Közeledik a karácsony és szeretnénk már érezni azokat a jó karácsonyi ízeket, amiket megszoktunk. Itt van például a mézeskalács. De ezt az ízt sütés nélkül, sőt cukor, tojás és liszt nélkül is előállíthatjuk. Nincs benne cukor? Akkor mitől édes? A válasz: a datolyától. Ez az egészséges édesség úgy készül, mintha az ókorban, Mezopotámiában készítenénk, amikor még szintetikus cukor nem létezett. Igaz, hogy méz sincs benne, csak a nevében. Tele van viszont gyógynövényekkel és gyógyító fűszerekkel. A recept itt található:

Hozzávalók:

1 bögre áztatott dió
1 bögre áztatott iráni datolya
3 ek. őrölt lenmag
3 ek. kókuszreszelék (finomra darálva)
fahéj, szegfűszeg, narancshéj, citromhéj, gyömbér
A diót leaprítjuk, a kiáztatott datolyát jól szétnyomkodva hozzá keverjük. Majd szép lassan belekeverjük a kókuszt és a lenmagot. Nincs más hátra, mint az így kapott masszánkat ízlés szerint fűszerezzük fahéjjal, szegfűszeggel, narancshéjjal, citromhéjjal és kevés gyömbérrel.

A masszából golyókat formázunk és kókuszreszelékbe forgatjuk, hogy még jobb legyen a tartása. Már fogyaszthatjuk is!

A recept szinte kizárólag gyógynövényekből áll, melyek gyógyhatásáról itt olvashatsz: dió, lenmag, kókusz, fahéj, szegfűszeg, narancs, citrom, gyömbér.

A receptet az egészséges édességek előállítójától kaptuk: Balambér háza