A paradicsomos padlizsán szeletek fokhagymával egy igazi mediterrán recept. Az eredeti receptet gyakran fogyasztják Görögországban és könnyedén elkészíthető a magyar szezonális alapanyagokból is. A paradicsomnak, a padlizsánnak és a fokhagymának is igen kedvező élettani hatásai vannak.
Ennek a görög ételnek az eredeti neve Melitzánes Fétes Yahni me Skórdo és csupa finom nyár közepi egészséges hozzávalóból áll.
Paradicsom kedvező hatásai, gyógyhatásai
A paradicsom, mely növénytanilag inkább gyümölcs, mint zöldség, a 16. században került Amerikából Európába és sokáig dísznövényként tartották számon.
A paradicsom nemcsak ízletes, hanem nagyon egészséges is. Újabb kutatások szerint a paradicsom piros színét adó likopin nevű karotinoid festékanyag védelmet nyújthat bizonyos rákbetegségekkel szemben
A paradicsom jó karotinoid és kálium forrás, valamint megfelelő C-vitamin és E-vitamin forrás.
A paradicsom energiatartalma igen kicsi: két közepes méretű paradicsomban együtesen csak 22 kcal van, ezért ez a zöldség fontos eleme minden fogyókúrás étrendnek.
A hátrányai, hogy a paradicsomlé gyakran allergizál. Különösen kisgyerekeknél kell arra ügyelni, hogy a paradicsom levet lemossuk, hogy ne legyen maró hatása. Előfordulhat, hogy belsőleg is allergizál. A zöld paradicsom az arra hajlamos egyéneknél akár migrént is okozhat.
A padlizsán kedvező hatásai, gyógyhatásai
A padlizsán szintán a fogyókúrás ételek közé tartozik, főleg azon vegán recept változatok, amelyek sajtot nem tartalmaznak. Ugyanakkor hátránya, hogy a sütés során sok zsiradékot képes magába szívni. Ezért azt a receptet is olívaolaj elkészítésével ajánljuk.
A legízletesebbek a fiatal, 5-8 cm átmérőjű, kemény, csillogóan sima héjú, élénkzöld kocsányú és csészelevelű padlizsánok. Az idősebb példányok elfásodhatnak és keserűvé válhatnak. Ezért érdemes egy ideig sós vízben, vagy sóban „áztatni”, hogy az esetleges keserű íze elmenjen. Sózás hatására a padlizsán kevesebb olajat képes megkötni a sütéskor.
Európában a padlizsánt csak mint dísznövényt tartották számon évszázadokon keresztül. A közhiedelem ugyanis azt tartotta, hogy az elfogyasztása rossz lehelletet, elmebajt, epilepsziás rohamokat, leprát, sőt rákot okoz.
Az afrikai népi gyógyászatban azonban a padlizsán régóta használatos epilepszia, és görcsrohamok kezelésére. Délkelet-Ázsiában pedig ma is alkalmazzák kanyaró és gyomorrák ellen, noha rákellenes hatása tudományosan nem bizonyított.
A fokhagyma kedvező élettani hatásai, gyógyhatásai
A fokhagyma eredetileg Közép-Ázsiából a Tien-San hegység vidékéről származik. A vándor mongol törzsek vitték magukkal először Kínába, majd onnan folyamatosan terjedt el a világ minden részén. Az agyagos, homokos talajt és a szárazabb, melegebb éghajlatot kedveli. Köztudomású, hogy a finomabb íz és a jobb minőség elérése céljából a vegetációs időszakban kifejezetten tilos trágyázni, és el kell távolítani róla a virágokat.
A fokhagymát az ősi kultúrák is ismerték, az emberiség több mint 5000 éve használja főzésre és gyógyításra egyaránt. Fokhagymát ettek már az egyiptomi piramisokat építő munkások, később a római és a kelta harcosok, valamint a gladiátorok is, hogy erejüket növeljék. A középkorban pedig a pestis és egyéb fertőző betegségek ellen alkalmazták.
Fertőtlenítő hatása már több évszázada ismert. Az első világháborúban, még az antibiotikumok megjelenése előtt, friss fokhagymalével fertőtlenítették a nyílt sebeket. Kis termetű, lágy szárú, évelő gyógy- és fűszernövény, igazi konyhai csodanövény.
Antiszeptikus hatását szerte a világon évezredek óta ismerik.
A hagymafélék (Alliceae) családban a sajátos “hagymaszagot” S-alkil-L-ciszteinszulfoxid speciális vegyület adja, amit az allin liáz enzim hasít, és számos bomlás- és végtermék jön létre. Ezek különböző di-, tri- és polialkilszulfidok.
A vöröshagyma (Allium cepa) esetében fő princípium a propánthiál-S-oxid, a fokhagymánál (Allium sativum) alliin, allicin, illetve ajoén stb… Mindezen vegyületek, valamint szteroidszaponinok, kelidonsav és mások felelősek az évszázadok óta tapasztalt és kísérletileg is igazolt antiarterioszklerotikus, koleszterincsökkentő, HDL-fokozó, fibrinolatikus és trombocita-aggregációs gátló hatásért.
Paradicsomos padlizsán szeletek fokhagymával – Hozzávalók 5-6 személyre
- 4-5 padlizsán
- 2-3 finomra vágott vöröshagyma
- 5-6 gerezd szeletelt fokhagyma
- 4-5 érett paradicsom
- 2 tk. olívaolaj a sütéshez
- 1 ek. cukor
- só, bors
- ízlés szerint feta sajt
Paradicsomos padlizsán szeletek fokhagymával – Elkészítése
Vágjuk le a padlizsán száras végeit és szeleteljük fel. A szeleteket kb. 1 órára áztassuk sós vízben, majd csepegtessük le. Ezt követően bő olajban süssük ki!
Tegyük egy edénybe és adjuk hozzá a hagymát, a fokhagymát, a paradicsomot, a cukrot, majd sózzuk és borsozzuk. Öntsünk hozzá egy kis vizet és közepes hőfokon 20-25 percig főzzük.
Hidegen,vagy melegen feta sajttal tálaljuk!
Jó étvágyat kívánunk!