A káposztás rizs egy eredeti vegán görög recept. Görögország éghajlata tökéletesen alkalmas arra, hogy megteremjenek a legízletesebb, legzamatosabb gyümölcsök és zöldségek. A zöldségek nagyon sokféle jótékony hatással rendelkeznek. A recept elején soroljuk fel ezeket a jótékony hatásokat.
Ennek a receptnek az eredeti görög neve: Lahanóryzo.
Olyan gyógyító összetevőkből áll, mint a hagyma, a káposzta, a petrezselyem, a paradicsom, vagy a rizs.
Nézzük meg a káposztás rizs összetevőinek jótékony hatását:
Rizs
A világ népességének fele számára a legfontosabb élelmiszer. A barna rizs jó B-vitamin forrás. Van benne kalcium, kevés kén és vas is, bár ez utóbbi felszívódását a héjában lévő növényi sav gátolja. Mindegyik gabonafélére igaz, hogy minél jobban feldolgozzák, annál kevesebb vitamin és ásványi anyag marad benne. Ez alól a rizs sem kivétel. A rizs esetében is a tápanyagok nagy része a korpában és a csírában található. A külső rétegeitől megfosztott fehér rizs főként szénhidrátot és emellett némi fehérjét tartalmaz. Azok akik túlnyomórészt fehér rizsen élnek, gyakran tiaminhiányban szenvednek.
Mivel a rizsben nincsen glutén, ezért a lisztérzékenyek (cölikáliában szenvedők) is fogyaszthatják.
A természetgyógyászatban már régóta használják a rizst különféle emésztési zavarok orvoslására, a gyomorrontástól a vastagbél-megbetegedésig. Enyhébb hasmenés és székrekedés esetén is javallott!
Tudományos vizsgálatok szerint a rizskorpa csökkentheti a vastagbélrák kockázatát.
Káposzta
Vitaminokban gazdag és egy átlagos adag főtt étel csak 16 kcal energiát tartalmaz.
Zöld színű fajtái különösen gazdagok C- és K-vitaminban, de jó E-vitamin és kalcium források is.
Tartalmaznak még béta-karotint, rostanyagot, folsavat és tiamint.
A káposztában található S-metil-metionin gyógyítja a gyomorfekélyt. A káposzta nagyon gazdag olyan vegyületekben, amelyek szerepet játszhatnak a rák megelőzésében. Nők esetében a káposzta felgyorsítja az ösztrogén anyagcserét, s így bizonyos védelmet nyújthat az emlőrákkal és a petefészekrákkal szemben.
Ellenjavallat, hogy a káposzta felfúvódást okozhat és a túlzott fogyasztása gátolja a vas felszívódását, és ez vérszegénységhez vezethet.
A káposzta könnyen elveszítheti tápanyagtartalmát. Nyersen kitűnő C-vitamin forrás, de a forralással C-vitamin tartalmának több mint a fele elveszhet. A legtöbb tápanyag a sötétebb külső levelekben található.
Vöröshagyma (Allium cepa)
Éverzedek óta termesztik konyhai és gyógynövényként. Ókori írások tanúsága szerint a piramisokat építő rabszolgák, a római légionáriusok, vagy a gladiátorok ellátmányának is fontos, és elmaradhatatlan részét képezte.
A hagymafélék (Alliceae) családban a sajátos hagymaszagot S-alkil-Lciszteinszulfoxid nevű speciális vegyület adja, amit az allin liáz enzim hasít, és számos bomlás- és végtermék jön létre. Ezek különböző di-, tri- és polialkilszulfidok. A vöröshagyma esetében fő princípium a propánthiál-S-oxid, a fokhagymánál (Allium sativum) alliin, allicin, illetve ajoén stb.
Mindezen vegyületek, valamint szteroidszaponinok, kelidonsav és mások felelősek az évszázadok óta tapasztalt és kísérletileg is igazolt antiarterioszklerotikus, koleszterincsökkentő, HDL-fokozó, fibrinolatikus és trombocita-aggregációs gátló hatásért.
A természetes gyógyászatban főként gyulladáscsökkentő, étvágygerjesztő, emésztést elősegítő és vérnyomáscsökkentő hatásai miatt becsülik nagyra.
Petrezselyem
A Hagyományos Kínai Orvoslás szerint ellensúlyozza a szél hatását, ezért szélre érzékeny egyéneknél alkalmazható.
Jó hatással bír a Vesékre. Ödéma, köszvény, vesekő, artitisz esetén kiváló vízhajtó hatású. Csökkenti a test savasságát. Nagyon sok fontos tápanyag található a leveleiben, jelentős C-vitamin és ásványianyag forrás. Gyökere jó puffadásra, húgyhólyag gyulladásra és menstruációs fájdalmakra. Vizelethajtó, étvágyjavító, vesekőhajtó és hólyaghurut elleni teák alkotórésze.
Paradicsom
Nemcsak ízletes, de nagyon egészséges is. Piros színét a likopin adja, mely egy karotinoid festékanyag. Ez az anyag védelmet nyújthat bizonyos rákbetegségekkel szemben, mivel gátolja a szabad gyökök kártételét.
A paradicsom a káliumnak és a béta-karotinnak jó, a C- és E-vitaminnak pedig megfelelő forrása. Ugyanakkor az energiatartalma igen kicsi: két közepes méretű paradicsomban együttesen is csak 22 kcal van, ezért ez a zöldségféle fontos eleme mindenféle fogyókúrás étrendnek.
Vannak akik allergiásak a paradicsomra. A minduntalan kiújuló széjfekélyek és ekcémás tünetek azt jelzik, hogy a szervezet tiltakozik a paradicsom ellen.
Hozzávalók a káposztás rizs receptjéhez
- 1 ½ teáscsésze rizs megmosva leszűrve
- 1 fej vöröshagyma
- 2 ek. vaj
- 1 közepes fej káposzta
- 1 csipet petrezselyem
- só, bors
- 1 ek. paradicsompüré
- ízlés szerint reszelt sajttal, kaporral, metélőhagymával is megszórhatjuk
Káposztás rizs elkészítése
A káposztát alaposan megmossuk és finomra vágjuk. Egy edényben vajon üvegesre pirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a káposztát és tovább dinszteljük.
Egy pohár vízzel hígítjuk a paradicsomszószt és folyamatos keverés mellett a káposztához öntjük.Végül felöntjük még egy kis vizzel.
Amikor a káposzta már majdnem kész, hozzáadjuk a petrezselymet, a rizst és a sót. Addig főzzük, amíg majdnem az összes szósz elfő. Forrón, egy löttyintésnyi citromlével tálaljuk.
Ha szeretjük megszórhatjuk reszelt sajttal, kaporral, metélőhagymával.