2023. április 21. péntek | dr Jung Andrea Sabji, a tradicionális indiai étel. A zöldbabos sabjit egy minden konyhában felelhető burgonyás verzióban, igazán gazdagon, keleti fűszerekkel varázsoljuk az asztalra ebben a tradicionális indiai ételben. A szezámmagtól és a fűtő hatású fűszerektől teljesértékű finomság a hideg, szeles időben is. Szezámos zöldbabos sabji recept Hozzávalók 3 nagyobb burgonya ugyanennyi vágott zöldbab (kb 20 dkg) 1/4 kk köménymag 1/2 kk asafoetida vagy hing, hagyma helyett 1/4 kk kurkuma 1/2 kk római kömény 1/4 kk őrölt koriander Késhegynyi csili 1/2 tk garam masala fűszerkeverék (pótolható: őrölt bors, fahéj, szegfűszeg, koriander, babérlevél, római kömény keverékével, ezekből tegyünk többet) 1 tk só 2 evk kókuszzsír 1 paradicsom, vagy 1/2 fej kápia paprika – a lecsósabb ízvilághoz 2 evk szezámmag Friss gyömbér – 2 cm-es darab A szezámmag nagyszerű kalciumforrás, ezáltal segíthet elkerülni a csontritkulást. A kalcium mellett megtalálható benne jelentős mennyiségben kálium, magnézium, foszfor, vas, valamint több vitamin is. Akadályozza az érfalakon a plakk-képződést, valamint koleszterincsökkentő hatású. Olaja rendkívül ízletes, magas hőmérsékleten sem savasodik, és intenzív illata miatt már egy kis mennyiség is rengeteg étel ízesítésére alkalmas. A szezámmag Indiából terjedt el, majd gyorsan meghonosodott az összes mediterrán országban. Több formában lehet felhasználni. Az ételekre szórva, olaját, kelt tésztákba dolgozva, panírozáshoz, müzlikbe, salátákba keverhető. A szezámos, zöldbabos sabji elkészítése A burgonyát megtisztítjuk, közepes kockákra vágjuk, a zöldbabot, ha fagyasztott, kiolvasztjuk. A kókuszzsírt felmelegítjük egy wokban vagy mélyebb teflonserpenyőben, beletesszük a fűszereket, a friss gyömbért, a köménymagot, a hinget, és a kurkumát, valamint a szezámmagot, hozzáadjuk a vágott paradicsomot, vagy kápiát. Ezt követően hozzáadjuk a zöldbabot és burgonyát. 10 percet követően a többi fűszert, csilit, római köményt, garam fűszerkeveréket és a sót is hozzáadjuk. Ha nincs otthon garam masala, egy babérlevél, őrölt bors, késhegnyi őrölt fahéj, szegfűszeg keverékéből kipótolhatjuk az ízt. Ezt követően a wokban még 15-20 percig pároljuk a sabjit, vagyis a zöldségszószt. Párolt rizzsel, vagy akár friss salátával tálaljuk. Forrás: Tradícionális India A szerző dr Jung Andrea See author's posts