dió, diófa, kulcsos dió, közönséges dió, közönséges diófa, dió, királydió, nemes dió, pompás dióSzeptember végén van a dió szezon, és még padlizsánt is lehet kapni, Így egy reform diós-padlizsános receptet szeretnék veletek megosztani:

Diós árpával töltött padlizsán

Hozzávalók: 20 dkg árpagyöngy (gersli), 0,5 liter víz, 4 db padlizsán (kb.1,2 kg), 5 dkg dióbél, fél citrom leve, késhegynyi bors, só, 0,25 liter paradicsomlé, 1 tk. ételízesítő (pl. Natúr Vega Mix, bio “Vegeta”), 2 ek. olaj.

Az árpát megmossuk, legalább 2 órára beáztatjuk vízben. Az áztatóvízzel felforraljuk, lassú tűzön 30 percig fedő alatt pároljuk. A padlizsán meghámozzuk, hosszában félbevágjuk.
Teáskanállal kikaparjuk a belét úgy, hogy kb. 1 cm húsa megmaradjon. A padlizsán belsejét és a dióbelet finomra vagdaljuk. Az árpagyöngyöt leszűrjük és hagyjuk kihűlni. A
padlizsán belsejével, dióval, citromlével, borssal, kevés sóval elkeverjük. A kivájt padlizsánokat megtöltjük a masszával és tűzálló tálba, vagy tepsire helyezzük. Az olajat és a
paradicsomlevet összekeverjük az ételízesítővel, majd a padlizsánokra öntjük. Előmelegített sütőben (közepes lángon) 40 percig sütjük. Padlizsán helyett tököt, cukkinit is
használhatunk.

Az összetevők gyógyhatásáról külön-külön itt olvashattok (kattints a szövegre!):

DIÓ

BORS