A miso leves egy igazi egészséges és tápláló étel, mely igen népszerű. Eredeti hazája Japán, de jelenleg az egész világon elterjedt.

Okinawa szigetén, ahol a Föld egyik 100 év feletti zónája, azaz ún. Kék Zóna található a rengeteg idény zöldség és gyümölcs mellett előszeretettel fogyasztanak miso levest is.

A miso sűrű paszta, főtt szójababot, kojit, tengeri sót és különböző gabonákat tartalmaz. Az összetevőket hosszú ideig (6 hónap – 2 év) fermentálják. Igazi éltető ennivaló, rengeteg jó, a belek egészségét támogató, baktériumot tartalmaz. Ezért fontos, hogy ne főzzük, hanem már eleve kész ételekhez adjuk. A miso fogyasztása segíti a szervezet lúgosítását és fokozza a betegségekkel szembeni ellenálló képességét.

A miso sós íze serkenti az emésztést, ezért Japánban évszázadok óta hagyományos reggeli eledelnek számít.

A misonak létezik gluténmentes változata is.

A miso levesbe Japánban mindig az aktuális idény zöldséget szeletelik bele. Tegyünk mi is így, az a legegészségesebb változat! Vékony üvegtésztát adhatunk hozzá, melyet külön vízben főzzünk meg.

Hol kapható miso paszta Magyarországon?

A nagy hipermarketek szinte mindegyikében kapható miso paszta az ázsiai részlegen. Ázsiai fűszerboltokban, illetve arab boltokban is kapható időnként.

Hozzávalók 4 személyre miso leves recepthez

  • 2 tk. pirított szezámolaj
  • 2 db zsülienre vágott répa
  • 3-4 vékonyra szeletelt shiitake gomba
  • 1 gerezd finomra vágott fokhagyma
  • 2-3 tk apróra vágott  friss gyömbér
  • 4 csésze víz
  • 1 kis csík wakame alga darabokra törve
  • 1 csésze finomra vágott bordáskel-levél
  • 2-3 vékonyra karikázott zöldhagyma
  • 2-3 ek. gluténmentes miso
  • búzamentes tamariszósz
  • barnarizs ecet
  • szezámmaggal megszórhatjuk, illetve üvegtésztát tehetünk bele

Miso leves elkészítése

  1. Egy kb. 3 literes lábasban pirított szezámolajat hevítünk a közepesnél valamivel magasabb hőfokra. Hozzáadjuk a sárgarépát, a gombát, a vöröshagymát és a gyömbért, majd 3-4 percig finoman dinszteljük, vigyázva, hogy a zöldségek ne barnuljanak meg.
  2. Hozzáadjuk a vizet és a wakame algát, megvárjuk, amíg forrni kezd, majd lefedve további kb. 7-10 percig, vagy addig főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak.
  3. Elzárjuk a tűzhelyet, hozzáadjuk a leveshez a bordáskel-levelet, a zöldhagymát és a már előre egy pici vízzel összekevert misot. Jól összekavarjuk. Ha szeretjük a csípőset, akkor jöhet még pár löttyintés chilis szezámolaj, tamariszósz és barnarizs-ecet. Kóstoljuk meg és ha szükséges még fűszerezzük ízlés szerint.
  4. Szezámmaggal megszórhatjuk, illetve üvegtésztát tehetünk bele.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

A szerző