Barion Pixel

Sabji, a tradicionális indiai étel.

A zöldbabos sabjit egy minden konyhában felelhető burgonyás verzióban, igazán gazdagon, keleti fűszerekkel varázsoljuk az asztalra ebben a tradicionális indiai ételben. A szezámmagtól és a fűtő hatású fűszerektől teljesértékű finomság a hideg, szeles időben is.

Szezámos zöldbabos sabji recept

Hozzávalók

  • 3 nagyobb burgonya
  • ugyanennyi vágott zöldbab (kb 20 dkg)
  • 1/4 kk köménymag
  • 1/2 kk asafoetida vagy hing, hagyma helyett
  • 1/4 kk kurkuma
  • 1/2 kk római kömény
  • 1/4 kk őrölt koriander
  • Késhegynyi csili
  • 1/2 tk garam masala fűszerkeverék (pótolható: őrölt bors, fahéj, szegfűszeg, koriander, babérlevél, római kömény keverékével, ezekből tegyünk többet)
  • 1 tk só
  • 2 evk kókuszzsír
  • 1 paradicsom, vagy 1/2 fej kápia paprika – a lecsósabb ízvilághoz
  • 2 evk szezámmag
  • Friss gyömbér – 2 cm-es darab

 

A szezámmag nagyszerű kalciumforrás, ezáltal segíthet elkerülni a csontritkulást. A kalcium mellett megtalálható benne jelentős mennyiségben kálium, magnézium, foszfor, vas, valamint több vitamin is.

Akadályozza az érfalakon a plakk-képződést, valamint koleszterincsökkentő hatású.

Olaja rendkívül ízletes, magas hőmérsékleten sem savasodik, és intenzív illata miatt már egy kis mennyiség is rengeteg étel ízesítésére alkalmas.

A szezámmag Indiából terjedt el, majd gyorsan meghonosodott az összes mediterrán országban.

Több formában lehet felhasználni. Az ételekre szórva, olaját, kelt tésztákba dolgozva, panírozáshoz, müzlikbe, salátákba keverhető.

 

A szezámos, zöldbabos sabji elkészítése

A burgonyát megtisztítjuk, közepes kockákra vágjuk, a zöldbabot, ha fagyasztott, kiolvasztjuk.

A kókuszzsírt felmelegítjük egy wokban vagy mélyebb teflonserpenyőben, beletesszük a fűszereket, a friss gyömbért, a köménymagot, a hinget, és a kurkumát, valamint a szezámmagot, hozzáadjuk a vágott paradicsomot, vagy kápiát.

Ezt követően hozzáadjuk a zöldbabot és burgonyát. 10 percet követően a többi fűszert, csilit, római köményt, garam fűszerkeveréket és a sót is hozzáadjuk.

Ha nincs otthon garam masala, egy babérlevél, őrölt bors, késhegnyi őrölt fahéj, szegfűszeg keverékéből kipótolhatjuk az ízt.

Ezt követően a wokban még 15-20 percig pároljuk a sabjit, vagyis a zöldségszószt.

Párolt rizzsel, vagy akár friss salátával tálaljuk.

A szerző