyógykenőcsök készítésére, vagy külsőleg is. A ghí készítése házilag igen egyszerű, nem kell hozzá sok hozzávaló és eszköz sem. Ghí készítése házilag Hozzávalók vaj, viszonylag nagy mennyiségben (sótlan, natúr) lábos kisebb méretű zsiradékszűrő Elkészítése Fel kell hevíteni a nyers és sótlan vajat állandó kevergetés mellett kis lángon. Nagyon fontos, hogy a vaj nem éghet oda! A felszínen képződött habot egy szűrő segítségével kell leszedni. Addig kell főzni/sütni, míg a fehérje része leválik és az edény alján összegyűlik. A leszűrt és megtisztított vajat (ghí-t) széles szájú edénybe töltjük és hagyjuk kihűlni. Ezt a tisztított vajat rendes vajként is használhatjuk, ételekbe elfőzhetjük. Egy kicsit más az íze, mint a tisztítatlan vajnak, az ajurvéda hagyományai szerint azonban sokkal egészségesebb az ezzel való főzés, mint a hagyományos társával. Érdemes kipróbálni, és eldönteni, a jövőben melyik változatát fogyasztjuk a vajnak! Forrás: Tradícionális India A szerző dr Jung Andrea See author's posts